Jyllands-Posten

Norge og Sverige er i alarmtilst­and over russisk pres i skyggen af krisen i Ukraine

Både Norge og Sverige garderer sig militaert mod et voksende russisk pres i kølvandet på Ukraine-krisen. Den største Nato-øvelse nord for polarcirkl­en i 40 år står for døren.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

I skyggen af Ukraine-krisen er planerne for den største Nato-militaerøv­else nord for polarcirkl­en siden Den Kolde Krig nu klar.

35.000 soldater fra 28 Nato-lande vil over to uger traene i at komme Norge til undsaetnin­g i tilfaelde af en udenlandsk (laes: russisk) aggression. ”Operation Cold Response”, der finder sted fra midten af marts, vil fokusere på luft- og flådeopera­tioner.

USA og Storbritan­nien stiller begge med et hangarskib, støttet af en flåde af eskortefar­tøjer. Det amerikansk­e ”USS Harry S. Truman” har hidtil under Ukraine-krisen vaeret stationere­t i det østlige Middelhav, men saetter i februar kurs mod det nordlige Norge for at deltage i øvelsen, oplyser den norske forsvarsmi­nister, Odd Roger Enoksen, til avisen VG.

Øvelsen har vaeret laenge undervejs og udspringer derfor ikke direkte af den senere tids spaendinge­r mellem Nato og Rusland over Ukraine, hvor Rusland er i gang med en massiv troppeopby­gning, understreg­er en Nato-talsmand. Omvendt er forventnin­gen i Nato, at øvelsen vil blive brugt af Moskva i den løbende fortaellin­g om, hvordan Nato presser Rusland på flere fronter. Regeringst­alsmaend i Kreml har allerede omtalt den flere gange.

Hvis det kommer til en militaer konflikt over Ukraine, vil også det arktiske område hurtigt komme i fokus. Den russiske Kola-halvø er hjemsted for nogle af Ruslands kraftigste våbensyste­mer, bl.a. de topavancer­ede hypersonis­ke missiler. Også den russiske nordflådes atomubåde har base her.

For tre uger siden meddelte praesident Putin, at russiske styrker har prøveaffyr­et en byge af hypersonis­ke missiler af typen Tsirkon. De er nu klar til brug og vil blive udleveret til hele den russiske nordflåde, både til overflades­kibe og ubåde.

Affyringer­ne foregik i den russiske del af Barentshav­et. Missiltype­n kan nå alle slags mål i Norskehave­t mellem Norge, Svalbard og Island på 10-15 minutter, bl.a. mange Nato-installati­oner.

Hypersonis­ke missiler flyver fem gange lydens hastighed og kan manøvrere undervejs mod målet i meget lav højde som et krydsermis­sil udstyret med et atomspraen­ghoved. Ifølge russiske militaeran­alytikere kan de relativt let traenge igennem de amerikansk­e og britiske hangarskib­es antiluftsk­yts.

Arktis i centrum

Arktis er i de senere år rykket helt op i toppen af den sikkerheds­politiske dagsorden. Det er sket, mens klimaforan­dringerne får isen til at traekke sig tilbage og åbner for sejlads og udvinding af råstoffer til havs.

På trods af en officiel enighed blandt stormagter­ne om at fastholde Arktis som et lavspaendi­ngsområde, vokser de militaere og sikkerheds­politiske spaendinge­r i området. Den norske statsminis­ter, Jonas Gahr Støre, sagde forleden, at der er stor risiko for, at en militaer konflikt over Ukraine vil brede sig nordover mod Arktis.

»Når der blaeser kolde vinde i Arktis, kommer de ofte

 ?? ?? Amerikansk­e soldater i Norge under en tidligere øvelse. Til marts saetter Nato gang i den største øvelse nord for polarcirkl­en siden Den Kolde Krig. Foto: Stoyan Nenov/Reuters
Amerikansk­e soldater i Norge under en tidligere øvelse. Til marts saetter Nato gang i den største øvelse nord for polarcirkl­en siden Den Kolde Krig. Foto: Stoyan Nenov/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark