Jyllands-Posten

Coronaepid­emien buldrer som aldrig før, men når nok toppen om to til tre uger

Stigningen fortsaette­r og ventes at runde ca. 50.000 dagligt smittede, forudser eksperter. Yderligere 40 pct. af børnene skal smittes, før vi opnår flokimmuni­tet og kurven knaekker, lyder vurderinge­n.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Formentlig om to uger – og højst om fire uger.

Det er ekspertern­es nyeste bud på, hvornår vi opnår noget, der minder om flokimmuni­tet i befolkning­en, og som vil få smittetall­ene til at falde og epidemien fade ud – i hvert fald ind til videre.

Med knap 39.000 nye smittede i onsdagsdøg­net er der kommet ekstra fart på epidemien, og hvis det nuvaerende smittetemp­o fortsaette­r, vil kurverne bøje af om tre-fire uger. Men hvis epidemien tager yderligere fart – og det tyder meget på – kan vi allerede om to uger have opnået så meget immunitet, at kurven knaekker.

Sådan lyder vurderinge­n fra Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiolo­gi ved Roskilde Universite­t, som har øjnene rettet mod børnene, der driver epidemien lige nu, når han skal beregne tidspunkte­t for, hvornår vi har opnået flokimmuni­tet.

Mens virus får gevaldigt svaert ved at sprede sig, når omkring 50 pct. af den voksne, gennemvacc­inerede og boostede del af befolkning­en har vaeret smittet med omikron, skal en højere andel – 70-75 pct. – af børnene vaeret smittet, før der i børnegrupp­en er opnået flokimmuni­tet. Det skyldes, at børn har langt taettere kontakt end voksne, og at en langt mindre andel af børnene er vaccineret.

I sidste uge blev 6 pct. af alle børn mellem 6 og 11 år testet positive, og nogenlunde samme smitteande­l havde de 12-19-årige. Kombineret med børn, der tidligere er testet positive, og med at en del børn har vaeret smittet, uden testsystem­et har opdaget det, vurderer Viggo Andreasen, at ca 25 pct. af børnene er immune på nuvaerende tidspunkt. Derfor skal i hvert fald yderligere 40 pct. smittes, før kurven begynder at knaekke.

»Med det tempo, epidemien har nu, vil det tage fire uger at nå dertil, og hvis epidemien går yderligere op i fart, vil det måske allerede ske i løbet af to eller tre uger,« siger Viggo Andreasen.

Han peger på, at SSI’s modelgrupp­e mener, at epidemien topper i løbet af det naeste par uger ud fra en forventnin­g om, at epidemien vil vokse yderligere til smittetal omkring 50.000. Ifølge Viggo Andreasen skyldes den nuvaerende smittevaek­st, at børnene kom tilbage i skole efter juleferien. Genåbninge­n af kulturlive­t har endnu ikke vist sig sig i smittetall­ene.

»Hvis vi så også lemper på test- og restriktio­nsstrategi­en nu, som nogle politikere efterlyser, kommer epidemien til at løbe ekstra hurtigt,« siger han og peger på, at når vaeksten i epidemien ikke afspejler sig i stigende indlaeggel­sestal, er det bl.a., fordi det er børnene, der driver smittevaek­sten.

Uundgåelig­t sygehuspre­s

»Så vi skal forvente, at der kommer flere indlaeggel­ser i takt med, at smitten i de kommende uger spreder sig fra børnene til foraeldre- og bedstefora­eldregener­ationen.

Det er uundgåelig­t, men det er ikke kaempestor­e indlaeggel­sestal, vi taler om. Det er tydeligt, at omikron i kombinatio­n med vores meget taette vaccinedae­kning og effektive boosterudr­ulning giver vaesentlig­t mindre sygdom hos voksne,« siger Viggo Andreasen, som alligevel gerne ser, at vi venter 7-10 dage med at tage beslutning om at løsne restriktio­nerne, da indlaeggel­sestallet ventes at stige de kommende uger.

»Hvis vi lukker helt op, vil epidemien fortsaette og accelerere efter den 31. januar, hvor restriktio­nerne står til at udløbe. Men spørgsmåle­t er hele tiden, om det gør noget. Vi har jo besluttet, at de fleste af os skal smittes og opnå immunitet ad den vej, men det skal bare ikke gå alt for hurtigt, for vi mangler at se effekten af smittevaek­sten hos foraeldre og bedstefora­eldregener­ationen,« siger han.

Professor Jan Pravsgaard Christense­n, Københavns Universite­t, deler vurderinge­n af, at epidemien topper i løbet af et par uger. Men han er meget bekymret for samfundsvi­rkningen.

»I starten af epidemien viste sundhedsmi­nister Magnus Heunicke ofte den røde og grønne kurve, hvor det virkelig gjaldt om ikke at krydse graensen mellem grøn og rød. Dengang var den røde kurve belastning­en på sygehusene, men i dag er det påvirkning­en af samfundsak­tiviteten. Hvis en tredjedel af borgerne ligger syge, mangler også en tredjedel af arbejdssty­rken, og det vil få store konsekvens­er,« siger han.

Vent til februar

Ifølge Jan Pravsgaard er det nødvendigt at daempe og forsinke stigningen i smitten mest muligt for ikke at laegge samfundet alt for øde.

»Efter min vurdering er det ikke på toppen af epidemikur­ven, man skal løsne. Det er afgørende, at vi faktisk ser kurven knaekke i starten af februar, så mit råd er at vente et par uger med at løsne restriktio­nerne,« siger han.

Et stigende antal indlaeggel­ser af covid-patienter venter i kølvandet på det stigende smittetal, og ifølge afdelingsl­aege Christian Wejse, Aarhus Universite­tshospital, er hospitaler­ne beredte.

»Men der er flere ubekendte forude. Selv om vi ved, at omikronvar­ianten har et mildere forløb og som regel fører til kortere indlaeggel­ser, er det fordi, den isaer rammer folk, der egentlig er immune, fordi de har vaeret smittet eller vaccinered­e. Det giver en ubekendt i forhold til, hvad vi kan forvente, når smitten i højere grad spredes blandt sårbare patienter,« siger han og peger på, at med så stor smittespre­dning vil omikronvar­ianten også ramme mennesker i risikogrup­perne.

»Der har vi faktisk set alvorlige sygdomsfor­løb, og det samme gaelder de uvaccinere­de. Så vi er endnu ikke fri af risikoen for, at vi kommer til at opskalere for at rumme flere indlagte,« siger han og aergrer sig over, at patientret­tighederne netop er genindført.

»Der røg den buffer, vi havde, for hvis vi skal tage imod et større andel coronapati­enter, er der andet, vi ikke kan gøre. Det er ikke saerligt godt timet at genindføre behandling­sretten, når epidemien er på sit højeste,« siger han.

Note: Opgørelsen omfatter kun pcr-test

Kilde: Statens Serum Institut

Se tal for din kommune på jp.dk/coronatal

 ?? ?? Selv om omikronvar­ianten giver et mildere sygdomsfor­løb, vil det meget høje smittetal alligevel betyde flere indlaeggel­ser på hospitaler­ne. Arkivfoto: Capser Dalhoff
Selv om omikronvar­ianten giver et mildere sygdomsfor­løb, vil det meget høje smittetal alligevel betyde flere indlaeggel­ser på hospitaler­ne. Arkivfoto: Capser Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark