Jyllands-Posten

TOPPEN AF VERDEN

-

Mange stormagter vil vaere med i Arktis, som klimaforan­dringerne gør isfri. Også selv om de ikke graenser op til området omkring Nordpolen. De begrunder det med, at området er et faelles gode.

Officielt er alle enige om at forsøge at holde Arktis som et lavspaendi­ngsområde. Men den militaere opbygning er i gang. Isaer Rusland udbygger sin militaere tilstedeva­erelse. Arktisk Råd, som består af landene, der graenser op til Arktis, beskaeftig­er sig udelukkend­e med civil udvikling og miljøbesky­ttelse og har udtrykkeli­gt ingen militaer eller sikkerheds­politisk dimension. Danmark er medlem.

fra andre geopolitis­ke konflikter. Lige nu kan sådanne vinde komme fra Ukraine,« sagde han til britiske The Times.

Det bekraeftes i en ny rapport fra Norsk Utenrikspo­litisk Institutt, der peger på, at Norge via sit Nato-medlemskab og med de voksende spaendinge­r i Arktis for alvor er kommet i skudlinjen i Moskva.

»Arktis er blevet en konfliktzo­ne, og det begyndte med Ruslands annekterin­g af Krim (i 2014, red.),« hedder det i rapporten.

I de senere år har Rusland genåbnet flere militaerba­ser fra sovjettide­n i sit arktiske område, bl.a. verdens nordligste base, Nagurskoye. Der er også anlagt nye luftbaser på flere øer i takt med, at jorden tør op. USA har skaerpet sit fokus på Grønland. Det samme har Kina, der også gør krav på at vaere en arktisk magt.

Åbner for Nato

Ruslands voksende pres har fået både Sverige og Finland med en lang tradition for neutralite­t til at naerme sig Nato. I begge lande er der nu en åben debat om et evt. Nato-medlemskab.

I sidste weekend blev flere hundrede svenske soldater overført til Gotland for at patruljere i gaderne. Det skete som reaktion på, at Rusland overflytte­de landgangsf­artøjer til Østersøen. Uidentific­erede droner er ligeledes observeret over svenske atomkraftv­aerker og over

Stockholm. Senest blev flytrafikk­en ved StockholmB­romma Lufthavnen tirsdag aften omdirigere­t på grund af droner i luftrummet omkring lufthavnen, der ligger nordvest for den svenske hovedstad, skrev Aftonblade­t.

Generalløj­tnant Michael Claesson henviste i svenske medier til de øgede spaendinge­r med Rusland:

»Det behøver ikke at betyde en øget trussel, men vi tilpasser os altid den aktuelle situation.«

Ifølge Sveriges forsvarsmi­nister, Peter Hultqvist, kan et russisk angreb på Sverige ikke udelukkes.

»Vi har ønsket at sende et signal om, at vi tager situatione­n meget alvorligt,« sagde han til svensk radio.

Cyberangre­b på Norge

Også Norge er rykket i centrum for russiske aktivitete­r. Norge beskylder direkte Rusland for at have optrappet hybride operatione­r som cyberangre­b og radiojammi­ng i hele Skandinavi­en.

Ifølge statsminis­ter Jonas Gahr Støre har russiske hackere angrebet nye norske mål, efter at Stortinget for nylig blev forsøgt hacket. Flytrafikk­en

har vaeret ramt på linje med en af Norges største fødevarepr­oducenter Nortura. Det samme har Nordlanddi­striktet ved Bodø i det nordlige Norge.

»Jeg er meget bekymret. Vi udsaettes for hybride operatione­r, nogle gange rettet mod virksomhed­er og forsknings­centre, men også mod centrale institutio­ner som Stortinget,« sagde Jonas Gahr Støre.

Ifølge nogle forskere vil Nordøstpas­sagen nord om Rusland vaere helt isfri om sommeren fra 2050. Det vil halvere den civile sejltid mellem Asien og Europa, men åbner også for store militaere perspektiv­er.

Når der blaeser kolde vinde i Arktis, kommer de ofte fra andre geopolitis­ke konflikter. Lige nu kan sådanne vinde komme fra Ukraine. JONAS GAHR STØRE, NORGES STATSMINIS­TER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark