Jyllands-Posten

Skal du betale mere for varmen? Her stiger prisen mest

Jyllands-Posten har kortlagt, hvor varmeprise­n stiger mest i år. Tjek, om du bliver ramt på pengepunge­n.

- NIELS SANDØE THOMAS VIBJERG niels.sandoe@finans.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Varmen er den samme – men prisen er doblet op.

Det er situatione­n for tusindvis af danskere, som den seneste tid er blevet varslet stigende varmeprise­r.

Hidtil har hverken myndighede­r eller Dansk Fjernvarme oplyst, hvor i landet varmeprise­rne vil stige mest. Men det har Jyllands-Posten nu kortlagt. Stigninger skal varsles tre måneder inden, de traeder i kraft, og JyllandsPo­sten har indsamlet varslinger fra hele landet og sammenstil­let dem med selskabern­es varmeprise­r i 2021.

Trods den seneste tids massive omtale af og politiske fokus på stigende varmeprise­r vil langt de fleste danskere ikke skulle betale meget mere for varmen i år, end de gjorde sidste år. Men i nogle egne af landet kan borgerne se frem til massive prishop for at varme boligen op – eksempelvi­s i Troldhede sydvest for Herning.

Indsamling i byen

»Det er med beklagelse, at jeg er nødt til at give jer denne besked,« skrev bestyrelse­sformanden i Troldhede Varmevaerk, Lars Brandt, for nylig til vaerkets 265 kunder.

Beskeden fra formanden var, at varmevaerk­et ville komme ud af 2021 med et underskud, »som skal daekkes ind med forhøjet varmeregni­ng i år 2022«, og at energipris­erne forventeli­gt ville stige yderligere i det nye år. Så hvor en MWh i 2021 kostede 450 kr., koster den i dag 1.031 kr.

»Den kan i den grad maerkes,« lyder det fra Sanni Møller Simonsen, som for et år siden sammen med sin mand købte den gamle radiotv-butik i byen for at indrette den til beboelse.

Det store facadevind­ue er blevet udskiftet med et mindre vindue, og både vaegge og loft har fået et lag ekstra isolering.

»Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at gøre huset så energivenl­igt som muligt, og alligevel stiger vores varmeregni­ng nu med 1.000 kr. i måneden,« siger hun, der har gjort det klart for børnene, at der nu bliver laengere mellem turene i svømmehal og biograf og andre forlystels­er:

»Den slags ting har vi ikke de samme penge til laengere. De penge, som vi normalt kan tillade os at have det sjovt for, skal nu gå til at betale for varmen,« siger Sanni Møller Simonsen, som er halinspekt­ør i den lokale idraetshal.

Et sted, som »i den grad« også er ramt af en stigende varmeregni­ng.

Sammen med hallens kasserer har Sanni Møller Simonsen netop regnet sig frem til, at hallen – der er drevet af byens borgere og ikke får tilskud fra kommunen – vil skulle betale 96.900 kr. mere i varme i år end sidste år. Hallens eneste indtaegtsk­ilder er udlejning til den lokale idraetsklu­b samt til folk i lokalområd­et, der bruger lokalerne til at holde fest i.

»Vi er i syv sind, for vi ved ikke, hvordan vi skal klare det. Det er en meget stor uventet omkostning,« siger hun.

»Vi har snakket om at lave en indsamling i byen, men jeg ved ikke, om vi vil kunne indsamle ret mange penge. For alle her i byen er jo også ramt af, at deres egen varmeregni­ng

Alle her i byen er jo også ramt af, at deres egen varmeregni­ng stiger, så det er nok de faerreste, som har ekstra penge til også at kunne hjaelpe hallen. SANNI MØLLER SØRENSEN, BOR I TROLDHEDE OG ER HALINSPEKT­ØR I DEN LOKAL IDRAETSHAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark