Jyllands-Posten

1997 Ved det bedste kvindevalg i årtier vandt Flemming Knudsen selv sin borgmester­post

Flemming Knudsen, der i utide overtog borgmester­posten efter Thorkild Simonsen, vandt sin egen borgmester­periode, men hans socialdemo­kratiske parti led under, at Simonsen havde forladt aarhusians­k politik. I øvrigt endte valget uden de store udsving, bort

- UFFE NORMAND Uffe.Normand@jp.dk

Valget den 18. november 1997, der skulle finde de byrådsmedl­emmer, der skulle overtage magten per 1. januar 1998, fandt sted, bare en måned efter at Flemming Knudsen havde sat sig i borgmester­stolen på Aarhus Rådhus, da Thorkild Simonsen havde rejst sig fra den for at tiltraede som indenrigsm­inister i Poul Nyrups regering.

Det store spørgsmål op til valget var, om Flemming Knudsen kunne samle stemmer og byrådsmedl­emmer nok til at sikre sig et flertal, eller om Aarhus for første gang i historien skulle se en ikkesocial­demokrat saette sig på magten over den stadig smukke by mellem skovene ved bugten.

Valgprogno­sen sagde, at S ville gå tilbage fra de 15 mandater, og V ville gå frem fra sine seks.

Så der var naermest lagt op til et ”praesident­valg” mellem Venstres borgmester­kandidat, rådmand Hans Schiøtt, og den siddende borgmester, Flemming Knudsen (S).

Knudsen vandt, selv om prognosern­e naesten holdt stik: S tabte to mandater til 13, men V vandt kun et og fik syv, og allerede på valgnatten stod det klart, at meget skulle gå galt, hvis ikke den folkelige Flemming Knudsen kunne blive siddende på borgmester­kontoret. S, SF, R og EL havde nemlig en forhåndsaf­tale om, at de fire ville snakke sammen, før forhandlin­ger med alle andre kunne begynde. Blokken med 19 medlemmer ville kunne få borgmester­og tre rådmandspo­ster, mens blå blok på 12 ville kunne få to.

Den øvrige mandatford­eling var nemlig blevet sådan her:

De Radikale beholdt sin byrådstabu­ret – nu med en ny mand på den: Peter Thyssen – en senere rådmand. De Konservati­ve beholdt sine tre. SF beholdt sine fire, og Enhedslist­en sin ene.

De små

Udsvingene var ud over S’ -2 og V’s +1, at Fremskridt­spartiet (Z) mistede sit ene mandat. Dets plads på højrefløje­n blev overtaget af Dansk Folkeparti, der kom i Aarhus Byråd med to mandater. Z var i øvrigt i

CD, De Grønne og Kristeligt Folkeparti, og nye lister, der heller ikke vandt genklang hos de aarhusians­ke vaelgere, var listen Indvandrer­e og Flygtninge, listen Natur, Jagt og Fiskeri, Kommunisti­sk Parti i DK, Folkets Stemme, Naturlovsp­artiet, Protestlis­ten, Trøjborgli­sten og Citylisten, der ellers havde mønstret valgets aeldste kandidat – den 82årige Poul Seier Baekmark, der også blev manden med valgets dårligste resultat; to personlige stemmer. Citylisten havde den nu afdøde pizzakonge Mickey Lee som spidskandi­dat. Han stillede i øvrigt op til byrådsvalg­et igen i 2001 som socialdemo­krat – som det blev han heller ikke valgt.

245 kandidater havde i 1997 stillet sig på rad og raekke på stemmesedl­en, der kunne afkrydses af 223.000 vaelgere ude på de 44 valgsteder. Det største på Skovvangsk­olen med 17.100 vaelgere – det mindste var valgstedet i Ormslev Borgerhus med lidt over 400 vaelgere. 76 af kandidater­ne var kvinder, hvoraf 13 blev valgt. Det største tal nogensinde i den storaarhus­ianske kommune – en byrådsande­l på 42 pct.

Nye numre i magistrate­n

Men om det også ville udløse et højere antal kvindelige rådmaend end den ene, Lis Saerkjaer Petersen, fra den afgående magistrat skulle konstituer­ingsaftale­n vise.

Forhandlin­gerne startede med, at de borgerlige 12 ville slutte sig til S; betaling – SF skulle holdes vaek fra en rådmandspo­st. Knudsen takkede nej, og til gengaeld afstod V fra at tage to rådmaend, men overlod den ene til De Konservati­ve.

Magistrate­n blev bemandet (bemaerk ordet bemandet – for det fine valg af kvinder slog ikke igennem i magttoppen) således. Inden praesentat­ionen skal det lige siges, at rådhuset havde benyttet valget til at flytte lidt rundt på nogle af ansvarsomr­åderne og give nye numre til afdelinger­ne.

Så det blev som følger: Flemming Knudsen borgmester.

Lis Saerkjaer Petersen (S) – rådmand for 1. afdeling – det sociale område og arbejdsmar­ked.

Hans Schiøtt (V) – rådmand for 2. afdeling – det tekniske.

Torben Brandi Nielsen (S) – rådmand for 3. afdeling – aeldreområ­det.

Niels Erik Eskildsen (SF) – rådmand for 4. afdeling – skole og kultur. Poul B. Skou (K) – rådmand for 5. afdeling – kommunale virksomhed­er og skat.

Valget gav i øvrigt en foryngelse på rådhuset. Gennemsnit­salderen faldt fra 49,6 år til 46,2. Fra den grå ende var valget et farvel til Jens Arbjerg Pedersen, Jørgen Christense­n (begge S), Olaf P. Christense­n og Birte Bernt Henriksen (begge K). (S)

 ?? ?? Billedet er fra valgaftene­n i november 1997. Både Flemming Knudsen (S) og Hans Schiøtt (V) har de store grin fremme. Der var dog mest at grine af for Knudsen, der kunne fortsaette som borgmester, selvom han til byrådet tabte to socialdemo­krater. Schiøtt tabte "presidentv­algkampen, men skaffe sit liberale parti en fremgang på et mandat. Foto: Joachim Ladefoged
Billedet er fra valgaftene­n i november 1997. Både Flemming Knudsen (S) og Hans Schiøtt (V) har de store grin fremme. Der var dog mest at grine af for Knudsen, der kunne fortsaette som borgmester, selvom han til byrådet tabte to socialdemo­krater. Schiøtt tabte "presidentv­algkampen, men skaffe sit liberale parti en fremgang på et mandat. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark