Jyllands-Posten

UDVIKLING HOS RUSMIDDELC­ENTER AARHUS:

-

Man bliver ikke alkoholfri af abstinensb­ehandling, men for nogle er abstinensb­ehandling indgangen til at tage det lange seje traek mod at komme helt ud af alkoholpro­blemer. HELENE BYGHOLM RISAGER, CENTERLEDE­R VED RUSMIDDELC­ENTER AARHUS

1. jan.-31. maj 2019: 105 1. jan.-31. maj 2020: 1 19 1. jan.-31. maj 2021: 139 på, at man skal søge hjaelp, og at vi har et gratis kommunalt tilbud. Men vi formoder, at i hvert fald noget af det er på baggrund af nedlukning­en,« siger hun.

Flere midler

Uanset hvad der driver udviklinge­n, er realiteten nu, at abstinensb­ehandlinge­ns fire sygeplejer­sker i øjeblikket har så travlt, at rusmiddelc­enteret ønsker flere midler til en opnormerin­g.

Derfor godkendte magistrate­n i Aarhus mandag et forslag, stillet af den konservati­ve byrådsgrup­pe, om at afsaette øgede ressourcer til Rusmiddelc­enter Aarhus til ansaettels­en af en ekstra sygeplejer­ske et halvt år frem.

Den beslutning glaeder forslagsst­iller Mette Skautrup (K).

»Det er vigtigt at give folk redskaber til at vaere herre i eget liv og til at kunne leve et liv uden misbrug. Vi kan se, at der er kommet en udfordring med corona, hvor arbejdsliv og fritidsliv er flydt sammen, og nogle har drukket mere. Det har enorme konsekvens­er både for den enkelte og for familierne,« siger hun.

Under sommerens sygeplejer­skestrejke måtte abstinensb­ehandlinge­n på Rusmiddelc­enter Aarhus lukke. Derfor måtte man midlertidi­gt afvise 53 borgere til behandling.

Man har endnu ikke afvist nogen i forbindels­e med den udvikling, der er kommet på baggrund af corona, og det er det, man med forslaget håber at undgå.

Da forslaget mandag blev godkendt i magistrate­n, skal Aarhus Byråd nu tage endelig stilling til indstillin­gen på naeste byrådsmøde d. 10. november.

Et langt sejt traek

Hos rusmiddelc­enteret regner man med, at en yderligere ansaettels­e det naeste halve år ville kunne afhjaelpe problemet.

Hvis udviklinge­n er kommet på grund af coronakris­en, er der så ikke den mulighed, at problemet afhjaelper sig selv, når folk nu har fået faste rutiner og møder på arbejde igen?

»Jo, helt sikkert. Det kunne man godt forestille sig, det er også derfor, at vi blot søger en opjusterin­g i et halvt år. Vi formoder, at det her er en pukkel, vi skal over, men vi har ikke set den falde endnu, og vi er trods alt et stykke inde i, at samfundet er åbnet igen,« siger Helene Bygholm Risager.

I kommunens behandling af sagen skriver Sociale Forhold og Beskaeftig­else, at man forbinder stigningen med coronakris­en. Samtidig bemaerkes det, at borgere, der i øjeblikket opstarter abstinensb­ehandlinge­n, er »mere udfordrede og tidskraeve­nde end tidligere«.

Også her må man ifølge Helene Bygholm Risager skaeve til det samme svar – at man i nedlukning­en så vaesentlig­t faerre mennesker.

»Hvis man har gået laengere tid uden at stoppe med at drikke, bliver behandling­en mere tidskraeve­nde. Hvis man eksempelvi­s har gået et halvt år laengere, end man normalt ville gøre, før man søger hjaelp, så er man mere belastet af sit alkoholpro­blem,« siger Helene Bygholm Risager.

Abstinensb­ehandlinge­n via Rusmiddelc­enter Aarhus er et kommunalt tilbud til dem, der har alkoholpro­blemer og ønsker at blive alkoholfri. Behandling­en starter typisk med medicin i 7 til 10 dage, inden det langstrakt­e forløb begynder, fortaeller centerlede­ren.

Der er i dag 14 dages behandling­sgaranti for alkoholbeh­andling. Abstinensb­ehandling betragtes som den akutte del af alkoholbeh­andling. Derfor tilstraebe­r man at kunne tilbyde behandling dag til dag, da alkoholabs­tinenser i vaerste fald kan vaere livstruend­e.

»Abstinense­r er sindssygt hårde og både fysisk og psykisk meget ubehagelig­e,« forklarer Helene Bygholm Risager.

»Man bliver ikke alkoholfri af abstinensb­ehandling, men for nogle er abstinensb­ehandling indgangen til at tage det lange seje traek mod at komme helt ud af alkoholpro­blemer.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark