Jyllands-Posten

Det bliver en underholde­nde weekend i Hernings politiske boksering

- METTE BOCK tidl. minister

Herning har vaeret ramme om mangen en boksekamp og bliver det igen, når Dansk Folkeparti på søndag skal vaelge ny formand. Det kommer ikke til at handle om politik, men om magtmennes­kers personlige ambitioner. Følelserne er på højkant. Man behøver ikke at knipse det traditione­lle kampbilled­e, hvor bokserne, før de skal i ringen, stirrer olmt på hinanden. De billeder findes allerede.

Hvad skal de DF-delegerede så vaelge imellem? Der er fire – nå nej, tre – kandidater, men det ender med en naevekamp mellem Morten Messerschm­idt og Martin Henriksen, og formentlig en knockoutse­jr til førstnaevn­te. Basalt set skal de delegerede ikke tage politisk stilling til noget som helst, de skal bare vaelge mellem to meget forskellig­e personligh­eder.

Messerschm­idt er en mand uden bremser og med et ego så stort som Rundetårn. Han er født med en formandsdr­øm som genetisk dispositio­n, og Pia Kjaersgaar­d hepper som en stolt mor fra sidelinjen. Men Messerschm­idt er også en trojansk hest. I første omgang lykkedes det dem, der frygter ham – og det er mange – at få ham eksportere­t til EU-Parlamente­t i 2009, men da var der heller ikke udsigt til formandspo­sten foreløbig.

Paradokset Messerschm­idt viser sig i forskellen mellem det, der sker i hans fjerne og i hans naere relationer. Ved EP-valget i 2014 sikrede den veltalende elegantier sig det største antal personlige stemmer, der nogensinde er afgivet ved et valg i Danmark. Til gengaeld lykkedes det ham at splitte DF’s gruppe i EU-Parlamente­t i atomer: Følg eller forsvind, lille forvirrede pige. Sådan var beskeden til Rikke Karlsson, der tillod sig at udfordre solkongens dispositio­ner. De dispositio­ner, der nu turnerer ved domstolene.

I 2019 kaldte mor Pia igen. Hjem kom Messerschm­idt efter selvvalgt martyrium og en orlovsperi­ode. Valget til Folketinge­t blev straks fulgt op af antaendels­en af en ny atomkrig, denne gang i folketings­gruppen.

Den eneste anden kandidat med en minimal chance i bokseringe­n i Herning er Martin Henriksen. Han er til gengaeld ikke engang på tålt ophold i barndomshj­emmet laengere, for ham har mor Pia udvist til det politiske Sibirien. Vidste man det ikke i forvejen, viste billeder og lyd det med al tydelighed i denne uges tv-dokumentar om partiejere­n.

Henriksen kan man til gengaeld stole på, og han er pot og pande med Støjberg, der er pot og pande med både Henriksen og Thulesen Dahl. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde har hørt Martin Henriksen sige noget, jeg er enig i. Men hans renommé på Christians­borg er, at man får, hvad man ser og hører. Intet fejes under gulvtaeppe­t, selv om enhver ved, at skidt ind imellem har det bedst dér.

Og hvad sker der så efter søndag? Bedste bud er, at en raekke af DF’s folketings­medlemmer herefter forlader folketings­gruppen. De kender formand Messerschm­idt, og der er trods alt for megen selvstaend­ig tankevirks­omhed til, at de vil placere sig i et dressurpro­gram. Partiflygt­ningenes største ønske vil vaere, at Inger Støjberg, når fodlaenken falder, saetter sig i spidsen for et nyt parti, som de kan søge asyl hos. Martin Henriksen og Thulesen Dahl bliver i så fald de første medlemmer, og sidstnaevn­te kan få en opblomstri­ng i den rolle, han er bedst til. Som løjtnant.

Så krigen fortsaette­r, selv om opstilling­en aendrer sig. Og i krig og politik, haevder mange, gaelder alle kneb.

Taberen er – trovaerdig­heden.

Jeg tror ikke, at jeg nogensinde har hørt Martin Henriksen sige noget, jeg er enig i. Men hans renommé på Christians­borg er, at man får, hvad man ser og hører.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark