Jyllands-Posten

S betalte aldrig for ulovligt opsatte plakater

Ved kommunalva­lget i 2017 fik Socialdemo­kratiet en regning på ca. 40.000 kr. for at haenge plakater op ulovligt. Men det satte S spørgsmåls­tegn ved og undgik at betale.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Selv om Socialdemo­kratiet i Aarhus fik en regning på omkring 40.000 kr. for ulovligt ophaengte valgplakat­er ved kommunalva­lget i 2017, har partiet endnu ikke betalt regningen.

Det bekraefter Morten Pless, formand for Socialdemo­kratiet i Aarhus.

Som tidligere afdaekket i JP Aarhus fik Aarhus Kommune fjernet 151 plakater, som ifølge kommunen var haengt op før det tilladte startskud. 80 pct. af disse plakater var for S-kandidater.

Eniig, som ved 2017-valget havde en aftale med kommunen om at nedtage valgplakat­erne, sendte således en regning til Socialdemo­kratiet på ca. 40.000 kr., svarende til, hvad det kostede selskabet at pille plakaterne ned. Regningen daekkede ud over tyvstart af ophaengnin­g også plakater, der hang forkert og for laenge, oplyste Morten Pless i 2019, da han satte spørgsmåls­tegn ved regningen og efterlyste dokumentat­ion for, hvorfor pengene skulle betales.

For eksempel understreg­ede Socialdemo­kratiet, at flere af plakaterne – med bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) på – ikke havde vaeret haengt for tidligt op, men blot var blevet lagt klar ved foden af lygtepaele­n. For en sikkerheds skyld var der sat strip rundt om plakatbund­ter, for at de ikke skulle blaese vaek.

Droppet

Men denne forklaring købte Peter Ryberg Neess, teamleder hos Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune, ikke.

»De får stadigvaek en regning, da det er vores vurdering, at plakaterne ikke overholdt reglerne. Vi har ikke pillet dem ned, men vi har fjernet dem fra stedet, fordi de var faestnet til lygtepaele­n,« sagde han i 2017.

Da JP Aarhus i 2019 fulgte op på sagen, konstatere­de Pia Westergaar­d, projektled­er fra Verdo, at sagen nok blev droppet af en afdeling i Eniig, som Verdo havde overtaget.

»For der er graenser for, hvor mange ressourcer vi kan bruge på at indkraeve 40.000 kr.,« sagde hun.

I dag forventer Morten Pless, at sagen er blevet opgivet:

»Vi har ikke hørt noget fra dem siden, så jeg går ud fra, at de har henlagt sagen.«

Det er også korrekt, oplyser Tobias Duelund, tidligere jurist hos Eniig, hvor han sad med sagen.

»Der var ikke tvivl om, at plakaterne var ophaengt ulovligt. Men det kunne ikke betale sig at køre en sag for 40.000 kr.,« fortaeller han.

Socialdemo­kratiet har som det eneste parti ikke betalt regningern­e for ulovligt ophaengte valgplakat­er i 2017. Socialdemo­kratiets modvilje mod at betale vakte i 2019 undren blandt de øvrige partier i Aarhus Byråd.

»Reglerne gaelder for alle, og hvis nogen bare kan undlade at betale, hvor er demokratie­t så henne? Det synes jeg er dårlig stil,« sagde Susanne Green, formand for Venstre i Aarhus.

Morten Pless er enig i, at reglerne skal følges.

»Reglerne skal gaelde for alle, men vi mener ikke, at vi har brudt nogen regler,« fastholder han.

Morten Pless glaeder sig over, at det nu er besluttet, at Aarhus Kommune selv skal stå for at administre­re reglerne for ophaengnin­g af valgplakat­er. Han vurderer, at det vil give en bedre dialog om ophaengnin­gen i forhold til, når et privat selskab har opgaven:

»Ved det sidste valg kunne man godt have på fornemmels­en, at det var lidt som en pengemaski­ne. Det kostede 250 kr. hver gang, at der blev taget en plakat ned.«

Projektled­er fra Verdo Pia Westergaar­d har forklaret prisen med, at firmaet har haft en kurvvogn med to mand ude, og at de har arbejdet på overtid.

Peter Ryberg Neess, hvorfor gør Aarhus Kommune ikke mere for at opkraeve de ca. 40.000 kr.?

»Det var 100 pct. den private aktør, Eniig, som i 2017 stod for opgaven. Vi er skadesløse i den her sag.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Pia Westergaar­d.

 ?? ?? I 2017 blev 151 valgplakat­er fjernet af Aarhus Kommune, fordi de var sat op for tidligt. 40 af plakaterne var for borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
I 2017 blev 151 valgplakat­er fjernet af Aarhus Kommune, fordi de var sat op for tidligt. 40 af plakaterne var for borgmester Jacob Bundsgaard (S). Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark