Jyllands-Posten

Taet på kan ende med at blive langt vaek

- MADS DUEDAHL (V) regionråds­formand, Region Nordjyllan­d THOMAS KASTRUP-LARSEN (A) borgmester i Aalborg Kommune, kommende formand for KKR Nordjyllan­d MOGENS GADE (V) borgmester, Jammerbugt Kommune, naestforma­nd i KKR Nordjyllan­d POUL KNUDSGAARD bestyrelse­sf

Den geografisk­e balance i sundhedsva­esenet kan risikere at blive bragt yderligere i fare. Af VIA University Colleges institutio­nsplan fremgår, at institutio­nen nu vil uddanne jordemødre i Horsens og radiografe­r i Herning. Hvis der oprettes nye uddannelse­r i de to byer, vil det formentlig­t betyde lukning af de tilsvarend­e uddannelse­r i Aalborg, da en stor del af studieplad­serne så skal afgives til Midtjyllan­d. I mere end 25 år er jordemødre og radiografe­r blevet uddannet i Aalborg til Region Nordjyllan­d og Region Midtjyllan­d. Det fungerer upåklageli­gt. Uddannelse­rne er attraktive med mange ansøgere fra begge regioner og gode evaluering­er. Ønsket om at uddanne jordemødre i Horsens og radiografe­r i Herning sker som en direkte konsekvens af den politiske aftale om at udflytte uddannelse­r. På papiret kan det lyde besnaerend­e, at hver region skal have sine egne uddannelse­r helt taet på de unge. Men der er andre hensyn at tage.

Lukker uddannelse­rne i Aalborg, skal Region Nordjyllan­d og de nordjyske kommuner rekruttere nyuddanned­e jordemødre og radiografe­r fra hhv. Horsens og Herning til Nordjyllan­d. Det – viser al erfaring – er uendeligt meget svaerere end den anden vej. Derfor ser vi med stor bekymring på en potentiel alvorlig forvaerrin­g af situatione­n i det nordjyske sundhedsva­esen, som i forvejen er praeget af store udfordring­er med at rekruttere personale. Indtil videre er der kun tale om ønsker, men de skaber allerede utryghed og undren i Nordjyllan­d.

Hvis forliget om uddannelse­r ”taet på” ikke skal betyde det modsatte for Nordjyllan­d – uddannelse­r og arbejdskra­ft langt fra – så må de ansvarlige landspolit­ikere hurtigt stoppe en potentielt skadelig uddannelse­skonkurren­ce mellem regionerne. Nye uddannelse­r skal løse rekrutteri­ngsudfordr­inger – ikke skabe dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark