Jyllands-Posten

Sygehusene forudser fortsat lange ventetider

I flere af landets regioner får man svaert ved at overholde behandling­sgarantien, der bliver genindført fra fredag.

- ANDREA LUTH IDA SEJERSDAL DREIAGER andrea.luth@jp.dk ida.s.dreiager@jp.dk

Det bliver svaert for hospitaler­ne at overholde udrednings­og behandling­sgarantien, som regeringen tirsdag besluttede at genindføre fra fredag. Sådan lyder det fra flere af landets regioner.

»På nogle områder kan vi, men på rigtig mange kan vi ikke,« siger Mads Haugaard, der er afdelingsc­hef i Region Syddanmark.

I regionen har man ikke overblik over, hvor mange operatione­r der i alt er blevet udskudt, men ifølge Mads

Haugaard er ventetider­ne for patientern­e »steget markant« det seneste halve år både på grund af sygeplejer­skestrejke­n og coronaepid­emien. Det samme billede tegner sig i de øvrige regioner.

I Region Hovedstade­n er der pr. den 6. januar samlet set udskudt 16.819 ambulante besøg og 21.031 kirurgiske indgreb. Det svarer til en stigning på henholdsvi­s ca. 3 pct. og 12 pct. sammenlign­et med den forrige opgørelse pr. den 18. november sidste år, oplyser regionen. Det er ikke muligt for Region Hovedstade­n at fastsaette en realistisk tidshoriso­nt for, hvornår de udskudte operatione­r kan blive afviklet, meddeler regionen i et skriftligt svar.

»På nogle områder kan vi sende patienter ud i det private, men for andre specialer er det ikke muligt, og venteliste­rne vil formentlig straekke sig ind i 2023.«

Ifølge Mads Haugaard bruger regionerne i forvejen privathosp­italerne i stort omfang, så derfor betyder det hverken fra eller til, at behandling­sgarantien nu bliver genindført.

På privathosp­italerne står man klar til at hjaelpe. Her er der nemlig bedre kapacitet end laenge, forklarer Claus Hovgaard, der er direktør på

Gildhøj Privathosp­ital og formand for Sundhed Danmark, brancheorg­anisatione­n for privathosp­italer. Paradoksal­t nok skyldes det, at patientern­e udebliver fra ellers planlagte operatione­r og konsultati­oner, fordi de bliver smittet med corona.

Claus Hovgaard vurderer, at omkring 10 pct. af operatione­rne på Gildhøj Privathosp­ital i øjeblikket bliver aflyst grundet smittede patienter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark