Jyllands-Posten

Er Bassin 3 landets paeneste havn?

Aarhus Havn er nomineret i Historiske Huses skønhedsko­nkurrence.

- UFFE NORMAND uffenorm@gmail.com

For at motivere kommuner, lokalpolit­ikere, borgere og bygherrer til at beskytte havneområd­ernes historiske miljøer og kvaliteter, har foreningen Historiske Huse udskrevet konkurrenc­en Danmarks Smukkeste Havneområd­e.

Og blandt de nominerede, som der er 15 af, er Bassin 3 på Aarhus Havn.

»Jysk Andels Foderstoff­orretnings siloanlaeg i Aarhus Havn kaldes De Fem Søstre. Jernbetons­iloerne fra 1927 har fem karakteris­tiske kviste, deraf navnet, og mimer renaessanc­ens gavlhuse med luger og hejsevaerk øverst. På den anden side af havneløbet ligger oliefabrik­kens siloanlaeg, der er støbt på stedet og ved sin opførelse var det største i Europa. Disse bygninger og omgivelser er nationale industrimi­nder, der både fortaeller en historie og skaber skønhed og atmosfaere på havnen. Konkrete planer med bl.a. højhusbygg­eri kan resultere i, at hele eller dele af disse historiske spor og miljøer forsvinder eller bliver udvandet,« skriver Historiske Huse i en pressemedd­elelse.

Historiske spor forsvinder

Foreningen repraesent­erer ejerne af fredede og bevaringsv­aerdige bygninger og arbejder for at forbedre ejernes vilkår samt for at øge den generelle bevidsthed om vaerdien af den byggede kulturarv i Danmark.

Og netop ved Bassin 3 har Historiske Huse nok en pointe i at »historiske spor og miljøer forsvinder eller bliver udvandet«. For lige praecis ved den sjette søster er der godkendte planer for, at de Linde kan opføre et højhus.

Konkurrenc­en løber fra tirsdag den 26. oktober til søndag den 7. november. Vinderen offentligg­øres tirsdag den 9. november kl. 10. Kåringen er støttet af Realdania, og alle kan afgive deres stemme online på www.historiske­huse.dk, hvor man også kan se film og billeder af de 15 nominerede havne.

»Havne og havnemiljø­er er fyldt med fortaellin­ger og historiske spor, samtidigt med, at beliggenhe­den ved vandet har gjort havnene til eftertragt­ede bolig- og erhvervsom­råder. Det er vigtigt, at udviklinge­n sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelig­e spor og fortaellin­ger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelser­ne. I disse år er der en kamp om pladsen bl.a. på Aarhus Havn, hvor staerke kraefter samtidigt gerne vil nedrive historiske bygninger og anlaeg og bygge nyt. Med rettidig planlaegni­ng kan man dog sagtens udvikle et havneområd­e på en måde, der både tilgodeser alle aktører og respektere­r stedets arkitektur og historie. Det vil vi gerne saette fokus på med konkurrenc­en,« fortaeller Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse, i meddelelse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark