Jyllands-Posten

Sasja Beslik, ny chef i PFA, flygtede fra krig og endte i finansbran­chen

Sasja Beslik er blevet chef for baeredygti­ghed i PFA og skal få afkast og baeredygti­ge investerin­ger til at gå op i en højere enhed.

- FREDERIK TILLITZ navne@finans.dk

For at forstå PFA’s nye chef for baeredygti­ghed, Sasja Beslik, skal man forstå hans fortid.

Den 48-årige finanseksp­ert blev født i Zenica i den davaerende jugoslavis­ke republik Bosnien-Hercegovin­a. Da han som 18-årig netop var trådt ind i de voksnes raekker, blev landet kastet ud i en borgerkrig, og som søn af et blandet aegteskab mellem en serbisk mor og en bosnisk-jødisk far var tilvaerels­en i det etnisk splittede Bosnien ikke laengere mulig.

Derfor endte han som flygtning.

»Det lykkedes mig at undslippe krigen, men jeg var pludselig alene,« siger Sasja Beslik.

»Jeg brugte tre måneder på at sove på parkbaenke og busstation­er. Jeg nåede til Polen og tog i havnen den første faerge. Den gik til Ystad i Sverige.«

Her fik han ophold efter en tilvaerels­e i en flygtninge­lejr. Han laerte svensk og fik konvertere­t sine jugoslavis­ke skolemerit­ter, så han kunne studere på universite­tet i Stockholm.

Efter at have faerdiggjo­rt sine studier i økonomi og journalist­ik begyndte han at arbejde for blandt andet Røde Kors og Unicef.

»Så fik jeg børn, hvilket gjorde, at jeg ikke laengere skulle arbejde i de her lande. Så jeg begyndte i stedet at arbejde for olie- og gasvirksom­heder med sociale problemsti­llinger og menneskere­ttighedssp­ørgsmål,« fortaeller han.

Dermed begyndte en karriere, hvor storkapita­l og socialt og baeredygti­gt ansvar skulle gå op i en højere enhed.

Afkast og baeredygti­ghed

Arbejdet med baeredygti­ghed begyndte i 2003, da han blev tilbudt at arbejde med netop baeredygti­ghed i Banco Funds.

»Fra 2003 og til nu har jeg spillet den samme fodboldkam­p hver eneste dag. Det handler om den samme ting: Hvordan kan vi bruge det finansiell­e system til at lave mere baeredygti­ge investerin­ger. Det har vaeret mit mål,« siger Sasja Beslik.

Altså at lave et økonomisk afkast og samtidig gøre verden til et bedre sted, og det er samme fodboldkam­p, han nu skal spille for PFA.

»Den store udfordring er at forstå, hvordan vi kan transforme­re kapitalstr­ømme i en baeredygti­g retning, samtidig med at vi skal få gode pensionsaf­kast. Det er en stor udfordring for alle,« siger han og fortsaette­r:

»Det spiller en stor rolle for samtlige af PFA’s pensionsku­nder hver dag. Jeg vil bruge min viden for så mange som muligt. Det mener jeg er mit ansvar.«

Da han lige er tiltrådt, er han stadig ved at finde ud af alle detaljerne:

»Jeg kigger på, hvor det er, at vi skal fokusere, og hvor vi kan skabe mest vaerdi for vores kunder. Det er et stort arbejde, men jeg er meget positiv.«

Tidligt i sin karriere konstatere­de han, at verden er styret af den finansiell­e industri, og at det derfor er herigennem, at de store aendringer kan finde sted.

»For mig er det en vaerktøjsk­asse. Man kan bygge hospitaler og broer, men man kan også bygge våben. Hvis man bruger vaerktøjsk­assen på den rigtige måde, kan man gøre en reel forskel,« siger Sasja Beslik.

Fodbold, bøger og arbejde

Han betegner sig som en meget direkte person og som en arbejdsnar­koman.

»Når jeg har fri, så laeser jeg meget,« siger Sasja Beslik, der er forfatter til ”Where the Money Tree Grows”.

Han går op i fodbold og drømte engang om at blive profession­el fodboldspi­ller.

»Jeg kan lide fodbold, og jeg kan lide at arbejde. Det er stort set, hvad jeg laver. Jeg spiller hverken golf eller har hobbyer i den forstand,« slår han fast.

Sasja Beslik er blevet tildelt priser for sit arbejde med baeredygti­ghed, blandt andet Hans Majestät Konungens medalj i 2013.

 ?? ?? Sasja Beslik, ny chef for baeredygti­ghed i PFA, siger om sig selv, at han er arbejdsnar­koman og går op i fodbold. Foto: PFA
Sasja Beslik, ny chef for baeredygti­ghed i PFA, siger om sig selv, at han er arbejdsnar­koman og går op i fodbold. Foto: PFA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark