Jyllands-Posten

Biden må laegge kursen om

-

Dommen over Joe Bidens første år i Det Hvide Hus og som leder af den frie verden er ikke, hvad mange forventede, at den ville blive, da han den 20. januar i fjor blev taget i ed som USA’s 46. praesident.

Langs graensen til Ukraine har Rusland opmarchere­t flere end 100.000 kamptroppe­r ledsaget af ultimative krav til USA og dets Nato-allierede. Et vidnesbyrd om, at praesident Vladimir Putin ikke har respekt for sin amerikansk­e kollega.

I Afghanista­n lider store dele af befolkning­en hårdt under den forcerede amerikansk­e retraete, som praesident Biden beordrede, og som tvang de øvrige Nato-lande, heriblandt Danmark, til også at traekke sig ud af det konfliktfy­ldte land og overlade afghanerne i Talibans vold.

I Nato-landenes hovedstaed­er var der i 2020 ganske åbenlyse håb om, at Donald Trump ikke ville blive genvalgt, og at Joe Biden med sin livslange politiske erfaring ville kunne genskabe den normalitet, som Trump gennem sine fire år ved magten havde udsat for systematis­k disruption. Med Biden ville alt blive som før, lød håbet. De forgangne 12 måneder har vist noget andet og ikke saerligt betryggend­e.

Med Kina og Rusland i spidsen har den frie verdens fjender ikke vaeret sene til at laese Biden og drage den konklusion, at han ikke ville vaere en staerk praesident.

Kinas overgreb mod uighurerne fortsaette­r uantastet, og det samme gør omdannelse­n af Hongkong til endnu en kommunisti­sk styret millionby. Handelskri­gen, som Trump startede, er fortsat under Biden. Fremfaerde­n over for Taiwan taler sit eget sprog om den hegemonisk­e selvopfatt­else, som praesident Xi Jinping er eksponent for, men her markerede Biden sig med Aukus-alliancen med Storbritan­nien og Australien, der indebaerer, at sidstnaevn­te udstyres med atomubåde. Det førte til en krise i forholdet til Frankrig, der ved rettidig omhu kunne have vaeret undgået.

Rusland forsøger at markere sig i snart sagt alle verdens braendpunk­ter, og naesten hver gang er der tale om en udfordring af USA’s historiske lederrolle. Retfaerdig­vis skal siges, at Biden har forsøgt at inddaemme den russiske autokrat, men de europaeisk­e lande, der drømte om at se Biden i Det Hvide Hus, har vist sig alt for ambivalent­e i holdningen til Rusland, da profit ofte har vaeret vigtigere end principper. Dette har ikke mindst kendetegne­t Tysklands adfaerd.

Nordkorea affyrer nye missiler efter forgodtbef­indende, og reaktioner­ne fra Washington D.C. har vaeret så afdaempede, at det ikke har afskraekke­t Kim Jong-un.

Iran forhandler nu om at reaktivere atomaftale­n, men har i denne uge demonstrer­et sin magt i Mellemøste­n via det droneangre­b på Abu Dhabi, der blev gennemført fra Yemen af den iransk-støttede Houthi-milits.

Joe Biden har tre år tilbage af sin første embedsperi­ode, hvorfor meget forhåbentl­ig vil aendre sig. Omvendt kan midtvejsva­lget til november betyde, at Republikan­erne genvinder flertallet i det ene, hvis ikke begge Kongressen­s kamre, hvilket efterlader Biden endnu mere handlingsl­ammet, end han forekommer i dag. En lammelse vel at maerke, der skyldes intern uenighed blandt Demokrater­ne i Kongressen.

»Jeg vil kaempe lige så hårdt for dem, der ikke stemte på mig, som dem, der gjorde,« sagde Biden for et år siden.

Det løfte har han ikke indfriet, lige så lidt som løftet om et staerkere og mere forenet Amerika.

Praesident Biden må laegge kursen om. Gør han ikke det, er der meget lang vej hjem, og tiden er ikke på hans side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark