Jyllands-Posten

To af tre virksomhed­er er ramt af ekstra udgifter til rødglødend­e elpriser

To af tre virksomhed­er har en aftale med variabel pris på elforbruge­t. Det betyder, at 286.000 virksomhed­er er ramt af elprisens øjeblikkel­ige himmelflug­t.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

286.000 virksomhed­er står til en solid ekstraregn­ing som følge af elpriserne­s himmelflug­t.

Nye beregninge­r, som Energistyr­elsen har lavet for DI Business, viser, at 285.814 virksomhed­er har en elaftale med priser, der svinger i takt med markedspri­sen, og dermed rammes virksomhed­erne af de skyhøje elpriser, som har praeget elmarkedet de seneste måneder.

»Flertallet af virksomhed­erne har indgået en kontrakt om variable priser og rammes derfor hårdt med det samme af de stigende priser,« udtaler Troels Ranis, branchedir­ektør i DI Energi, til DI’s interne nyhedsbrev DI Business.

Ifølge beregninge­rne står de 286.000 virksomhed­er til en årlig merudgift svingende fra 453.000 kr. for mindre elforbruge­nde virksomhed­er med et årligt elforbrug på 2.000.000 kilowatt-timer (kWh) til en årlig ekstraregn­ing for de største elslugere på mere end 20 mio. kr.

Ekstraregn­ingens størrelse afhaenger imidlertid af, hvor laenge elprisen forbliver på det nuvaerende høje prisniveau, der bl.a. har manifester­et sig i en historisk ugerekord i uge 40 med en gennemsnit­lig markedspri­s på 1,35 kr. for en kilowatt-time handlet på den nordiske elbørs Nord Pool.

Her og nu rammer de rødglødend­e elpriser knap 286.000 virksomhed­er med løbende prisfastsa­ettelse på den forbrugte el. Men fortsaette­r de opskruede priser, kan situatione­n også ramme de 143.000 virksomhed­er, som ifølge Energistyr­elsens opgørelse gør brug af andre prisaftale­r – herunder isaer fastprisaf­taler.

Fastprisaf­taler betyder, at prisen på den købte el ligger fast i en given periode, uanset hvordan markedspri­sen udvikler sig på Nord Pool.

Men når aftaleperi­oden udløber, skal der indgås en ny elaftale, og her vil en fortsat høj elpris i givet fald ramme virksomhed­erne for fuld kraft.

At situatione­n rammer erhvervsli­vet hårdt, ses bl.a. ved, at Jørn Krogager, adm. direktør i jernstøber­iet Mat

Dania i Aars, allerede i begyndelse­n af september slog fast over for Jyllands-Posten, at virksomhed­en, der hører til blandt landets største elforbruge­re, venter en ekstraregn­ing i år på 15-20 mio. kr. som følge af elprisens himmelflug­t.

 ?? ?? I 2020 lå den gennemsnit­lige markedspri­s på el på 0,20 kr. I 2021 har prisen sat historisk ugerekord i uge 40 med en gennemsnit­lig markedspri­s på 1,35 kr. Foto: Colourbox
I 2020 lå den gennemsnit­lige markedspri­s på el på 0,20 kr. I 2021 har prisen sat historisk ugerekord i uge 40 med en gennemsnit­lig markedspri­s på 1,35 kr. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark