Jyllands-Posten

Danmark krydser fingre for Østrig i kontrovers­iel sag

Beskaeftig­elsesminis­teren vil følge i Østrigs fodspor, hvis EU-Domstolen blåstemple­r omstridt indekserin­g af børnecheck.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Et årelangt opgør om børnepenge når torsdag en vigtig milepael, når EU-Domstolens generaladv­okat kommer med sit forslag til afgørelse i sagen.

Østrig sidder på anklagebae­nken for at have tilpasset landets familieyde­lser som børnecheck­en, så de afhaenger af leveomkost­ninger i det land, hvor modtagerne­s børn opholder sig.

Den danske regering vil følge generaladv­okatens forslag og dommen, når den kommer senere i år, med stor interesse.

»Hvis domstolen afviser kommission­en og blåstemple­r den østrigske lovgivning, så vil regeringen selvfølgel­ig tage initiativ til at se på muligheder for indekserin­g som Østrig,« skriver beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d i en mail.

Venstre gav op

Faenomenet, hvor EU-borgere arbejder i Danmark og sender børnecheck­en hjem til familien i hjemlandet, har i årevis skabt frustratio­n og forargelse blandt et flertal af Folketinge­ts partier. Det skyldes, at de danske børneog ungeydelse­r hører til de højeste i EU. I 2022 er ydelsen 18.612 kr. for børn op til to år, hvilket er fastsat på baggrund af danske priser og omkostning­er ved at have børn i Danmark.

Men sender man pengene hjem til sine børn i Bulgarien eller Rumaenien, hvor mange ting er billigere, raekker de markant laengere.

Derfor ønskede den tidligere V-regering at indeksere ydelsen efter købekrafte­n i det land, hvor modtageren­s børn bor. Sammen med Tyskland, Holland, Irland og Østrig forsøgte regeringen at få den mulighed indarbejde­t, da EU’s ydelsesreg­ler blev moderniser­et i 2018.

Det lykkedes ikke, og så opgav V-regeringen projektet.

Østrigsk enegang

Efter slaget var tabt, valgte Østrig at gå enegang og indførte den 1. januar 2019 indekserin­g af statslige familieyde­lser til børn af vandrende arbejdstag­ere. Ydelser som familietil­laeg, børnefradr­ag og aegteskabs­fradrag blev tilpasset leveomkost­ninger i børnenes bopaelslan­d. De faldt for børn i Rumaenien og steg for børn i Danmark.

Samlet forventede Østrig en besparelse på ca. 850 mio. kr. årligt.

EU-forsker på Københavns Universite­t Dorte Sindbjerg Martinsen betegnede den østrigske enegang som »et udtryk for civil politisk ulydighed«. Og EUKommissi­onen indbragte Østrig for EU-Domstolen.

Kommission­en mener, at EU-direktivet forbyder et land at gøre ydelser afhaengige af, at arbejdstag­erens familie bor i det land, hvor ydelsen udbetales fra. Det forbud findes bl.a. for at understøtt­e EU-princippet om, at en arbejdstag­er skal kunne bevaege sig så frit som muligt over graenserne i EU uden at vaere afhaengig af at have sin familie med.

Desuden mener kommission­en, at Østrig har indført »en indirekte forskelsbe­handling« af modtagerne af ydelsen, som er forskellig alt efter, hvor modtagerne bor.

Den danske regering er gået ind i retssagen på Østrigs side, bekraefter beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d.

»Det er en høj politisk prioritet for Danmark at få mulighed for at indeksere børnecheck­en, og derfor har vi givet indlaeg i sagen til støtte for Østrig,« skriver han og tilføjer:

»Når der nu er en sag ved EU-Domstolen, så gaelder det selvfølgel­ig om at udnytte det åbne vindue til at forsøge at påvirke tolkningen af de gaeldende regler.«

I et notat om sagen til Folketinge­t har ministerie­t skrevet, at når der betales fuld ydelse til børn i lande med lavere omkostning­er, så sker der »en overkompen­sation«.

»Ligebehand­ling er imidlertid, når forskellig­e situatione­r behandles forskellig­t, og ens situatione­r behandles ens,« stod der og videre:

»Ved indekserin­g sker der principiel­t ingen nedsaettel­se af ydelsen, men alene en vaegtning af samme ydelse ud fra købekraft.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark