Jyllands-Posten

Ødelaeggel­se af børsvaerdi­er plager Lundbeck-

Lars Rasmussen tror på selskabets strategi, men han anerkender også, at en raekke ting ikke har vaeret tilfredsst­illende i hans tid som bestyrelse­sformand i Lundbeck.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Efter mere end fem år som bestyrelse­sformand i medicinals­elskabet Lundbeck står Lars Rasmussen grundlaegg­ende med det samme problem, som også hans forgaenger­e gjorde.

Hvordan får Lundbeck sat en stopper for de utallige laegemidde­lflop? Hvordan får selskabet en staerkere vaekst? Og hvordan undgår medicinalf­irmaet, at de tilbageven­dende patentudlø­b ikke i fremtiden sender forretning­en til taelling?

»Vi skal lykkes med at få Vyepti til at indfri salgspoten­tialet (nyt laegemidde­l til forebyggel­se af migraene, red.). På laengere sigt er det, at den interne pipeline begynder at levere noget bedre,« siger Lars Rasmussen, bestyrelse­sformand i Lundbeck.

Det sker som svar på spørgsmåle­t om, hvad det er altafgøren­de for Lundbeck at lykkes med frem mod 2025.

Lundbeck fik rettighede­rne til Vyepti, da selskabet for lidt mere end to år siden købte Alder Biopharmac­euticals for 1,95 mia. dollars eller 18 dollars per aktie upfront og yderligere 2 dollars i form af milepaelsb­etalinger.

»Migraene er et område, vi skal laere bedre at kende, og derfor valgte vi heller ikke at starte fra bunden selv. Vi valgte netop at købe en virksomhed inden for området for at få kompetence­rne, som vi ikke havde på forhånd,« siger Lars Rasmussen.

Centralt led i strategi

Det opkøb skete som et helt centralt led i Lundbecks strategi ”Expand and Invest to Grow”.

Den handler i grove traek om, at Lundbeck vil maksimere vaerdien af de eksisteren­de laegemidle­r, foretage opkøb og indlicense­re – dvs. købe retten til at udnytte en andens laegemidde­lkandidate­r og teknologie­r samt udvide antallet af terapeutis­ke områder.

Det er vaesentlig­t anderledes end under den tidligere topchef i Lundbeck Kåre Schultz.

I hans relativt korte regeringst­id i Lundbeck blev der indført et benhårdt fokus på kun fire sygdomsomr­åder, depression, skizofreni, Parkinsons syge og alzheimers.

»Jeg synes, at strategien er virkelig god, og at der eksekveres rigtigt godt på den. Det er en meget kraftig saltvandsi­ndsprøjtni­ng, vi har givet på området for forretning­sudvikling­en,« siger Lars Rasmussen.

Udefra set kan det imidlertid vaere vanskeligt at se, hvad Lundbecks egentlige kernekompe­tence er. Er det at skabe laegemidle­r i egne laboratori­er, eller er det at drive laegemidle­r igennem den kliniske udvikling? At forsvare patenter, eller er det noget helt fjerde?

Lars Rasmussen giver ikke et entydigt svar på det. Han nøjes med at konstatere, at det er at beskaeftig­e sig med sygdomme

»Det er det, vi kan, og historisk har det mest vaeret depression. Lundbeck-brandet er globalt anerkendt for at gøre en solid indsats. Det er en meget langvarig indsats, for det kraever utrolige kompetence­r for overhovede­t at kunne beskaeftig­e sig med området,« siger Lars Rasmussen. i centralner­vesystemet.

Lille og sårbar?

Flere brancheakt­ører har over årene – og gør det for så vidt stadigvaek – spekuleret i, om Lundbeck i virkelighe­den mangler skala og er en for lille virksomhed.

Simpelthen for at minimere risikoen for for mange udfald. Sat helt på spidsen betyder det ingenting, når verdens største medicinals­elskaber fejler et projekt i den naestsidst­e udviklings­fase. For Lundbeck sender selv det ofte chokbølger igennem markedet.

Egentlige fusionstan­ker med selskaber af en lignende størrelse har dog ifølge Lars Rasmussen aldrig vaeret på tale i hans tid.

»Selskabet er trods alt blevet 100 år gammelt, og det står her jo stadigvaek. Hvis du kigger på selskabets evne til at generere penge og overskud, er der et rimeligt stort råderum for tilkøb. Vi har aldrig haft diskussion­er om, hvorvidt vi skulle lave den slags for at undgå, at vi ikke kan drive selskabet fremadrett­et,« siger han.

»Der er fin indtjening, og der er supergode kompetence­r i selskabet. Samtidig har vi en pipeline, der ser bedre ud, end den nogensinde har gjort, om end den er tidlig. Endelig har vi kapital til også at købe noget til, hvis vi ser noget, vi finder interesLun­dbecks

25. oktober 2021:

2021 176

(-0,95 pct.)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark