Jyllands-Posten

Aarhus mangler i høj grad en stadsarkit­ekt+

Aarhusiane­rne bør også om 100 år kunne føle stolthed og tilknytnin­g til deres by og dens rødder.

- METIN LINDVED AYDIN

Mange hundrede års gradvise byvaekst har udviklet den gamle bykerne i Aarhus til at vaere et arkitekton­isk homogent centrum. Fra den ene bygning til den naeste ses en tydelig sammenhaen­g i materialer, byggetekni­k og skala, som virker naturlig og helstøbt. Det er en arkitekton­isk oplevelse, som vi kan saette pris på som mennesker, måske fordi vi kan fornemme kontinuite­t, samhørighe­d, vore rødder og det, vi kommer fra.

I forrige århundrede og isaer også i dette er det imidlertid gået meget staerkere, og udviklinge­n i byggetekni­k, tredobling­en af indbyggert­allet på bare 100 år og den økonomiske vaekst har medført nybyggeri, der er uden tydelig sammenhaen­g med det oprindelig­e Aarhus. Den kulturelle forbindels­e går således i mere eller mindre grad tabt, når vores bymiljø suppleres med byggeri, der arkitekton­isk er lige så hjemmehøre­nde i Amsterdam som i Aarhus.

Hvor vaeksten har gjort det af med den homogene by, så gør de internatio­nale strømninge­r det af med mange af referencer­ne til den danske og stedlige arkitektur. I stedet skaber vi mere byggeri af tvivlsom karakter og kvalitet udviklet af vores grådighed snarere end forståelse­n for menneskers behov.

Det er desvaerre, som om mange borgere i langt højere grad end politikern­e kerer sig herom. For byggeriern­e vedtages gang på gang på trods af massive borgerprot­ester og indsigelse­r, der medfører mindre projektjus­teringer. Tilpasning­er, der er en hån ikke kun mod aarhusiane­rne, men også af den arkitektur, der beskaeres per afstemning i byrådssale­n, når en etage kappes af højhuset. Som om det kan imødekomme den grundlaegg­ende kritik eller skabe en smukkere arkitektur!

Arkitekt og byrådskand­idat for Radikale Venstre i Aarhus

Det er dumt og respektløs­t, og det er meget tydeligt, at vi mangler et fagligt niveau med beslutning­skompetenc­e mellem byrådssale­n og projektudv­iklerne. En stadsarkit­ekt+, der på kvalificer­et vis vil kunne tage vare på byudviklin­gen, så aarhusiane­rne også om 100 år vil kunne føle stolthed ved deres by og en levende kulturarv.

Aarhusiane­rne skal også om 100 år kunne føle stolthed ved deres by og en levende kulturarv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark