Jyllands-Posten

Stop for eksport af kunstgødni­ng kan udløse ny fødevarekr­ise

Rusland, som er blandt verdens største eksportøre­r af gødning, kan blive det naeste land, der lukker for eksport. De protektion­istiske tiltag skubber verden taettere på en ny fødevarekr­ise, lyder advarslen.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Rusland kan blive det naeste land, der lukker for eksport af kunstgødni­ng og dermed forstaerke­r panikken på verdensmar­kedet.

Her er prisen på gødning mangedoble­t på kort tid. En stribe fabrikker er lukket, og der er frygt for, at mangel på kunstgødni­ng kan udløse en fødevarekr­ise i 2022.

Ifølge Reuters har Ruslands praesident, Putin, i onsdags advaret om, at de stigende priser på kunstgødni­ng kan få fødevarepr­iserne i Rusland til at stige yderligere. Det er problemati­sk i en situation, hvor inflatione­n i landet allerede naermer sig 8 pct.

Putin har derfor beordret sin regering til at komme med tiltag, som skal beskytte den lokale landbrugsp­roduktion og dermed holde fødevarepr­iserne nede.

»Når man kender Rusland, så lyder det rigtig meget som optakten til eksportafg­ifter på kunstgødni­ng eller måske ligefrem et decideret eksportsto­p,« vurderer markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Protektion­istiske tiltag

Rusland har allerede indført eksportafg­ifter på hvede, hvilket holder fødevarepr­iserne nede i de russiske butikker, men også reducerer de russiske landmaends indtaegter.

»Når man holder landbruget­s indtaegter nede, må man også reagere, hvis deres omkostning­er pludselig stiger eksplosivt. Det kan man gøre ved at presse prisen på gødning ned via et eksportsto­p. Vi så det også under fødevarekr­isen i 2007-2008: Når tingene spidser til, indfører en raekke lande protektion­istiske tiltag for at sikre deres egne forsyninge­r. De tiltag får priserne på verdensmar­kedet til at stige yderligere, og taberne bliver også denne gang verdens fattigste,« vurderer Palle Jakobsen.

Han påpeger, at priserne på kunstgødni­ng nu er så høje, at lande som Indien og Bangladesh

ikke laengere kan vaere med på verdensmar­kedet. Reduceret brug af kunstgødni­ng ventes at medføre en lavere global høst og højere fødevarepr­iser i 2022.

»For danske forbrugere kan det vaere generende, at brødet stiger i pris, men i andre verdensdel­e kan det vaere et spørgsmål om liv eller død,« påpeger Palle Jakobsen.

De stigende priser på kunstgødni­ng blev i første omgang udløst af eksplosive prisstigni­nger på naturgas og kul, som er de primaere energikild­er i verdens produktion af gødning.

Risiko for fabriksluk­ninger

I Europa er naturgaspr­isen steget så voldsomt, at store producente­r som Yara har reduceret produktion­skapacitet­en 40 pct.

Naturgas tegner sig for 80 pct. af de variable omkostning­er, og naturgas er nu så dyrt, at prisen på den faerdige gødning når op i luftlag, hvor det er vanskeligt at saelge varen.

Kina, som normalt er verdens størst eksportør af gødning, mangler også energi og har for nylig indført restriktio­ner, som reducerer eller standser eksporten af gødning til verdensmar­kedet.

Den reducerede produktion i Europa og Kina forstaerke­r prisstigni­ngerne på gødning, og i branchen frygter man, at en del af gødningsfa­brikkerne i Europa lukker permanent.

»Vi har desperat brug for billigere energi – nu! Hvis naturgaspr­iserne forbliver på det aktuelle ekstreme niveau

For danske forbrugere kan det vaere generende, at brødet stiger i pris, men i andre verdensdel­e kan det vaere et spørgsmål om liv eller død. PALLE JAKOBSEN, MARKEDSANA­LYTIKER, AGROCOM

 ?? ?? Kina har skåret voldsomt i produktion­en af kunstgødni­ng og droslet ned på eksporten – her er det en risfarmer i Kinas Jiangsupro­vins. Foto: AFP
Kina har skåret voldsomt i produktion­en af kunstgødni­ng og droslet ned på eksporten – her er det en risfarmer i Kinas Jiangsupro­vins. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark