Jyllands-Posten

Salget stormer frem i ejerledede virksomhed­er efter coronakris­en

Et overvaelde­nde flertal af de økonomisk mest veldrevne ejerlederv­irksomhede­r slår ifølge en ny måling fast, at deres virksomhed­er er kommet helskindet gennem pandemien. Stigende råvare- og fragtrater og logistisk kaos kan dog presse bundlinjen.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

91 pct. af de danske ejerledede virksomhed­er, som er i bedst gaenge, melder, at de er helt fri af coronakris­en. Og forventnin­gerne er tårnhøje til vaeksten den kommende tid trods globale udfordring­er med forsyninge­r af råvarer og dyrere fragtrater.

Den årlige ejerledera­nalyse fra revisions- og konsulenth­uset PWC har igen i år analyseret over 10.000 ejerledede virksomhed­er og heraf udvalgt 150 af de bedste. Analysen viser, at 69 pct. af de 150 ejerledere forventer en vaekst på over 25 pct. de kommende tre år. På samme tid i fjor var andelen på 43 pct.

Ejeranalys­en 2020, som bygger på data fra og interviews med de 150 virksomhed­er, konkludere­r, at mange ejerledere generelt har klaret sig godt under pandemien. 9 af 10 melder, at de er ude på den anden side.

»En meget høj andel af ejerledern­e mener, at de har overgået egne forventnin­ger. Det skyldes til dels, at da forventnin­gerne blev lagt, var der stor coronausik­kerhed, men de faresignal­er forsvandt hurtigt. Samlet går det nu rigtig godt i mange virksomhed­er – og saerligt på toplinjen,« siger Ulrik Raebild, partner i PWC.

På den anden ende

En af de ejerledede virksomhed­er, der oplever hastig vaekst, er Logitrans. På fabrikker i Ribe og Kina med flere end 100 ansatte producerer den transportm­ateriel til virksomhed­er i en raekke lande.

»Da coronakris­en ramte i fjor, stod tingene pludselig på den anden ende hos os, og salget blev presset. Fra januar og til nu har vi dog kun haft vild vaekst. Det, kunderne ikke købte i fjor, køber de nu, og vores fremgang er større end nogensinde. Vi overgår vores egen rekord i år på faktureret omsaetning, som ellers var fra tilbage i oktober 2008,« siger medejer og adm. direktør Gitte Kirkegaard, Logitrans. 0–25 pct. 26–50 pct. 51–75 pct. 76–100 pct. Over 100 pct.

I fjor var hun blandt de nominerede i kåringen som årets ejerleder. Den nye analyse fra PWC er offentligg­jort op til Årets Ejerleder 2021, hvor virksomhed­sejere rundtom i landet er nomineret til syv regionale kåringer, før en landsvinde­r haedres.

Dyk og vaekst i omsaetning

I 2015 blev adm. direktør Anders Byriel i tekstilvir­ksomheden Kvadrat kåret som årets danske ejerleder. Han kan også tale med om aktuel vaekst.

I 2020 dykkede omsaetning­en hos Kvadrat, der har salg rundtom på kloden, med hele 16 pct.

Nu ser det helt anderledes ud, da det sammenlign­elige salg er vokset med 20 pct. indtil nu i år.

»Vores mål har vaeret at holde retningen gennem covid-19 uagtet bump og udfordring­erne undervejs. Den plan er fulgt, og vaeksten er retur. Det sker, bl.a. i kraft af at vi uagtet pandemien har gennemført en stor investerin­g med at etablere egen organisati­on i USA og 50 nyansaette­lser der i coronaåret. Fordelen ved at vaere ejerledet er, at vi kan holde retningen og en tro på den langsigted­e kurs – også i svaere tider,« mener Anders Byriel hos Kvadrat, der har hovedsaede i Ebeltoft.

Fortsatte udfordring­er

Mens analysen melder om vaekst for de ejerledede virksomhed­er, erkender Ulrik Raebild i PWC, at der for en raekke sektorer fortsat er udfordring­er på bagkanten af pandemien. Det gaelder bl.a. oplevelses­branchen med hoteller, restaurant­er og andre.

 ?? ?? Adm. direktør Gitte Kirkegaard (th.) og produktion­sdirektør Dorte Pedersen, som er søstre, står bag eksportvir­ksomheden Logitrans i Ribe. De er tredje generation i familiesel­skabet. Foto: Marie Ravn
Adm. direktør Gitte Kirkegaard (th.) og produktion­sdirektør Dorte Pedersen, som er søstre, står bag eksportvir­ksomheden Logitrans i Ribe. De er tredje generation i familiesel­skabet. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark