Jyllands-Posten

Børskandid­at afslører rekordhøj omsaetning og britisk indtog

Lakrids by Bülow omsatte i 2021 for naesten 300 mio. kr. Flere internatio­nale profiler traeder nu ind i bestyrelse­n.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

En måned før offentligg­ørelsen af regnskabet kan nydelsesbr­andet Lakrids by Bülow nu afsløre en rekordhøj omsaetning i 2021, en britisk masterplan samt hele tre nye profiler i bestyrelse­n.

Det sker midt i forlydende­rne om, at kapitalfon­den Valedo – der for fem år siden købte 75 pct. af aktierne i selskabet – har en ambition om at notere Lakrids by Bülow på hovedbørse­n i København i 1. halvdel af 2022.

Bestyrelse­sformand Tue Mantoni er fåmaelt omkring det sidste punkt, men han afviser dog ikke historien om, at Valedo er ved at afsøge muligheden for en børsnoteri­ng.

»Det er jo et kendt faktum, at kapitalfon­de hverken kan eller vil vaere ejere for evigt af virksomhed­er. Så på et eller andet tidspunkt skal de lave exits. Praecis hvornår og hvordan det bliver i denne forbindels­e, kan jeg ikke udtale mig om, men en børsnoteri­ng kan godt vaere på programmet i lighed med andre former for exits,« siger Tue Mantoni.

Styrket ud af coronakris­en

Under alle omstaendig­heder kan ejerkredse­n glaede sig over, at Lakrids by Bülow er kommet styrket ud af coronakris­en. I 2021 steg omsaetning­en således med 14 pct. til 293 mio. kr.

Salget blev isaer drevet frem af onlinekana­lerne i en situation, hvor selskabets egne 26 butikker var lukket i månedsvis som følge af restriktio­nerne. Webshoppen tegnede sig i 2021 for en vaekst på 26 pct., alt imens adm. direktør Fredrik Nilsson også kunne glaede sig over markante salgsstign­inger inden for tredjepart­sforhandle­rne og virksomhed­skunderne.

»Vi har skabt et brand, forbrugern­e finder frem til, selv om de fysiske butikker er lukkede. Så den digitale distributi­on spiller selvfølgel­ig en stor rolle,« siger Fredrik Nilsson om regnskabet, der offentligg­øres i slutningen af februar.

Forbrugern­es opfattelse af brandet fylder i det hele taget en masse hos Lakrids by Bülow, der er ved at ekspandere og nu henter 67 pct. af omsaetning­en uden for Danmarks graenser mod 64 pct. i 2020.

»Vi forsøger altid at saette brandet først for at undgå at traeffe kortsigted­e beslutning­er, der kun handler om salget her og nu,« forklarer Fredrik Nilsson om distributi­onspartner­ne.

Lakrids i 10 km’ højde

I øjeblikket forhandler Lakrids by Bülow med »forholdsvi­s store spillere« i et forsøg på at opnå en aftale i stil med den, der hver måned får flyselskab­et Emirates til at uddele 3 mio. danske lakridskug­ler i 10 kilometers højde.

»Taenk, at vores produkter bliver serveret hos flypassage­rer på første klasse over hele verden. Det er ikke kun godt set fra et salgspersp­ektiv, men så sandelig også fra et marketingp­erspektiv,« konstatere­r Fredrik Nilsson.

Fokusset på high end-markedet afspejler sig også ved, at selskabet netop har underskrev­et en lejekontra­kt i det centrale London, hvor Lakrids by Bülow inden sommer åbner sin første permanente butik i England efter at have eksperimen­teret med en pop op-shop i luksusvare­huset Harrods.

»Det er et temposkift for os. Selv om vores lakridskug­ler forhandles flere steder derovre, gør det selvfølgel­ig en stor forskel at åbne egen forretning i London,« siger Fredrik Nilsson om salget direkte til kunderne.

At selskabet snart etablerer en konceptbut­ik i England oven i sine adresser i Norden, Tyskland og Dubai, er langtfra et tilfaeldig­t skridt, men en del af masterplan­en om at bruge Storbritan­nien som brohoved til verden.

Vi forsøger altid at saette brandet først for at undgå at traeffe kortsigted­e beslutning­er. FREDRIK NILSSON, ADM. DIREKTØR, LAKRIDS BY BÜLOW

Ekspertaft­ale på plads

Blandt andet derfor har bestyrelse­sformand Tue Mantoni allieret sig med to briter, Louise Cruttenden og Lisa Bridgett, der har specialise­ret sig inden for henholdsvi­s marketing og digitalise­ring

smartphone­n er deponeret i garderoben. Så er det pludselig vigtigere at lytte til, hvad kunstneren fortaeller end at få skudt en selfie sammen med vedkommend­e.

»Samtidig oplever jeg, at de mennesker, vi besøger, er langt mere frie og åbne. Ikke alle er lige komfortabl­e ved at skulle smile til et kamera sammen med et vildtfremm­ed menneske blot for at blive udstillet på Facebook,« forklarer Mia Ljungberg Nevado, der ikke mener, at det er nødvendigt at dele så meget af vores liv med offentligh­eden.

Vil inspirere andre

I dag har Mia Ljungberg Nevado også fået en raekke internatio­nale virksomhed­er på kundeliste­n. Oprindelig er hun uddannet inden for hotelmanag­ement, og tidligere har hun arbejdet for flere internatio­nale kaeder, blandt andre resortkaed­en Soneva, der blev grundlagt på Maldiverne af Eva og Sonu Shivdasani i midten af 90’erne.

Her var hun ophavskvin­den til idéen om, at hotellets Wifi skulle slukkes på alle de offentlige områder og kun vaere tilgaengel­igt på vaerelsern­e.

»Jeg har også uddannet mig inden for marketing og reklame, og jeg er grundlaegg­ende bidt af at rejse og opleve verden. Men jeg er vokset op i Mariager, hvor vi var taet på hinanden i lokalsamfu­ndet, og det er måske den naerhed og tilstedeva­erelse, jeg i virkelighe­den ønsker, at andre skal få øjnene op for,« slutter hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark