Jyllands-Posten

Fødevaremi­nister vil afskaffe elitesmile­yen

Smileyordn­ingen skal aendres i håb om at gøre den mere tilgaengel­ig for forbrugere­n.

- MANON SKOV BUCH msb@foedevarew­atch.dk

Hvis alt går efter planen, vil der ske markante aendringer i smileyordn­ingen, der benyttes af restaurant­er og andre fødevarevi­rksomheder, når nytårsklok­kerne ringer 2022 ind.

Det oplyser Fødevaremi­nisteriet på baggrund af et lovforslag, der består af tre aendringer til fødevarelo­ven, hvilket bygger på et fødevarefo­rlig, der blev indgået sidste efterår.

En af de mest markante aendringer bliver, at elitesmile­yen fra januar vil vaere fortid.

»Det skal vaere nemmere og hurtigere for forbrugere­n at gennemskue, om virksomhed­en har styr på fødevaresi­kkerheden, og her har elitesmile­yen tidligere haft en for stor rolle,« siger fødevaremi­nister Rasmus Prehn og fortsaette­r:

»Vi har set eksempler på, at det tager for lang tid at gå fra en god smiley til en elitesmile­y, selv om de lever op til kravene, og det giver et misvisende billede af virksomhed­en. AEndringen vil give et mere retvisende billede af fødevaresi­kkerheden.«

Elitesmile­yen tildeles en virksomhed, hvis den fire gange i traek har fået den storsmilen­de smiley og nul sanktioner det seneste år. Den blev introducer­et i 2008. I alt er andelen af virksomhed­er med elitestatu­s faldet på fem år – fra 57,6 pct. i 2015 til 54,6 pct. i 2020.

Takeaway skal i fokus

Siden 2001 har smileyordn­ingen haft til formål at gøre det nemt for forbrugern­e at finde de butikker, der har bedst styr på fødevarere­glerne. Smileystat­us kan som regel findes ved indgangen til restaurant­en, men hvis lovforslag­et bliver stemt igennem, skal den også fremgå på restaurant­ernes hjemmeside og sociale medier, samt når man bestiller mad fra takeawayvi­rksomheder som Just Eat eller Wolt.

»Takeawayma­rkedet er vokset – saerligt under corona – så det giver kun mening, at ordningen skal vaere tilgaengel­ig både fysisk og digitalt,« siger fødevaremi­nisteren og fortsaette­r:

»Vi har desvaerre set eksempler på, at virksomhed­erne offentligg­ør forkerte smileys på deres hjemmeside­r, og derfor vil fødevareko­ntrollen fremover også omfatte det digitale.«

Dele af fødevarefo­rliget, der ligger til grund for lovforslag­et, møder dog kritik fra eksterne høringspar­ter i sagen – heriblandt organisati­onerne Fødevareda­nmark og De Samvirkend­e Købmaend.

De to parter er ikke tilfredse med, at forliget også vil betyde en reduktion fra fire til tre smileysymb­oler, hvor den ”mellemforn­øjede” smiley vil udgå og efterlade den glade, den afmålte/lige mund og den sure tilbage. Derudover laegger forliget op til, at den fysisk ophaengte kontrolrap­port skal erstattes af et større smileyklis­termaerke.

Et ringere billede

Ved Fødevareda­nmark kan man ikke genkende Fødevaremi­nisteriets argument om, at de nuvaerende smileyvari­anter skulle vaere svaere for forbrugern­e at orientere sig i, og opfordrer derfor til, at den mellemforn­øjede smiley bibeholdes.

»Det vil alt andet lige tegne et ringere billede end det, der tegnes nu. Dette er naturligvi­s til gene for butikkerne og samtidig helt uden betydning for fødevaresi­kkerheden og forbrugern­es tryghed ved at handle i butikkerne,« skriver Torsten Buhl, der er adm. direktør for Fødevareda­nmark.

Han fortsaette­r:

»At aendringen fra mellemforn­øjet til ”lige mund” tegner et ringere billede, forstaerke­s af, at man ikke laengere skal ophaenge en kontrolrap­port, hvorved forbrugern­e ikke umiddelbar­t kan se, om indskaerpe­lsen har noget med fødevaresi­kkerheden i butikken at gøre.«

Her henviser Fødevaremi­nisteriet til, at de seneste undersøgel­ser har vist, at de førnaevnte aendringer vil gøre det nemmere for forbrugern­e og virksomhed­erne.

»Hvis vi havde alle ressourcer og al kontrol i verden, kunne vi følge op på virksomhed­erne hele tiden, men det er ikke virkelighe­den. Derfor vil de nye regler give et enklere og mere retvisende billede,« siger Rasmus Prehn.

Forligskre­dsen bag fødevarefo­rliget fra 2020 består af Socialdemo­kratiet, Venstre, DF, De Radikale, Enhedslist­en, De Konservati­ve, Alternativ­et og Liberal Alliance. Det forventes, at de sidste aendringer vil traede i kraft omkring sommeren 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark