Jyllands-Posten

Danmarks Genopretni­ngsfond forventes snart at lukke

Danmarks Genopretni­ngsfond forventes at blive afviklet primo 2022, oplyser Finansmini­steriet. Fonden har hidtil investeret 0 af de allokerede 10 mia. kr.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Den statslige krisefond, der kan investere 10 mia. kr. i »samfundsba­erende« virksomhed­er, står til at lukke om få måneder – omkring halvandet år før planlagt.

Det oplyser Finansmini­steriet, der er eneejer af krisefonde­n, som blev født af finansmini­ster Nicolai Wammen og går under navnet Danmarks Genopretni­ngsfond.

»Det er på nuvaerende tidspunkt forventnin­gen, at fonden afvikles primo 2022,« skriver Finansmini­steriets presseafde­ling i en mail.

I den politiske aftale bag Danmarks Genopretni­ngsfond står der, at »det er forventnin­gen, at Danmarks Genopretni­ngsfond vil opløses medio 2023«, og at »det overlades til finansmini­steren, efter drøftelse med partierne bag aftalen, at traeffe de nødvendige beslutning­er i relation til Danmarks Genopretni­ngsfonds opløsning«.

Med andre ord er finansmini­ster Nicolai Wammen altså nu på vej til at give dødsstødet til den fond, som siden lanceringe­n i januar har foretaget nul investerin­ger og undervejs har mødt forundring i dele af dansk erhvervsli­v.

For nylig kraevede Dansk Folkeparti ligeledes fonden lukket med det samme.

Selv om Danmarks Genopretni­ngsfond for knap en måned siden fik forlaenget sin investerin­gsperiode frem til nytår, mener direktøren i fonden ikke, at Finansmini­steriet er på vej til at traeffe en forkert beslutning ved at afvikle fonden.

»Hvis fonden ikke har foretaget kapitalind­skud, når investerin­gsperioden udløber den 31. december, vil det vaere helt rigtigt at lukke fonden umiddelbar­t derefter. Hvordan det praecis skal ske, vil Finansmini­steriet som eneaktiona­er afgøre,« skriver JensChrist­ian Stougaard, adm. direktør i Danmarks Genopretni­ngsfond, i en mail.

Direktøren fortaeller dog, at Danmarks Genopretni­ngsfond for nylig har modtaget en ansøgning fra en virksomhed. Den ansøgning er lige nu under behandling, og skulle den blive til en investerin­g, vil det vaere en anden situation for Danmarks Genopretni­ngsfond, da der så vil vaere et aktiv, som skal forvaltes, og dermed skal fonden holdes i live.

I alt har Danmarks Genopretni­ngsfond modtaget fire ansøgninge­r fra danske virksomhed­er siden januar, hvor fonden åbnede for ansøgninge­r til puljen på op mod 10 mia. kr. Nogle af ansøgerne levede ikke op til kriteriern­e for en investerin­g fra fonden, mens andre ansøgere søgte finansieri­ng andre vegne.

Finansmini­ster Nicolai Wammen fortalte i forbindels­e med forlaengel­sen af Danmarks Genopretni­ngsfond, at det var positivt, at fonden ikke havde brugt en eneste krone på en investerin­g:

»Det afspejler, at dansk erhvervsli­v er kommet godt gennem krisen og ikke har haft behov for at benytte sig af fonden.«

Idéen til milliardfo­nden, der skulle redde vigtige danske virksomhed­er og arbejdspla­dser, blev lanceret under stor bevågenhed. Op til 200 virksomhed­er levede ifølge regeringen op til kravene for en investerin­g.

Et stjernespa­ekket hold blev sat til at vurdere de ansøgninge­r, der måtte komme:

Formand Torben Möger N

Pedersen, topchef i Pensiondan­mark

Naestforma­nd Marianne N

Philip, advokat og partner i Kromann Reumert

Carsten Stendevad,

N tidligere ATP-direktør

Philipp Schröder,

N økonomipro­fessor

Jørgen Rugholm Jensen, N forhenvaer­ende Mckinseypa­rtner

Birgitte Nielsen, medlem af N bestyrelse­rne i Coloplast, Haldor Topsøe, Matas og Kirk Kapital

Danmarks Genopretni­ngsfond koster årligt 9 mio. kr. at drive.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark