Jyllands-Posten

DF-kandidater er splittede om klima, velfaerd og våben – og statsminis­ternavnet

Dansk Folkeparti har afgjort, hvem der vinder valg og magt i Danmark. Aktuelt sidder partiet med afgørende mandater, der kan lukke og åbne for brede aftaler på Christians­borg. Kampvalget om formandspo­sten vil med andre ord ikke kun påvirke partiet, men he

- MIE LOUISE RAATZ ANDERS REDDER NIKOLAJ RYTGAARD christians­borg@jp.dk

Formandsva­lget i Dansk Folkeparti handler ikke kun om mudderkast og magtkampe, som har praeget partiet indtil nu. Det handler også om egentlige politiske beslutning­er, der kan få konsekvens­er langt ud over DF’s indre liv. En rundspørge foretaget af JyllandsPo­sten viser nu, hvordan de tre tilbagevae­rende formandska­ndidater i Dansk Folkeparti på en raekke områder er uenige om kursen for landets tredjestør­ste parti.

Et parti, der i 20 år har vaeret med til at optegne spillebrae­ttet i udlaending­e- og vaerdipoli­tikken.

Et parti, som siden valget har leveret de afgørende mandater til store aftaler om alt fra Arne-pensionen til Blackstone-aftalen om udenlandsk­e boligspeku­lanter, og som lige nu sidder med i reformforh­andlinger med regeringen.

Et parti, der storsejred­e i 2015 og sikrede et flertal bag statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, men som smeltede så meget sammen i 2019, at tusindvis af vaelgere vandrede til Socialdemo­kratiet og tippede magten til S-formand Mette Frederikse­n.

Med andre ord: Når DF’s bagland søndag skal vaelge mellem naestforma­nd Morten Messerschm­idt, eks-udlaending­eordfører Martin Henriksen og byrådsmedl­em Merete Dea Larsen, er der mere end en formandspo­st på spil. Jyllands-Posten har derfor stillet kandidater­ne 10 spørgsmål, som har praeget Dansk Folkeparti før og under kampvalget om partileder­skabet – eller som viser, hvor de vil placere partiet i sager, hvor det med sine 16 mandater har afgørende indflydels­e.

Svarene viser, at formandsfe­ltet på lange straek deler vaerdier, men også at de har uenigheder om alt fra klimapolit­ik til omskaering, våbenregle­r og en ny velfaerdsl­ov.

Messerschm­idt afviser velfaerdsl­ov

Da Morten Messerschm­idt i november lancerede sit kandidatur, gjorde han én ting Dansk Folkeparti er et borgerligt parti, der entydigt skal placere sig i blå blok.

Rundspørge­n viser, hvordan han adskiller sig fra sine to modkandida­ter på flere straek – f.eks. i spørgsmåle­t om en velfaerdsl­ov, som er et prestigepr­ojekt fra den socialdemo­kratiske regering. Med forslaget vil regeringen binde sig til at lade de offentlige udgifter stige, i takt med at der bliver flere aeldre og børn. De Radikale har afvist at laegge stemmer til det, og da ingen af de øvrige blå partier støtter forslaget, sidder Dansk Folkeparti med de afgørende mandater.

Men Morten Messerschm­idt er skeptisk. »Problemet med en velfaerdsl­ov er, at den kun fokuserer på udgifterne,« skriver den nuvaerende naestforma­nd i sit svar til Jyllands-Posten og uddyber, at »jeg støtter ikke en lov, der kun sikrer, at pengene bruges, uden at det også afstemmes med, at pengene skal vaere der«.

Merete Dea Larsen svarer omvendt »ja« til at bakke op om velfaerdsl­oven.

»Det er helt skaevt, at pengene ikke følger med, når en befolkning­sgruppe øges eller falder for den sags skyld,« skriver hun.

Også Martin Henriksen erklaerer sig »positiv« over for en velfaerdsl­ov.

»Men jeg vil bl.a. gerne have undersøgt, hvor stor en del af befolkning­sudvikling­en og dermed de offentlige udgifter, der skyldes et øget antal indvandrer­e og efterkomme­re,« svarer han.

På klimaområd­et viser Jyllands-Postens rundspørge, at Merete Dea Larsen er ene om at stå entydigt fast på målet om at saenke CO2-udledninge­n med 70 pct. i 2030. En målsaetnin­g, som DF skrev under på i en bred aftale i 2019, hvor kun Nye Borgerlige og Liberal Alliance stod over.

Merete Dea Larsen svarer »ja« til at beholde 2030-målet. Morten Messerschm­idt skriver, at det var godt, at DF gik med i klimaaftal­en, men mener, det bør »overvejes« at saenke målet til 65 pct. efter coronakris­en, der »har vaeret hård ved erhvervsli­vet«.

Det samme mener Martin Henriksen, men han saetter ikke som Morten Messerschm­idt tal på, hvor meget reduktions­målet burde nedbringes, hvis man skulle slaekke på det.

Strammeren Martin Henriksen

Er der ét område, som Dansk Folkeparti har praeget massivt i årtier, er det udlaending­eog vaerdipoli­tikken. Også her viser rundspørge­n uenigheder.

Den tidligere udlaending­eordfører Martin Henriksen har under kampvalget argumentet for, at Dansk Folkeparti skal skaerpe udlaending­epolitikke­n, have mere »kant« og tale »direkte til maven hos den arbejdende dansker«, som han for nylig sagde til BT. F.eks. har han foreslået at aendre grundloven, så udlaending­e mister retten til at modtage sociale ydelser.

»Såfremt partiet ønsker at stå fast på det synspunkt, så må vi også vaere aerlige og sige, at det kraever en justering af grundloven på et enkelt punkt,« skriver Martin Henriksen.

Det afvises af både Morten Messerschm­idt og Merete Dea Larsen.

Morten Messerschm­idt advarer om, at en aendring af grundloven »er en farlig vej at gå«, fordi det kraever først et flertal i Folketinge­t, så et valg, så et nyt politisk flertal og så en folkeafste­mning. I den proces vil »det mest sandsynlig­e« udfald ifølge Messerschm­idt vaere, at flere udlaending­erettighed­er, anerkendel­se af EU og flere internatio­nale konvention­er skrives ind i grundloven.

Martin Henriksen er også den eneste, der vil tillade danskerne at baere våben i eget hjem. Et forslag, som stammer fra hans bog ”Nationalt selvforsva­r” fra 2020.

»Såfremt jeg bliver formand, vil danskerne få en udvidet ret til at forsvare deres familie i eget hjem mod indbrudsty­ve og overfaldsm­aend,« skriver han.

Merete Dea Larsen svarer »nej« til flere våben i de danske hjem, mens Morten Messerschm­idt igen er ude med en advarsel til sin rival:

»Danmark skal ikke vaere som i USA, hvor enhver har ret til at have våben. Derfor er jeg ikke tilhaenger af at liberalise­re våbenloven.«

Omvendt står Morten Messerschm­idt alene på et af de spørgsmål, der i de senere år har vaeret med til at dele Dansk Folkeparti­s folketings­gruppe: Den følelsesla­dede debat om omskaering af drengebørn. Efter interne skaermydsl­er lagde et flertal i DF’s folketings­gruppe sig fast på at støtte et forbud i 2020. Morten Messerschm­idt var imod den beslutning.

Til Jyllands-Posten svarer han nu, at han støtter et forslag fra tidl. folketings­medlem Inger Støjberg, der vil tillade omskaering af drengebørn, indtil de er otte dage gamle, men forbyde det derefter.

»Det tager hensyn til, at jøderne naturligvi­s stadig skal kunne bo i Danmark – ligeklart:

som de har gjort i århundrede­r. Men sikrer samtidig, at der bliver grebet ind over for drengeomsk­aering,« skriver Messerschm­idt.

Martin Henriksen og Merete Dea Larsen vil følge flertallet i folketings­gruppen og forbyde omskaering.

Pape-flirt fra Merete Dea Larsen

Et stort spørgsmål er fortsat, hvem der skal vaere det borgerlige bud på en ny statsminis­ter. Kort før nytår spillede den konservati­ve leder, Søren Pape Poulsen, sig indirekte på banen, da han fastslog, at posten ikke nødvendigv­is skal gå til det største, borgerlige parti, men til det blå parti, der kan samle flest mandater bag sig.

Hvis Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige peger på Pape – og ikke V-formand Jakob Ellemann – er det »naturligt«, at kandidaten med flest mandater bag sig kommer til at lede forhandlin­gerne om at danne en ny regering, lød det fra K-formanden i Politiken.

Adspurgt hvem DF-kandidater­ne peger på som landets naeste statsminis­ter, er Merete Dea Larsen den eneste, der naevner et navn.

»Jeg mener, at Søren Pape har noget godt og samlende at byde på,« svarer hun.

Morten Messerschm­idt forholder sig afventende og noterer, at hans bud på en statsminis­ter er »den, der sikrer mest DFpolitik omsat til virkelighe­d«. Det samme svarer Martin Henriksen.

Formandsva­lget afgøres i Herning søndag eftermidda­g, hvor cirka 1.000 delegerede stemmer på den af de tre kandidater, de finder bedst egnet til posten.

Får ingen af kandidater­ne et flertal i første ombaering, ryger valget ud i en ny omgang, hvor kun de to mest populaere navne fra første runde bliver på stemmesedl­en.

Morten Messerschm­idt er udråbt som favorit, mens Martin Henriksen anses for at vaere førsteudfo­rdrer. Merete Dea Larsen spås ikke store chancer, men blev for nylig rost for sin optraeden i en livedebat mellem kandidater­ne.

Erik Høgh-Sørensen, byrådsmedl­em fra Hjørring, havde oprindelig­t meldt sig som en fjerde kandidat, men han trak sig i denne uge for ikke at splitte stemmerne mellem de kandidater, der er imod Morten Messerschm­idt.

Laes alle 10 spørgsmål til DF-kandidater­ne og deres fulde svar på jp.dk/dfkandidat­er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark