Jyllands-Posten

Nu tør de sige det højt: Der er noget galt i Folkhemmet

Socialdemo­kraterna tør nu tale om en fejlslået integratio­n i de mange udsatte boligområd­er, og regeringen har udvidet vaerktøjsk­assen for politi og domstole – blandt andet med inspiratio­n fra Danmark.

- VIBEKE ROVSING LAURITZEN Danmarks ambassadør i Sverige

Svenskerne skal til stemmeurne­rne til september for at vaelge 349 medlemmer til Riksdagen. Sidst de gjorde det i 2018, tog det fire måneder, før der var dannet en regering. Meget har aendret sig i svensk politik og i det svenske samfund siden da, men meget er også det samme. Den bedste prognose er derfor, at det bliver en hård valgkamp efterfulgt igen af lange regeringsf­orhandling­er.

Valgkampen gik allerede i gang sidste år. Hele tre gange fra sommer til advent skulle Riksdagen stemme om, hvem der skulle stå i spidsen for Sverige. Første gang gjaldt det den socialdemo­kratiske statsminis­ter siden 2014, Stefan Löfven. Da han blev formand for Socialdemo­kraterna i 2012, var han den samlende figur og dygtige forhandler, som partiet havde brug for. Det svenske socialdemo­krati er et stort parti med mange fraktioner – kaldet ”falanger” – og det kraever en dygtig leder at holde sammen på partiet. Men sidste sommer havde Löfven fået nok af at stå i spidsen for en regering med et svagt parlamenta­risk grundlag. Han meldte efter sommerferi­en, at han ønskede at traede tilbage i løbet af efteråret.

Ifølge kilder taet på Socialdemo­kraterna var det ikke det vaerste, der kunne ske. Partiet fik ny optimisme i forhold til at vinde valget i 2022. Partiet samlede sig hurtigt om Magdalena Andersson, og Sverige fik – som det sidste land i Norden – også en kvindelig statsminis­ter. Der skulle godt nok to afstemning­er til i Riksdagen, fordi Miljöparti­et valgte at forlade regeringen, da det viste sig, at regeringen ikke kunne få flertal for sit eget finanslovs­forslag. Som det lille parti i koalitione­n var man klemt og lå i meningsmål­ingerne ofte under spaerregra­ensen på 4 pct. – bemaerkels­esvaerdigt i Greta Thunberg-land.

Andersson-regeringen styrer således under en finanslov, som er forhandlet på plads mellem Moderatern­a, Kristdemok­raterna og Sverigedem­okraterna. Sverigedem­okraterna er kommet ud af den reelle isolation, som de har befundet sig i, siden de blev indvalgt i 2010, og som har fået politologe­r til at benaevne dem ”pariaparti­et”. Det var således et optimistis­k parti, som kort efter finanslovs­aftalen holdt kongres. Partiforma­nd Jimmie Åkesson slog fast, at partiet ved det kommende valg ville have indflydels­e i forhold til størrelse. Åkesson havde allerede inden finanslovs­samarbejde­t gjort klart, at partiet var klar til at indgå i et regeringss­am-arbejde, og at han gerne selv ville vaere justitsmin­ister.

Faktum er, at partiet i flere meningsmål­inger har ligget side om side med det traditione­lt førende borgerlige parti, Moderatern­a, som på det seneste har tabt terraen. Partiforma­nd Ulf Kristersso­n har ellers kørt en meget aggressiv linje i forhold til Socialdemo­kraterna med isaer kritik af fejlslagen migrations­og retspoliti­k, men også kritik af energipoli­tikken, hvor udfasninge­n af atomkraft, ifølge Moderatern­a, er en kilde til ustabilite­t for forsynings­sikkerhede­n. Tiden må vise, om et eventuelt krav fra Sverigedem­okraterne om regeringsd­eltagelse vil vaere en for stor mundfuld for Ulf Kristersso­n og Moderatern­as graesrødde­r.

Eftersom Sverige traditione­lt har haft brede regeringer, ynder Moderatern­a at fremhaeve, at den nuvaerende regering er Sveriges hidtil svageste. Magdalena Andersson har hertil svaret, at velfungere­nde mindretals­regeringer er et faktum i nabolanden­e. Hendes regering er ifølge meningsmål­ingerne generelt kommet godt fra start. I sin tiltraedel­sestale på den socialdemo­kratiske kongres i november talte hun om vigtighede­n af en staerkere velfaerdss­tat, hvis nuvaerende mangler er blevet fremhaevet under corona-pandemien. Det gaelder en forsømt aeldre- og sundhedsse­ktor, og det gaelder en undervisni­ngssektor, hvor privatiser­ingen – i en socialdemo­kratisk optik – har vaeret med til at udhule den offentlige grundskole.

Men hun skaerpede også tonen om ”de svenske tilstande” – et udtryk, der bruges oftere i den danske debat om Sverige. Der refereres til den voldelige bandekrimi­nalitet på et bagtaeppe af en mangelfuld integratio­n af de mange nye borgere, som Sverige har åbnet ”folkhemmet”

for igennem mange årtier. Socialdemo­kraterna tør nu tale om en fejlslået integratio­n i de mange udsatte boligområd­er, hvor der er opstået parallelsa­mfund, nogle steder styret af klaner. Regeringen vil og har gennem de seneste år udvidet vaerktøjsk­assen for politi og domstole – blandt andet med inspiratio­n fra Danmark.

I det hele taget er der i Sverige stor fokus på og bekymring for den indre og ydre sikkerhed med flere ressourcer til politi og en reform af forsvaret med en markant oprustning. Det kaldes ”totalforsv­ar”, hvor både civile og militaere kraefter skal vaerne om svenskerne­s tryghed. Den aktuelt spaendte situation i Østersøreg­ionen grundet Ruslands ageren spiller ind i den virkelighe­d og har ført til mobiliseri­ng af alle vaern og styrket beredskab på bl.a. Gotland.

Udenrigspo­litik fylder normalt ikke meget i valgkampen, men sikkerheds­situatione­n har fået diskussion­en om Sveriges relationer til Nato til at blusse op igen. De borgerlige partier presser regeringen for at få en såkaldt ”Nato-option”, som det ligeledes alliancefr­ie Finland har. Men det mest fremtraede­nde emne i valgkampen bliver uden tvivl, hvordan der genskabes tryghed overalt i Sverige. Hvem kan bedst gøre noget ved ”de svenske tilstande”?

Sikkerheds­situatione­n har fået diskussion­en om Sveriges relationer til Nato til at blusse op igen. De borgerlige partier presser regeringen for at få en såkaldt ”Nato-option”, som det ligeledes alliancefr­ie Finland har.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark