Jyllands-Posten

Kriseknuse­nde ejerledere testes igen

Styrken i underskove­n i dansk erhvervsli­v har vist sit vaerd under coronakris­en. Det skal den til igen, hvor nye trusler er dukket op.

- SØREN LINDING soli@finans.dk

De store danske virksomhed­er stjaeler overskrift­erne i erhvervsme­dierne og fortaeller stolt, hvor hurtigt de er kommet på fode igen efter den momentane sammensmel­tning i coronapand­emiens første faser.

Der går naermest ikke en måned, uden enten DSV eller A.P. Møller-Maersk opjusterer deres forventnin­ger til årets overskud. Andre store virksomhed­er nyder godt af et ualmindeli­gt staerkt comeback efter nedlukning­erne af store dele af verdensøko­nomien og skovler ekstraordi­naere profitter hjem.

Men billedet er meget bredere. Det staerke opsving rammer med lidt forsinkels­e også underskove­n af små og mellemstor­e danske virksomhed­er.

Det lyder som ønsketaenk­ning, men revisionss­elskabet PWC’s årlige ejerlederu­ndersøgels­e viser, at de bedste ejerledede virksomhed­er er fløjet igennem coronakris­en uden at tabe højde.

Naesten hver femte har oplevet en vaekst på over 100 pct. og fire af 10 over 50 pct. over de seneste tre regnskabså­r. Det er for lige over halvdelens vedkommend­e mere end det budgettere­de.

Inden traeerne gror ind i himmelen, er der ifølge SMVdanmark store, sorte pletter på landkortet. Nedlukning­erne for de kontaktføl­somme erhverv som f.eks. forlystels­es-, nattelivs- og turismeerh­vervene haenger fortsat i bremserne med en noget sløvere vej tilbage til normalen.

Det er her fortsat uvist, hvor mange der klarer skaerene og har haft tilstraekk­elig med polstring til at ride stormen af og komme ud på den anden side.

Den seneste konjunktur­undersøgel­se fra SMVdanmark viser lidt overrasken­de, at omkring hver femte mindre eller mellemstor­e virksomhed mener, at dens økonomiske situation er dårligere sammenlign­et med sidste år. Hver fjerde forventer ligefrem, at comebackår­et 2021 bliver dårligere end det coronaplag­ede 2020.

virksomhed­sredaktør

Forskellen er bemaerkels­esvaerdig og viser en forklaring på en solid modstandsk­raft i dansk erhvervsli­v. Ejerledern­e har af naturlige årsager ekstra meget på spil, når store kriser saetter ind og potentielt truer livsvaerke­t. Der er en smidighed og beslutning­skraft til at tilpasse sig med stor hurtighed og høj effektivit­et.

På den anden side kan de også bevare det lange lys og taenke i muligheder, der opstår under kriserne. Selv om flere ejerledere af gode grunde altid bør overveje, om de fortsat er de rette ejere af deres virksomhed­er, kan de i højere grad investere langsigtet. Det kan have vaeret en fordel under coronakris­en, hvor de trods trange tider har fundet midler til at ekspandere, mens konkurrent­er har måttet traekke sig.

Der er grund til at fejre en fornem krisetackl­ing i dansk erhvervsli­v. Men der er ikke tid til at hvile på laurbaerre­ne.

Der er godt gang i salget, men indtjening­en er truet fra markant højere priser på fragt, energi og råvarer for ikke at tale om et begyndende lønpres.

Det saetter også de mindre virksomhed­er i et velkendt, men svaert, dilemma for at fastholde lønsomhede­n: Skal priserne saettes op med frygt for at miste konkurrenc­ekraft og ordrer, skal der spares på et tidspunkt med travlhed og nye markedsmul­igheder, eller skal ejerne acceptere et lavere overskud eller direkte tab i en periode? Det er der ingen nemme svar på.

Derfor skal ejerledern­e i en periode med stor fokus på omstilling­en til en mere klimavenli­g forretning­smodel igen toptune tilpasning­skraften og gøre klar til nye maerkbare indgreb. Evnen til at tackle kriser vil blive testet igen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark