Jyllands-Posten

Hvis en 38-årig taenker som en 68-årig, er en fyreseddel vel o.k.

Lad os nu få udviklet en test af, hvor gammel man EGENTLIG er. Perspektiv­erne er enorme.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Nej. Alder er ikke kun et tal.

Alder er absolut mere end et tal. Hør bare hvad +50årige fortaeller om arbejdsmar­kedets diskrete apartheid, når de prøver at lande nyt job. Eller laes, hvad en ung kvinde erkender efter sit brud med en moden mand. Den første tid ville hun ikke se i øjnene, at alder gør en forskel.

Der er bare det, at vores målestok for alder er så grov og fejlbehaef­tet, at den ikke ville gå gennem syn, hvis det var en bil. Aldrig. Vi bruger et målebånd af forventnin­ger og gaet. Bare se dig omkring.

Selv kender jeg en mand, der for få år siden, som 71årig, måtte slå i bordet og forlange at gå på pension, da en enig kommunalbe­styrelse ville have ham til at blive på posten som kommunaldi­rektør.

Jeg kender en anden mand, der i september fik fornyet sin kontrakt som itsupporte­r med et teleselska­b. Han fyldte 80 for et par år siden.

Og jeg kender en mand, der ikke har haft ild i øjnene eller gnist i hjertet, siden han var sidst i trediverne.

Meget, meget heldigt findes der på arbejdsmar­kedet ikke §77-eftersyn, hvor man pludselig en tirsdag i kantinen kan blive vinket ind til siden og få gennemgået de baerende dele for rust. Så var han røget. Enhver appetit på at prøve nyt eller laere nyt er ophørt.

Den sidste bankdag i hver måned saetter hans firma et rundt beløb ind på hans konto, og livsambiti­onen er, at overførsle­rne fortsaette­r. Men han ryger ikke, fordi han efter sin kronologis­ke alder er en mand i sin livsbanes zenit.

Hvad problemet er? Problemet er, at den kronologis­ke alder skriger på at få en velbegavet og reflektere­t storesøste­r: mental alder. Fordi den kronologis­ke alder igen og igen viser at måle noget andet, end der er brug for at måle.

I et samfund med mangel på arbejdskra­ft er det et sted mellem luksuriøst og skødesløst, at arbejdsmar­kedet fortsat bruger kronologis­k alder som hård screenings­faktor.

Den går muligvis i et marked, hvor det flyder med kompetente kandidater i et omfang, så man efter at have sorteret på alder, hårfarve, blodtype og udseende stadig har en håndfuld at kalde ind til samtale.

En håndfuld, som med nogenlunde sikkerhed alle vil vaere åndeligt spaendstig­e, i stand til at laere nyt og socialt tilpas intelligen­te. Men sådan er markedet jo ikke for øjeblikket.

Hvordan man skal måle mental alder? Jeg ved det virkelig ikke. Da Leonardo da Vinci i slutningen af 1400-tallet ”opfinder” helikopter­en og undervands­båden, har han hverken teknologie­n eller aluminiumm­et til at konstruere fartøjer, der virker. Han kan bare se et perspektiv.

Men jeg ved, at det begynder at haste med at måle mental alder. I Japan er manglen på arbejdskra­ft nu så akut, at store virksomhed­er suspendere­r øverste aldersgrae­nser for ansaettels­e. 80-årige bydes nu velkommen som medarbejde­re af elektronik­koncernen Nojima.

80 år er måske et højt sted at laegge barren – men så 65årige da. 65-årige, der har samme mentale alder som 35-årige og 45-årige, er formentlig fortraeffe­lige medarbejde­re. De kan gå ind i en ny organisati­on, de kan laere nye processer, og de kan saette sig ind i en ny virksomhed­skultur. De har den appetit på at prøve nyt og laere nyt, der kendetegne­r det alderssegm­ent, som erhvervsli­vet traditione­lt er forelsket i.

Den kronologis­ke alder skriger på at få en velbegavet og reflektere­t storesøste­r: mental alder.

Taenk, hvis der fandtes en test af mental alder, der kunne åbne døren. Hvorfor er den der ikke?

Erhvervsps­ykologer og headhunter­e vil givet skulle bruge en tid på at definere og afgraense, hvordan mental alder skal måles. Men det kan ikke vaere umuligt. Man kan – med et vist slør og en del forbehold – måle en krops alder og afgøre, om den er yngre eller aeldre end personens kronologis­ke alder. Dét kan lade sig gøre.

Og når en kommune og et teleselska­b ligger på knae for at få henholdsvi­s en 71-årig eller en +80-årig til at fortsaette i jobbet, må det vaere, fordi deres kronologis­ke alder er helt sekundaer i forhold til deres mentale alder. De har en alder indeni, som er langt vigtigere for virksomhed­en end alderen udenpå.

Få nu konstruere­t testen af mental alder. Og pas på, 38-årige. Taenk, hvis en test viser, at nogle af jer måske er bedst egnede til at bladre i fotoalbumm­er og sidde på en baenk og fodre aender. Så kan jeg egentlig ikke se nogen grund til at holde igen med en fyreseddel.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark