Jyllands-Posten

Konkurrenc­eevnen kan faktisk vaere for god

Nationalba­nken, der ofte har opfordret til forsigtigh­ed og mådehold, mener simpelthen, at der er plads til dårligere konkurrenc­eevne.

- LAS OLSEN cheføkonom i Danske Bank finans@finans.dk

Da Nationalba­nken

for dansk økonomi i sidste måned, stod der noget, som jeg ikke kan huske at have set så direkte før fra den kant. Banken, der ofte har opfordret til forsigtigh­ed og mådehold, mener simpelthen, at der er plads til dårligere konkurrenc­eevne.

»Dansk økonomi er grundlaegg­ende sund, og konkurrenc­eevnen er god, og derfor kan økonomien godt klare en periode med et højere kapacitets­pres, selv om det moderat svaekker lønkonkurr­enceevnen og samtidig reducerer det store overskud på betalingsb­alancen,« skrev Nationalba­nken.

Konkurrenc­eevne betyder, hvordan muligheder­ne er for danske virksomhed­er, når de skal konkurrere med virksomhed­er fra andre lande, både på eksportmar­kederne og i Danmark.

Hvorfor skulle man ikke ønske, at den er så god som muligt? Fordi vi jo sådan set gerne vil have noget for varerne.

I det ekstreme tilfaelde kunne vi have en virkelig god konkurrenc­eevne, hvis vi foraerede tingene vaek.

Det skulle nok gøre danske varer populaere, men vi ville jo ikke selv få noget ud af det. Det, Nationalba­nken siger, er sådan set, at vi godt kan saette prisen lidt op via lidt større lønstignin­ger i Danmark.

Det vil betyde mindre eksport (alt andet lige) og mere import, når de højere indkomster bliver omsat i hjemligt forbrug. Det er der plads til, fordi vi i udgangspun­ktet har et stort betalingsb­alanceover­skud og altså i øjeblikket bruger mindre, end vi tjener.

Konkurrenc­eevne men også af, hvor meget og hvor gode ting vi kan lave på en time – altså produktivi­teten.

Forvirrend­e nok bliver produktivi­teten nogle gange omtalt som konkurrenc­eevne, for eksempel i forbindels­e med World Economic Forums årlige rapport om emnet.

Høj produktivi­tet vil vi typisk gerne have, ikke mindst fordi høj produktivi­tet giver os mulighed for at få en høj løn – uden at ødelaegge konkurrenc­eevnen.

Og det er stadig vigtigt, for selv om konkurrenc­eevnen altså ikke skal vaere så god som muligt, skal den heller ikke vaere for dårlig. Bliver den det, skal man typisk gennem en ubehagelig genopretni­ng med arbejdsløs­hed og pres på lønningern­e.

Det er derfor, vi gerne vil undgå overophedn­ing af arbejdsmar­kedet, og derfor, man også efter Nationalba­nkens mening skal holde sig klar til at stramme den økonomiske politik, hvis det begynder at gå for staerkt. Det er ikke, fordi lave lønninger og god konkurrenc­eevne er et mål i sig selv, men fordi det er ubehagelig­t at genoprette, hvis først det er kørt for skaevt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark