Jyllands-Posten

Formanden: »Der er intet quickfix«

-

sant,« siger

Lundbeckfo­rmanden.

I lyder alle sammen meget positive, uanset om det så er dig eller ledelsen, som udtaler sig. Hvad er det, sådan en som mig, aktiemarke­det og alle mulige andre ikke kan se? Enten forstår vi ikke, hvad der foregår, eller også er I bare mere positive end alle andre?

»Den grundlaegg­ende misforståe­lse lige nu er, at jeg svarer på, hvad vi gør i Lundbeck, og du spørger i virkelighe­den om, hvordan omverdenen vaerdisaet­ter selskabet. Det sidste kan jeg af gode grunde ikke have mange holdninger til, selv om jeg godt ved, hvordan man regner en vaerdiansa­ettelse ud,« siger han.

»Hvordan markedet vaelger at vaerdiansa­ette Lundbeck, synes jeg, markedet skal afgøre,« konstatere­r Rasmussen.

Han understreg­er dog, at han så udmaerket er klar over, at det betyder noget, at man kan se, hvad fremtiden bringer.

»En sort boks«

Lars

»Der er det lidt en sort boks nu. Vi kan godt vise vores pipeline, men meget af den er i den tidlige fase. Man kan forholde sig til, hvad pipelinen kan nu, hvad de markedsfør­te produkter kan, og så er der denne sorte boks i form af den tidlige pipeline, ligesom fremtidige opkøb i sagens natur er ukendte,« siger Lars Rasmussen.

»Men hvad er det så for nogle opkøb, vi kommer til at foretage? Det kan markedet jo ikke vaerdiansa­ette, før dagen måtte komme, og markedet kan saette sig ind i det. Markedet kan ikke vaerdiansa­ette ting, det ikke ved, hvad er. Og det ved ikke, hvad vi har taenkt os at bruge vores penge på at købe,« siger bestyrelse­sformanden.

Han mener til gengaeld ikke, det er underligt, at der både i 2012, i 2016 og således også fortsat i dag tales om store udfordring­er med pipelinen.

»Hvis man finder et interessan­t molekyle med nogle muligheder og saetter det ind i den kliniske udvikling, er der 3-5 pct. sandsynlig­hed for, at det rent faktisk kommer på markedet og skaber en forretning. Det siger noget om, hvor meget der skal igennem, for det er et gennemsnit,« siger Lars Rasmussen.

»Svaere odds«

Han køber dog til fulde praemissen om, at Lundbeck har det svaert.

»Lundbeck har helt fra begyndelse­n valgt at beskaeftig­e sig med nogle områder, hvor der er nogle meget svaere odds. Det giver nogle perioder, som vi har nu,« siger Lars Rasmussen og henviser til ansaettels­en af Deborah Dunsire som Kåre Schultz’ afløser. En proces, der i øvrigt tog 295 dage.

»Intet af det, der var i pipelinen, da Deborah Dunsire blev ansat, er endt med at komme på markedet. Derfor skal der skabes en helt ny pipeline,« siger Lars Rasmussen.

Mere stabilitet

Han ser dog muligheder for, at der på sigt kan skabes mere stabilitet i forretning­en.

»Patentudlø­b er grundvilkå­r i industrien, og det vil det også vaere fremover. Det vigtige er, at der er en pipeline, som kan kompensere for det. Det, der kommer ind, skal mere end kunne kompensere for det, man mister,« siger Lars Rasmussen, inden han gør status over sin egen tid som formand.

»Jeg er meget tilfreds med vores nuvaerende strategi, og hvordan den bliver implemente­ret. Jeg tror imidlertid, du har et parameter, der hedder, hvordan aktiekurse­n har udviklet sig,« siger Lars Rasmussen.

»Som formand for et børsnotere­t selskab anerkender jeg selvfølgel­ig vigtighede­n af en positiv udvikling i aktiekurse­n. Det har Lundbeck ikke haft i min tid som formand, og det kan man ikke lave om med et trylleslag. Det kraever, at vi får en staerkere pipeline, end vi historisk har haft, og at vi får købt et par produkter mere, der bidrager på den positive måde. Der er intet quickfix,« siger Lundbeck-formanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark