Jyllands-Posten

»Der er ingen tvivl om, at det har vaeret en skuffelse«

Lundbecks årelange arbejde med at udvikle nye laegemidle­r er foreløbigt endt i fiasko. Det får nu formand Lars Rasmussen til at kraeve synlige resultater, selv om topchefen har måttet genstarte selskabets udviklings­arbejde.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

bestyrelse­sformand, Lars Rasmussen, saetter nu både sig selv og resten af selskabet under yderligere pres ved at tone rent flag midt i en tid med kursmaessi­g fiasko og en truende vaekstkris­e lurende i horisonten.

»Der er ingen tvivl om, at det har vaeret en skuffelse, at ingen af de midler, vi for år tilbage havde i pipelinen, er kommet på markedet. Den dårlige interne succesrate giver bestemt anledning til eftertanke,« siger Lars Rasmussen.

Han understreg­er, at det har haft stor betydning for, hvordan selskabet nu investerer i egen forskning og udvikling.

En aendring, der blev påbegyndt for tre år siden, så Lundbeck i dag bl.a. bruger flere data i forsøget på at øge sandsynlig­heden for at få succes med sin egen pipeline af laegemidde­lkandidate­r.

Endnu har omverdenen ikke set resultater­ne af den indsats, da udvikling af nye laegemidle­r typisk tager omkring 10 år.

Inden for hjernesygd­omme, på fagsprog CNS, er succesrate­n til selskabets forsvar i det hele taget meget lav.

Fejlskud på fejlskud

Faktum er imidlertid, at der i den mellemligg­ende periode fortsat har vaeret fejlskud på fejlskud med flere laegemidde­lhåb:

»Vi kan ikke leve med, at det er gået sådan. Det er nødt til at aendre sig i fremtiden, for ellers giver det jo ikke nogen mening at investere i egen forskning og udvikling. Når det så er sagt, forstår vi også udmaerket godt det marked, vi er i. Vi kommer aldrig til at få en høj succesrate, men det er klart, at det er det kritiske punkt.«

De mange pipeline-fejlskud er problemati­ske af flere forskellig­e årsager. For det første bruger Lundbeck i forvejen en relativt høj del af sin omsaetning på forskning og udvikling.

For det andet koster fiaskoerne hver gang hårdt på aktiekurse­n, og for det tredje øger det presset for at foretage yderligere opkøb.

Hos Lundbeck-investoren ATP, der ved udgangen af august ifølge den seneste aktieliste havde Lundbeckak­tier for mere end 1,1 mia. kr., anerkender underdirek­tør for danske aktier Claus Berner Møller praemissen om områdets svaerhedsg­rad.

Han tøver heller ikke med at kalde det et af de områder, hvor det er svaerest at få godkendt nye og innovative laegemidle­r overhovede­t.

»Derfor er det helt afgørende, at Lundbeck – ud over egen forskning og udvikling – også foretager opkøb eller fusioner inden for området,« vurderer Claus Berner Bøller.

Han udtrykker desuden tilfredshe­d med, at Lundbeck over de senere år har vist, at selskabet er parat til at indgå aftaler med eksterne partnere og desuden har udvidet sine fokusområd­er inden for hjernesygd­omme. Det har ifølge ATP-direktøren »vaeret nødvendigt«.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark