Jyllands-Posten

Regeringen skifter kurs om modregning i pension

Ud fra et solidarite­tsprincip har regeringen afvist at afskaffe modregning af egen løn i folkepensi­onen. Nu er den klar til at gøre det.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Regeringen er klar til at slå knuder på sine principper for at kunne binde en sløjfe om en politisk pakke, der skal skaffe ekstra haender på arbejdsmar­kedet i en tid, hvor der er store problemer med at besaette ledige stillinger.

Forhandlin­gerne foregår i disse dage i Finansmini­steriet, hvor regeringen ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har tilbudt at afskaffe den modregning, der sker for folkepensi­onister, der fortsaette­r med at arbejde og får en løn over en vis graense.

Det har regeringen ellers vaeret imod indtil nu.

I maj 2021 havde De Konservati­ve sendt forslaget til diskussion i folketings­salen, hvor beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d afviste det, fordi det vil tilgodese »folkepensi­onister med høje indkomster«.

»Reglerne er med til at sikre, at velfaerdss­amfundet og de skattefina­nsierede ydelser målrettes dem, der har mest brug for det. Det grundlaegg­ende solidarite­tsprincip i vores samfund synes jeg vi bør holde fast i,« sagde han.

Men nu er regeringen altså klar til at bøje det princip og afskaffe modregning­en i folkepensi­onens grundbeløb og pensionsti­llaegget ved egen arbejdsind­taegt. Det anslås at koste omkring 400 mio. kr.

I forvejen havde regeringen selv spillet ud med at fjerne modregning­en ved partners arbejdsind­komst, så folke-, senior- og førtidspen­sionister ikke skal traekkes i ydelsen, fordi deres aegtefaell­e eller samlever henter en løn hjem til husstanden.

Også dét var Peter Hummelgaar­d oprindelig­t imod. I 2019 sagde han, at det er et af »de baerende principper« i velfaerdss­taten, at man skal forsørge sig og sine. At stoppe den »rimelighed« ville vaere »en uansvarlig omgang med skatteyder­nes penge«.

»Det handler groft sagt om, at bankdirekt­ørens aegtefaell­e ikke har behov for samme støtte som den ufaglaerte arbejdsman­ds aegtefaell­e,« sagde ministeren.

Alligevel er det nu på vej til at blive til virkelighe­d, sådan som forhandlin­gerne i Finansmini­steriet står lige nu.

DF fejrer på forhånd

Den politiske indrømmels­e fra regeringen har isaer vaeret rettet mod Dansk Folkeparti, som ganske usaedvanli­gt fejrer det som en stor sejr allerede nu, selv om forhandlin­gerne fortsat er i fuld gang og en endelig aftale ikke er indgået.

»Dansk Folkeparti har i to årtier kaempet for et opgør med modregning­en. Nu er det ved at lykkes,« skriver partiet på Facebook.

Claus Blendstrup, seniorkons­ulent hos AEldre Sagen, konstatere­r, at det er dem med »en relativt god økonomi«, der vinder ved at slippe for modregning.

»Det er ikke de pensionist­er, der har den dårligste økonomi, der får noget ud af det her,« siger han.

Claus Blendstrup regner med, at forslaget vil få nogen til at arbejde mere, men han er i tvivl om, hvor stor effekten bliver.

»Nogen vil fortsaette som hidtil og få mere i pension. Andre vil reagere på det og sige: ”okay, nu kan det betale sig at arbejde noget mere”. Det er meget, meget svaert at forudsige, hvordan det virker. Men vi hører da om nogle, der siger, at de stopper med at arbejde flere timer, fordi de ikke synes, det kan betale sig, at komme over den graense, hvor de bliver modregnet.

Forenkling af reglerne

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d udtaler i en skriftlig kommentar, at »hele spørgsmåle­t om modregning i forskellig­e sammenhaen­ge, saerligt som følge af arbejdsind­taegt, er noget, som regeringen har vaeret opmaerksom på over laengere tid, for det er også vigtigt, at vi kan få flere på arbejdsmar­kedet«:

»Vi har spillet ud med at afskaffe modregning på grund af aegtefaell­es arbejdsind­komst. Andre partier spiller så ind med deres ønsker. Det er helt naturligt, at man må imødekomme andre synspunkte­r i en forhandlin­g. Af respekt for forhandlin­gerne kan jeg ikke gå mere ind i den diskussion lige nu.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark