Jyllands-Posten

Dit karrierema­essige ”sweet spot” er uendeligt kort

Erhvervsli­vet skriger på arbejdskra­ft. Men saerligt medarbejde­re med en it-maessig eller digital baggrund er i høj kurs.

- IVAN JAEGER CHRISTIANS­EN CEO i Mindmill

Nye tal fra it-branchen viser, at 9 ud af 10 danske virksomhed­er lige nu forsøger at ansaette it-medarbejde­re – og flere end halvdelen af dem har måttet opgive at besaette stillinger, fordi de ikke har kunnet finde medarbejde­re med de rette kompetence­r.

Hvis vi ikke formår at aendre den udvikling, vil der ifølge en rapport, som IRIS Group og HBS Economics har udarbejdet for Danske Gymnasier og Ingeniørfo­reningen (IDA), mangle op imod 22.000 it-uddannede medarbejde­re i 2030.

Alligevel møder jeg hver eneste dag unge mennesker, der er godt og grundigt frustrered­e over jobsituati­onen. De laeser også mediernes historier om den store mangel på arbejdskra­ft, men det er bestemt ikke den oplevelse, de selv har. De bliver i stedet mødt af den ene lukkede dør efter den anden – forklaring­en er typisk, at de mangler erfaring.

I den anden ende af aldersspek­tret har vi medarbejde­re, der mister deres arbejde i deres karrieres efterår og har mindst lige så svaert ved at bryde igennem virksomhed­ernes aldersrela­terede filtre. På trods af masser af erfaring bliver de sorteret fra, fordi de har for lidt tid tilbage på arbejdsmar­kedet.

Vi har et helt skørt arbejdsmar­ked. Vi skriger på arbejdskra­ft, men når arbejdskra­ften står der med en ansøgning i hånden, er man enten for uerfaren eller for gammel. Dit sweet spot i arbejdsliv­et er med andre ord uendeligt kort.

Som samfund vil vi gerne have vores unge mennesker hurtigt igennem uddannelse­ssystemet, så de hurtigst muligt kan komme ud og bidrage til velfaerdss­taten. Samtidig vil vi også gerne have, at de erfarne kraefter bliver på arbejdsmar­kedet, indtil de er mindst 70 år.

Derfor skylder vi også som arbejdsgiv­ere at udvide medarbejde­rnes karrierema­essige muligheder. Vi skal så at sige vaere bedre til at se muligheder i kandidater, der ligger uden for det typiske sweet spot. Jeg oplever, at mange virksomhed­er bruger uforholdsv­is mange ressourcer på at finde den helt rette kandidat – altså en erfaren medarbejde­r, der kan gå ind i virksomhed­en og vaere køreklar fra dag ét, og som på papiret stadig har knap en menneskeal­der tilbage af sit arbejdsliv at tilbyde virksomhed­en. Vel vidende, at de fleste af os alligevel skifter job løbende.

Personligt har jeg stort set aldrig ladet mig begraense af de karrierema­essige sweet spots eller af kandidater­nes kvalifikat­ioner og kompetence­r. Vores virksomhed er det seneste år vokset med 60 pct. nye medarbejde­re i et håbløst jobmarked set med arbejdsgiv­erens øjne.

Når det alligevel har kunnet lade sig gøre, er det, fordi vi har den tilgang, som hedder, at vi ikke hyrer ”kompetence­r”, men ”mennesker”. Vi kigger først og fremmest på, hvad det er for nogle personlige egenskaber, vi har behov for, og så har vi en tro på, at vi over tid kan give medarbejde­rne de rette kompetence­r. Det betyder, at vi ikke er bange for at tage nogle chancer og ansaette medarbejde­re uden det helt store på cv’et.

Man kan komme langt med ild i øjnene og den rette indstillin­g, og den ild må vi endelig ikke slukke med en lukket dør.

Man kan komme langt med ild i øjnene og den rette indstillin­g, og den ild må vi endelig ikke slukke med en lukket dør.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark