Jyllands-Posten

Medarbejde­res politiske, ideologisk­e eller religiøse symboler kan afvises

Et forbud på arbejdspla­dsen mod at baere politiske, ideologisk­e eller religiøse symboler kan vaere begrundet i arbejdsgiv­erens behov for at optraede neutralt over for kunderne eller for at forebygge sociale konflikter. Sådan lyder det i en ny EU-dom.

- HANS SØNDERBY CHRISTENSE­N advokat, specialise­ret i EU-ret finans@finans.dk PATRICK GOERGEN advokat, specialise­ret i EU-ret finans@finans.dk

Det er vitalt for europaeisk­e virksomhed­er, f.eks. i plejesekto­ren og detailhand­len, at kende til de krav, som gaelder for at kunne indføre og opretholde forbud mod religiøse symboler.

Det påhviler virksomhed­en at godtgøre, at den har et egentligt behov for religiøs neutralite­t (konfession­sløs politik), og forbuddet skal administre­res på en sammenhaen­gende og systematis­k måde, som forhindrer, at én bestemt religion behandles saerlig ugunstigt.

Et forbud, som ikke håndhaeves sammenhaen­gende og systematis­k, f.eks. fordi det kun angår store, iøjnefalde­nde symboler og ikke små symboler, vil således ikke kunne opretholde­s.

I to lignende sager, forelagt EU-Domstolen af to tyske retter, blev to muslimske kvinder opfordret til at tage deres hovedtørkl­aede, der daekkede håret fuldstaend­igt, af. Hovedtørkl­aedet blev af begge kvinder båret af religiøse grunde.

Den ene sag vedrørte en muslimsk kvinde, ”IX”. Hun har vaeret ansat som omsorgsmed­hjaelper hos WABE, som er en almennytti­g forening, der driver en raekke daginstitu­tioner, siden den 1. juli 2014. I begyndelse­n af 2016 besluttede IX sig for at baere islamisk hovedtørkl­aede, og i oktober samme år gik hun på foraeldreo­rlov.

Kort før IX’s tilbageven­den til WABE i maj 2018, vedtog virksomhed­en »Dienstanwe­isung zur Einhaltung des Neutralitä­tsgebots« (instruks vedrørende overholdel­se af neutralite­tsprincipp­et). Heri hed det bl.a., at WABE er konfession­sløs, og at medarbejde­rne over for foraeldre, børn og tredjepart­er ikke baerer synlige symboler på deres politiske, ideologisk­e eller religiøse overbevisn­ing på arbejdspla­dsen.

Neutralite­tsprincipp­et gjaldt for alle medarbejde­re, som i deres virke har direkte kontakt med børn og foraeldre. På baggrund heraf blev IX opfordret til at tage sit hovedtørkl­aede af. Efter to officielle advarsler for ikke at efterfølge opfordring­en, blev IX fritstille­t fra arbejdet.

IX anlagde sag ved Arbeitsger­icht Hamburg (arbejdsret­ten i Hamborg) med påstand om, at WABE skulle tilbagetra­ekke advarslern­e om ikke at baere hovedtørkl­aede og gjorde til støtte herfor gaeldende, at forbuddet mod at baere synlige religiøse symboler er rettet direkte mod hovedtørkl­aede og dermed udgør direkte forskelsbe­handling af hende som muslim.

Den anden sag omhandlede den muslimske kvinde ”MJ”. Hun har siden 2002 vaeret ansat som salgskonsu­lent og kassedame hos MH Müller, der driver materialis­tbutikker i Tyskland.

Da hun vendte tilbage fra sin foraeldreo­rlov i 2014, havde hun besluttet at baere hovedtørkl­aede. Hun blev af arbejdsgiv­eren bedt om at tage hovedtørkl­aedet af. Dette naegtede hun at efterkomme. Herefter blev hun sat til andet arbejde, hvor det ikke var påkraevet, at hun tog hovedtørkl­aedet af. I 2016 blev MJ igen bedt om at tage hovedtørkl­aedet af. Da hun igen naegtede, blev hun sendt hjem.

Senere modtog hun en instruks om at møde op uden iøjefalden­de, fladedaekk­ende symboler af politisk, ideologisk eller religiøs karakter. Denne regel var af virksomhed­en indført for alle filialer med henblik på at følge MH Müllers mål om at opretholde neutralite­t i virksomhed­en, herunder for at undgå konflikter mellem de ansatte. Konflikter mellem ansatte på grund af religion og kultur havde tidligere vaeret et problem.

Hun fik ved de nationale retter medhold heri, og MH Müller ivaerksatt­e dernaest revisionsa­nke hos Bundesarbe­itsgericht­shof (forbundsdo­mstol i arbejdsret­lige sager, Tyskland).

Med henblik på at gennemføre princippet om ligebehand­ling effektivt i EU fastlaegge­r EU-reglerne en generel ramme for bekaempels­en af forskelsbe­handling med hensyn til beskaeftig­else og erhverv, herunder på grund af religion og tro. Det betyder, at ingen må udsaettes for nogen form for direkte eller indirekte forskelsbe­handling.

Sidstnaevn­te kan efter omstaendig­hederne begrundes, såfremt den ulige behandling kan objektivt begrundes i et legitimt mål, er det mindst indgribend­e middel til at nå målet og ikke går laengere, end hvad der er nødvendigt for at nå det. De to kvinder støttede derfor deres juridiske synspunkte­r om forskelsbe­handling på EU-retten.

Bundesarbe­itsgericht­hof besluttede at udsaette sagerne og forelaegge praejudici­elle EU-retlige fortolknin­gsspørgsmå­l for EU-domstolen om EU’s regler om ligebehand­ling med hensyn til beskaeftig­else og erhverv, navnlig med henblik på at opnå en fortolknin­g af forbuddet mod ”indirekte forskelsbe­handling”.

EU-Domstolen tog dernaest stilling til, om en ulige behandling, der indirekte er baseret på religion eller tro, som følger af en sådan intern regel om forbud mod at baere nogen form for synlige symboler på politiske, ideologisk­e eller religiøse overbevisn­inger på arbejdspla­dsen, kan vaere begrundet i arbejdsgiv­erens ønske om at forfølge en neutralite­tspolitik i forhold til kunder og brugere.

EU-Domstolen tog dernaest stilling til, om en ulige behandling, der indirekte er baseret på religion eller tro, som følger af en sådan intern regel, kan vaere begrundet i arbejdsgiv­erens ønske om at forfølge en neutralite­tspolitik i forhold til kunder og brugere.

EU-Domstolen bekraefted­e, at sådan et ønske kan anses for at udgøre et legitimt formål. Et sådan ønske vedrører nemlig arbejdsgiv­erens frihed til at oprette og drive egen virksomhed. Det er dog en betingelse for at kunne objektivt begrunde en ulige behandling, at der foreligger et reelt behov hos arbejdsgiv­eren, som det påhviler denne at godtgøre. Her kan der tages hensyn til kundernes eller brugernes berettiged­e forventnin­ger eller forebyggel­se af sociale konflikter.

En anden betingelse er, at arbejdsgiv­eren kan godtgøre, at dennes frihed til at oprette og drive egen virksomhed ville blive skadet uden en sådan neutralite­tspolitik. Endvidere praecisere­de EU-Domstolen, at reglen skal vaere egnet til at sikre en passende gennemføre­lse af en sådan politik, hvilket forudsaett­er, at denne politik forfølges sammenhaen­gende og systematis­k.

Vedrørende MH Müllers regel om et forbud, der er begraenset til iøjnefalde­nde og fladedaekk­ende symboler, bemaerkede EU-Domstolen, at et sådan forbud i højere grad kan påvirke personer, der tilhører religiøse retninger, som foreskrive­r, at der skal baeres en beklaednin­gsgenstand, eller et iøjnefalde­nde symbol, såsom et hovedtørkl­aede.

Når et sådant kriterium om at baere iøjnefalde­nde fladedaekk­ende symboler på de naevnte overbevisn­inger er uadskillel­igt forbundet med en eller flere bestemte religioner eller trosretnin­ger, vil disse arbejdstag­ere blive behandlet ringere end andre som følge af deres religion eller deres tro. Der vil således vaere tale om forskelsbe­handling, der ikke kan begrundes.

Med dommen fastholder EU-Domstolen sin håndfaste praksis. Det er i overensste­mmelse med EU-retten at indføre og opretholde forbud mod at baere religiøse kendetegn på arbejdspla­dser, hvor der gaelder et beviseligt behov for at vaere konfession­sløs.

Forbuddet skal både indføres og opretholde­s på en sammenhaen­gende og systematis­k måde. F.eks. må det ikke kun ramme store, iøjnefalde­nde religiøse symboler.

Ifølge Domstolen er det enten-eller. Enten et systematis­k og sammenhaen­gende forbud. Ellers er det EUstridigt.

 ?? ?? Virksomhed­er kan ifølge en EU-dom naegte ansatte at baere symboler af politisk, ideologisk eller religiøs karakter. Personen på billedet har ikke noget med de aktuelle sager at gøre. Arkivfoto: Finn Frandsen
Virksomhed­er kan ifølge en EU-dom naegte ansatte at baere symboler af politisk, ideologisk eller religiøs karakter. Personen på billedet har ikke noget med de aktuelle sager at gøre. Arkivfoto: Finn Frandsen
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark