Jyllands-Posten

Hotellerne saelger som før corona

Der bookes igen overnatnin­ger, møder og konference­r på de danske hoteller. Der er et stort behov for at mødes fysisk, og erhvervet venter et godt år, når januar og februar er overstået.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Hotelbranc­hen er på vej mod et staerkt comeback, når det gaelder møder og konference­r. Januar og februar er stille måneder, men flere hotelkaede­r og konference­centre melder om ordrebøger for resten af året, som er mindst lige så fyldte som før coronakris­en.

Samtidig tyder efterspørg­selen på, at virtuelle møder ikke erstatter det fysiske møde i den udstraekni­ng, som nogle i erhvervet havde frygtet. Dermed kan store dele af branchen vaere på vej ud af naesten to års dødvande med massive omsaetning­stab.

»Fra marts og fremad ser det rigtigt fornuftigt ud. Vores bookinger er mindst tilbage til niveauet fra før coronakris­en. Det er meget positivt,« siger Peter Schelde, adm. direktør i Comwellhot­elkaeden med 15 hoteller i Danmark.

Aflysninge­r over vinteren

Han tilføjer, at usikkerhed om smittetryk og restriktio­ner har medført aflysninge­r og udsaettels­e af arrangemen­ter i januar og februar. Herefter er der stor interesse hos erhvervsli­vet og organisati­oner for at mødes.

»Vi hører fra vores kunder, at de digitale møder fungerer godt til kortere møder med tre-fem personer. Ved laengere møder med flere deltagere er der større udbytte ved at mødes fysisk,« siger Peter Schelde.

Samme oplevelse har Peder J. Madsen, der er adm. direktør for Hotel Koldingfjo­rd, hvor møder og konference­r udgør den største aktivitet.

»Der er et opsparet behov for at mødes og se hinanden i øjnene. Vi kan se, at det er en helt anden oplevelse, som giver energi. Der opstår noget magisk ved det fysiske møde.«

Peder J. Madsen oplyser, at Hotel Koldingfjo­rd i øjeblikket har markant flere bestilte arrangemen­ter i 2022 i forhold til før coronakris­en.

»Vi har ordrer i bøgerne, som giver en bekraeftet omsaetning, der er 15 pct højere end i 2019 før coronakris­en. Og det var ikke noget dårligt år,« siger Peder J. Madsen.

Han tilføjer, at mange af møderne har et mere socialt indhold, ligesom arbejdsgiv­erne bruger lidt flere penge på at forkaele medarbejde­rne.

Også hotelkaede­n Scandic, som er Danmarks største med 28 hoteller, forventer, at kunderne hurtigt vil vende tilbage, når smitten falder.

»I efteråret så vi en ketchupeff­ekt, da det blev muligt at mødes. Sådan kommer det til at ske igen. Lige nu er folk afventende, men der er et stort ønske om at komme videre, og det er befriende, at vi nu har en mere balanceret dialog om corona. Vi har flere bookinger til senere på året, så det ser fornuftigt ud,« siger Søren Faerber, adm. direktør i Scandic Danmark.

København haenger efter

Det er isaer det danske marked, som der er store forventnin­ger til. Der er laengere udsigter for det internatio­nale marked for møder og konference­r. Men også de hoteller og konference­centre, som primaert lever af udenlandsk­e gaester, har de positive briller på.

»Vi ser bestemt positivt på fremtiden, og et comeback kan komme hurtigere end ventet. Det så vi forrige sommer,« siger Christian Fold Lunden, adm. direktør i Bellagroup, som omfatter Bella Center og Bella Arena samt hotellerne Bella Sky, Marriott Copenhagen og Crowne Plaza. Han er forberedt på, at hovedstade­n kommer senere tilbage på sporet.

»Det tager laengere tid at tø København op, fordi der er en stor andel af udenlandsk­e overnatnin­ger, og de kommer senere tilbage. Desuden er tilløbet lidt laengere for Bella Center, fordi vi har mange store og internatio­nale arrangemen­ter. De kraever lang planlaegni­ng,« siger Christian Folden Lund.

Han fremhaever, at man allerede har store konference­r i bogen fra sommeren og frem.

»Der er perioder, hvor der er ønske om flere arrangemen­ter, end vi har plads til, og det er positivt. Når det er sagt, så har vi brug for en laengere pipeline med store kongresser og arrangemen­ter. Det vil vaere godt for København og hele Danmark, fordi det skaber masser af omsaetning i samfundet,« siger Christian Folden Lund.

Arp-Hansen Hotel Group er med 11 hoteller den største operatør i København. Kaeden oplyser, at kunderne aktuelt er afventende, fordi man ikke ønsker at holde arrangemen­ter, hvor smitte med covid-19 kan spredes. Samtidig mangler hotellerne udlaending­e, som udgør halvdelen af gaesterne.

»Vi har ikke tykke ordrebøger, men jeg tror, vi vil se et comeback i april, maj og juni. Det boomer ikke, men det begynder at ligne noget, som er normalt,« siger Dorte Krak, adm. direktør i Arp-Hansen Hotel Group.

Hurtigt comeback

Horesta, som er hotellerne­s og restaurant­ernes brancheorg­anisation, påpeger, at januar og februar er meget udfordrend­e måneder for hotellerne. Mange arrangemen­ter er blevet aflyst eller udsat, så virksomhed­erne mister en stor omsaetning.

»I foråret ser det danske marked fornuftigt ud, og vi ser ind i et forholdsvi­s hurtigt comeback. Det er glaedeligt, at der er et stort behov for at mødes. Dermed ser det ud til, at digitale møder ikke erstatter de fysiske møder i den grad, man kunne frygte,« siger Kristian Nørgaard, politisk direktør i Horesta.

Både Horesta og hotellerne understreg­er, at optimismen er baseret på, at der ikke kommer tilbagesla­g i pandemien, som kan føre til genindføre­lse af restriktio­ner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark