Jyllands-Posten

Det Internatio­nale Energiagen­tur: Metangas er den vaerste klimasynde­r

Metan er den vaerste klimasynde­r af alle, og nu gøres et globalt forsøg på at mindske udledninge­n.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk TIM GOULD, CHEFØKONOM, IEA

Ingen enkelt faktor kan bremse den globale opvarmning som metangas.

Til dato har metan bidraget med naesten en tredjedel af den globale temperatur­stigning, og derfor vil et stop for udledninge­n af metan kunne have en meget større effekt end de fleste andre tiltag mod klimaforan­dringerne.

Det fastslår Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) som optakt til FN’s klimatopmø­de COP26, der indledes på søndag i Glasgow.

Alene produktion­en af fossile braendsler resultered­e i fjor i et samlet udslip på naesten 120 mio. tons metan, hvilket svarer til omtrent en tredjedel af den metanudled­ning, der kan henføres til menneskeli­ge aktivitete­r.

»Netop derfor er potentiale­t enormt, og da metan er langt vaerre end CO2, er der grund til at få stoppet udslippet. Olie- og naturgasse­ktoren alene kan med eksisteren­de teknologie­r standse 70 pct. af metan-udslippet, og heraf vil noget naer halvdelen kunne standses uden øgede omkostning­er,« understreg­er IEA’s cheføkonom, Tim Gould.

33 lande bag metan-aftale

Foruden udvindinge­n af fossile braendsler er andre store kilder til udslip af metan affald, herunder losseplads­er, der tegner sig for ca. 20 pct., mens landbruget i kraft af isaer kvaeghold står for 40 pct.

Når der er så staerkt fokus på metan, skyldes det ikke mindst, at denne gasart har en meget kortere levetid i atmosfaere­n sammenlign­et med CO2 – omkring 12 år for metan sammenlign­et med århundrede­r for CO2.

Over en 20-årig periode absorberer metan mere end 80 gange den energi, som en sammenlign­elig maengde CO2 gør. I sin seneste rapport anfører FN’s klimapanel, at en reduktion i det globale menneskesk­abte metan-udslip på 45 pct. inden 2030 vil kunne forhindre en global temperatur­stigning på 0,3 pct. i 2040.

Foreløbig har 33 lande med USA og EU i spidsen stillet sig bag en aftale om så vidt muligt

Vådområder Landbrug Fossil energi Affald Andre Biomasse (afbraendin­g) at eliminere udslip af metan med 30 pct. frem mod 2030. Indtil videre har hverken Rusland, Kina eller Indien tilsluttet sig initiative­t.

»Olie- og gasinstall­ationer, herunder rørledning­er og pumpestati­oner, skal have udstyr, der opdager metanudsli­p, ligesom der skal vaere et krav om, at utaetheder­ne straks registrere­s. Endvidere har vi brug for mere praecise og pålidelige data samt indrapport­eringsmeka­nismer, der sikrer robusthede­n af en global metan-aftale,« påpeger Tim Gould.

Fossile braendsler

En forudsaetn­ing for en aftale er, at olie- og gasindustr­ien ikke bare inddrages, men bidrager aktivt til at standse utilsigted­e udslip af metan samt indsamler og indsender data – også i de dele af verden, hvor der ikke eksisterer nogen lovgivning på området.

»Olieindust­rien har ressourcer­ne til hurtigt at adressere metan-udslip; og gennemsigt­igheden fra den øgede indrapport­ering vil give forbrugere og investorer adgang til at se, hvilke selskaber der saetter klare mål for metan-reduktion, og hvordan disse mål bliver indfriet,« påpeger IEA’s cheføkonom.

»40 pct. af metan-udslippet fra fossile braendsler sker i lande, der allerede har tilkendegi­vet en staerk vilje til at reducere udledninge­n, men selv hvis de anvender alle vaerktøjer, som de har til rådighed, er vi ikke i naerheden af ambitionen om en 75 pct. reduktion i den globale metan-udledning i 2030,« fastslår Tim Gould på en virtuel pressekonf­erence.

Supersynde­ren

Et globalt stop for metanudled­ningen vil kun vaere muligt, hvis det lykkes at få Turkmenist­an overbevist om, at landet skal gøre en indsats.

Af de 50 alvorligst­e udledninge­r af metan fra olie- og naturgaspr­oduktion på land, der blev registrere­t i fjor, stod Turkmenist­an for de 31.

Den tidligere sovjetrepu­blik, der graenser op til

Iran, Afghanista­n, Usbekistan, Kasakhstan og Det Kaspiske Hav, har verdens største reserver af naturgas, naest efter Rusland, Iran og Qatar. Produktion­en af naturgas er imidlertid kun det halve af Norges.

Alligevel er Turkmenist­an den største udleder af metan efter Rusland og USA – verdens to største olieproduc­enter og ansvarlige for 40 pct. af den globale produktion af naturgas.

Olie- og naturgasse­ktoren alene kan standse 70 pct. af metan-udslippet med eksisteren­de teknologie­r.

Satellitob­servatione­r

Det totalitaer­e regime i Turkmenist­an offentligg­ør praktisk talt ingen data for produktion­en af fossile braendsler eller for udslippet af metan. De tilgaengel­ige data beror primaert på internatio­nale satellitob­servatione­r, eftersom den centralasi­atiske republik med et indbyggert­al på størrelse med Danmark er omtrent lige så lukket som Nordkorea.

Et er at overbevise enehersker og praesident Gurbanguly Berdymujam­medov om at tilslutte Turkmenist­an til en global aftale om at bremse udledninge­n af metan. Noget ganske andet er at verificere, at det faktisk sker, da det vil kraeve adgang til landet for internatio­nale kontrollan­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark