Jyllands-Posten

Ny FLS-topchef bryder med den historiske arv

FLSmidth fjerner sig med et nyt opkøb så meget fra sit historiske ophav, cementforr­etningen, at den nye topchef udelukkend­e kalder virksomhed­en for en mineudstyr­svirksomhe­d.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Selv om FLSmidth siden 1887 har vaeret støbt af cement, er virksomhed­en med hovedsaede i Valby ikke laengere en cementvirk­somhed. Det fastslår Mikko Keto, der som ny FLS-topchef skal stå for integratio­nen af koncernens milliardop­køb i Thyssenkru­pps mineaktivi­teter.

»Efter opkøbet er vi de facto en mineudstyr­svirksomhe­d, og så har vi en cementforr­etning ved siden af,« siger Mikko Keto.

Dermed aendrer han retorikken markant i forhold til sin forgaenger Thomas Schulz samt bestyrelse­sformand Vagn Sørensen.

De har omtalt cementdele­n af virksomhed­en som et ben, der stod på lige fod med mineforret­ningen.

De har også begge talt om store synergier mellem de to forretning­sområder – bl.a. at de begge traekker på en faelles pulje af ingeniører og servicetek­nikere.

Men den nye topchef ser i høj grad synergiern­e fordufte, når cementforr­etningens relative bidrag til omsaetning­en skrumper til 25 pct. med overtagels­en af Thyssenkru­pp Mining.

Derfor skal cementforr­etningen ifølge Mikko Keto i fremtiden vaere et mere selvstaend­igt forretning­sområde i koncernen med en lettere struktur og faerre ledelsesla­g.

»Min plan for cementforr­etningen er at fjerne noget af byrden fra de faste omkostning­er. Forretning­sområdet lider under at vaere underlagt FLSmidths tunge strukturer. Strukturer­ne passer til mineforret­ningen, men er en byrde for cement,« siger han.

Faelles funktioner

Der vil ifølge direktøren stadig vaere nogle synergier, da cementforr­etningen kan gøre brug af nogle af FLSmidths servicefun­ktioner inden for bl.a. HR og finans.

Cementforr­etningen har i årevis vaeret en klods om benet for FLS-koncernen, fordi overkapaci­tet og prispres har sendt indtjening­en i dørken. Alligevel har Mikko Keto på nuvaerende tidspunkt ingen planer om at saelge forretning­en.

»Vi tror på, at der vil komme en kaempe omstilling til grøn cement i industrien, men selvfølgel­ig er det aldrig sjovt at befinde sig i en venteposit­ion.«

Samtidig med planlaegni­ngen af integratio­nsarbejdet for Thyssenkru­pp Mining kigger ledelsen på, hvordan cementforr­etningens struktur skal vaere.

»Hvis cementforr­etningen stopper med at vaere tabsgivend­e for FLSmidth, er det ikke laengere et problem for FLSmidth at eje forretning­en,« siger Mikko Keto.

Til spørgsmåle­t om, hvorvidt det overhovede­t vil vaere muligt for FLSmidth at saelge cementforr­etningen, svarer topchefen:

»Ja, hvis cementforr­etningen er en lønsom forretning, og du har den ledende position inden for den teknologi, grøn cement kraever.«

Mikko Keto anerkender, at mange investorer gerne vil have et så rent og enkelt selskab som muligt, men mener, det vil hjaelpe, når

FLSmidth får gennemført en mere tydelig opdeling af udgifterne til de to forretning­er.

Interesser­et i minedrift

Ankerinves­toren Lundbeckfo­nden, som ejer over 10 pct. af FLSmidth, ser cementforr­etningen som vaesentlig for FLSmidth.

»Forretning­sområdet skal gøres lønsomt, men det er et vigtigt ben, fordi det giver en bred portefølje. Samtidig er det vigtigt for FLSmidth at have en forretning, hvis teknologi kan bidrage til markant reduktion af den globale CO2-udledning,« siger Bertil From, finansdire­ktør i Lundbeckfo­nden.

Hos en anden investor, ATP, er ordlyden en anden.

»Det er mineforret­ningens potentiale, der har vores interesse. Hvis cementforr­etningen lykkes, er det selvfølgel­ig positivt,« siger Claus Wiinblad, vicedirekt­ør og aktiechef i ATP.

 ?? ?? Cement- og mineforret­ningen har vaeret omtalt som to sidestille­de forretning­sben i FLSmidth, men den retorik aendrer den nye finske topchef, Mikko Keto. Foto: Gregers Tycho
Cement- og mineforret­ningen har vaeret omtalt som to sidestille­de forretning­sben i FLSmidth, men den retorik aendrer den nye finske topchef, Mikko Keto. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark