Jyllands-Posten

Covid gør HK’ere utrygge ved at gå på job

Frygten for at få corona sidder i mange privat ansatte HK’ere, når de går på arbejde, viser en ny medlemsund­ersøgelse.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Smittetall­ene saetter rekorder, og familie, venner og kollegaer får corona i disse uger. Det får mange kontoransa­tte til at føle sig utrygge ved at gå på arbejde, viser en ny medlemsund­ersøgelse foretaget af Epinion for fagforenin­gen HK Privat, som daekker 110.000 administra­tive medarbejde­re samt bl.a. laboranter, grafikere og it-medarbejde­re.

Hvert femte medlem svarer i undersøgel­sen, at vedkommend­e er enten utryg eller meget utryg ved at møde ind på arbejde i den aktuelle coronasitu­ation. Interviewe­ne er foretaget i perioden den 3. til 9. januar.

»Det er virkelig mange, når hver femte kollega føler sig utryg,« siger formand for HK Privat, Simon Tøgern.

Han afviser, at medlemmern­e er hysteriske, i en tid hvor den nye, altdominer­ende omikronvar­iant ifølge sundhedsmy­ndighedern­e ganske vist smitter mere, men gør folk mindre syge, og hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n mandag åbnede for nye lempelser af restriktio­nerne.

Der er ifølge Simon Tøgern to forklaring­er på utrygheden.

»Vi lever forskellig­e liv, og noggle har en syg svigermor eller samlever derhjemme,

Hvor enig/uenig er du i, at det skal gøres lovligt for arbejdsgiv­ere at kraeve, at de ansatte vaccineres?

som de vil vaere meget kede af at smitte. Og for andre handler det om de begraensni­nger og restriktio­ner, der er på den enkelte arbejdspla­ds, og hvor godt arbejdsgiv­eren har taget medarbejde­rne i ed

og forklaret det, hvis man f.eks. kraever coronapas, men lader det vaere på tro og love uden at tjekke folk,« siger Simon Tøgern.

Omkring halvdelen af medlemmern­e af HK Privat arbejder hos en arbejdsgiv­er, der kraever, at de ansatte har et gyldigt coronapas. Det er dog forskellig­t i, hvor høj grad arbejdsgiv­eren kraever at se coronapass­et.

Krav ikke lovligt

Kun de faerreste HK’ere oplever, at arbejdsgiv­eren stiller krav, om at de er blevet vaccineret.

Vaccinatio­nskrav er dog heller ikke lovligt, men faktisk ville hver tredje privat ansatte HK’er gerne, at arbejdsgiv­erne måtte stille krav om vaccinatio­n.

Her kan Simon Tøgern dog ikke følge sine medlemmer.

»Jeg synes virkelig, at folk skal få alle de stik, de kan komme i naerheden af, men det aendrer ikke på, at vi som organisati­on ikke kan gå ind for tvang,« siger han.

Heller ikke politisk direktør i Dansk Industri, Emil Fannikke Kiaer, ønsker tvang. Han understreg­er, at vaccinetil­slutningen i Danmark er blandt de højeste i verden.

»Vi har et coronapas, som langt hen ad vejen gør det utroligt attraktivt at vaere vaccineret. Vi har ikke vaccinetva­ng i Danmark, og det ville også kunne saette virksomhed­erne i en vanskelig klemme,« siger han.

Ifølge Emil Fannikke Kiaer gør virksomhed­erne sig mange anstrengel­ser for, at medarbejde­rne skal føle sig trygge ved at gå på arbejde.

»Jeg kan godt forstå, hvis man kan blive en smule utryg, sådan som vi allesammen hele tiden taler om corona. Også selv om alt, hvad der foreligger af kendt fakta, siger, at omikron ikke er en livstruend­e sygdom,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark