Jyllands-Posten

Hun laerer andre at saette pris på nuet

Mia Ljungberg Nevado hader ikke smartphone­s. Men hun mener, at vi er blevet for afhaengige af den digitale verden. Hun arbejder for, at de kommer til at spille en mindre rolle i vores tilvaerels­e.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

I de fleste af livets forhold handler det om at finde den rette balance, og sådan er det også med vores forhold til smartphone­s. Det mener i hvert fald 46-årige Mia Ljungberg Nevado, der har gjort det til en levevej at holde foredrag, kurser og events om, hvordan vi kan frigøre os fra den lille, elektronis­ke firkant, hvorfra en stor del af vores kommunikat­ion foregår. For mobiltelef­onen er et godt og nyttigt kommunikat­ionsmiddel, fastslår hun – det skal bare ikke tage magten over vores liv.

»Jeg har efterhånde­n laert mig selv at tage pauser, hvor jeg helt slukker for min telefon, typisk efter arbejdstid og om aftenen. Men der er mange andre situatione­r, hvor det absolut heller ikke giver mening at stirre ned på en skaerm,« fortaeller Mia Ljungberg Nevado.

Selv fik hun noget af en øjenåbner på en ferie til Maldiverne, hvor hun på en gruppetur fik øje på en flok djaevlerok­ker under havoverfla­den.

»Vi var blandt andet sammen med en del børn, og ingen af dem nåede at se djaevlerok­kerne – ganske enkelt, fordi de havde naesen begravet i hver deres smartphone. Det gav mig idéen til at udvikle et koncept, hvor jeg underviser i vigtighede­n af at vaere naervaeren­de,« fortaeller Mia Ljungberg Nevado og understreg­er samtidig, at hun ingenlunde er modstander af smartphone­s.

Snydes for oplevelser

Hun er gift med en svensk mand og har boet i Stockholm i over 20 år. I en periode boede parret dog i det naturskønn­e område The Hamptons på Long Island øst for New York, og det var her, idéen til forretning­skonceptet Lookup Movement for alvor begyndte at manifester­e sig. Da Mia Ljungberg Nevados mand arbejder inden for finansverd­en, er tanken, at parret fremover skal dele tilvaerels­en mellem USA og Sverige.

Selv mener Mia Ljungberg

Nevado, at mange af os bruger alt for meget tid med vores smartphone­s, og at vi bruger den på de forkerte tidspunkte­r. Som følge af dette har vi en gang imellem brug for, ja, at kigge op for at vaere til stede i nuet.

Og noget kunne tyde på, at hun rammer lige ind i tidsånden – i hvert fald er der både i Danmark og andre lande, f.eks. Frankrig, en stadig voksende forståelse for, at arbejdsgiv­erne ikke kan forvente, at medarbejde­rne er online døgnet rundt.

»Det handler imidlertid ikke kun om at kunne slappe af, når vi har fri, men også, at vi bliver opdraget til at vaere mere interesser­et i de mennesker, vi er sammen med, frem for vores smartphone,« siger Mia Ljungberg Nevado og naevner, at hun eksempelvi­s finder det uforskamme­t at tjekke mails eller sociale medier, når man er i samtale med et andet menneske.

Og det er ikke kun de sociale relationer, vores smartphone-afhaengigh­ed går ud over. Hun mener også, at vi snyder os selv for alt for mange oplevelser, når vi er ude i naturen, og smartphone­n er taendt.

Hendes koncept er langtfra blot en løftet pegefinger til folk, der ikke kan slippe blikket fra telefonen. Eksempelvi­s arrangerer hun også events, hvor deltagerne kommer på besøg hos kendte kunstnere i deres atelier og får et indblik i deres arbejde.

Her oplever hun, at deltagerne­s opmaerksom­hed er meget mere intens, når

Jeg er grundlaegg­ende bidt af at rejse og opleve verden. Men jeg er vokset op i Mariager, hvor vi var taet på hinanden i lokalsamfu­ndet. MIA LJUNGBERG NEVADO

14 17 15 15 22 22 19

 ?? ?? Mia Ljungberg Nevado har blandt andet arrangeret wellness-resorter, herunder wellness-events i The
Hamptons og vaeret ambassadør Marbella Club Hotels, Six for Senses og Soneva. Foto: flere Privat
Mia Ljungberg Nevado har blandt andet arrangeret wellness-resorter, herunder wellness-events i The Hamptons og vaeret ambassadør Marbella Club Hotels, Six for Senses og Soneva. Foto: flere Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark