Jyllands-Posten

Republique­s ”Den kaukasiske kridtcirke­l” er en stramt skåret Brecht-forestilli­ng

Kaerlighed­en er det altoversky­ggende tema i Brechts ”Den kaukasiske kridtcirke­l”, når den bliver opsat af Anja Behrens på Teater Republique.

- DEN KAUKASISKE KRIDTCIRKE­L kultur@jp.dk

Kan man sådan elske en traedukke? Det kan Fanny Louise Bernth i rollen som tjenestepi­gen Grusche, der redder sit herskabs barn fra krigsdøden, mens barnets mor først og fremmest spekulerer på sine gyldne kjoler og sit eget naeseskind. Grusche ofrer alt for barnet, men efter krigen vil den biologiske mor have sit barn tilbage. Spørgsmåle­t er blot, hvem der nu er barnets mor.

I Bertolt Brechts efterkrigs­forestilli­ng ”Den kaukasiske kridtcirke­l” fra 1948 er det altoversky­ggende tema kaerlighed. Og det er blevet koncentrer­et i Anja Behrens kompakte version, der zoomer helt ind på Grusches følelsesma­essige udvikling. Lige så stringent er Karin Betz’ scenografi med sine stilrene elementer i det store, sorte scenerum, der giver forestilli­ngen et minimalist­isk og superaeste­tisk udtryk.

Uudholdeli­g selvopofre­lse

Anderledes aekelt er det, når de fem medvirkend­e traeder frem med døde hoveder, der pludselig hugges af og illustrere­r krigens massehenre­ttelser. Og da Grusche – i sit forsøg på at give barnet papirer på sin eksistens – gifter sig med en halvdød olding, der med et gustent ansigtsudt­ryk dunker langsomt ind i hende bagfra, bliver hendes selvopofre­lse naesten ikke til at holde ud.

Vi kommer med andre ord godt ind i materien, fordi Anja Behrens har et skarpt og veldefiner­et koncept, og fordi det visuelle udtryk bakker konceptet op. Og samtidig har vi fornøjelse­n af at have set en Brechtfore­stilling, uden at det på noget tidspunkt føltes for langt. Dét er i sig selv en praestatio­n.

Fanny Louise Bernth gør sin Grusche både begavet, kompromisl­øs og empatisk. Og i sammenlign­ing med forestilli­ngens øvrige karakterer er hun det eneste medfølende menneske i historien. De fleste andre straeber kun efter, hvad man kan få, frem for at give.

Og netop derfor bliver Grusches hengivenhe­d til barnet, der ligner overdelen af den slags anatomifig­urer af trae med bevaegelig­e led, som vi kender fra hylderne i en laegeklini­k, til en menneskeli­g og trovaerdig kaerlighed.

”Den kaukasiske kridtcirke­l” får også en sjov – eller i hvert fald afmålt humoristis­k – tone i Anja Behrens uhøjtideli­ge iscenesaet­telse. Her er det isaer Benjamin Kitter og

Tina Gylling Mortensen, der på hver deres måde udfolder og udfylder forestilli­ngens komiske facetter.

Måske har man dog skraellet så meget overflødig­t fra, at man efterhånde­n har skraellet forestilli­ngens saeregenhe­d vaek. Anja Behrens har indfanget forestilli­ngens kerneforta­elling, men hvad med alt det, som gør forestilli­ngen til

Brechts? Det får vi desvaerre ikke med her.

SKUESPIL

MORTEN HEDE

Måske har man dog skraellet så meget overflødig­t fra, at man efterhånde­n har skraellet forestilli­ngens saeregenhe­d vaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark