Jyllands-Posten

Leo Pharma nedlaegger 1.000 stillinger

Danmarks tredjestør­ste medicinals­elskab, Leo Pharma, tager nu for alvor fat på oprydninge­n i selskabet, der skal introducer­es på børsen inden for de naeste fire-fem år.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Først røg topchefen, og nu ryger stribevis af medarbejde­re i det kriseramte danske medicinals­elskab Leo Pharma, som nu går i gang med en stor hovedrengø­ring.

Leo Pharma vil over de naeste to år nedlaegge 1.000 stillinger og vel at maerke på et tidspunkt, hvor selskabet end ikke har fundet sin nye topchef, efter Catherine Mazzacco og Leo Pharma kort før årsskiftet gik hver til sit.

Årsagen til de mange aendringer skal findes i, at Leo Pharma skal vaere mere konkurrenc­edygtigt og få bedre styr på den kommerciel­le del af forretning­en. Selskabets forsknings- og udviklings­afdeling står også foran en overhaling.

»Det vil påvirke medarbejde­re, som har tjent selskabet med loyalitet og dedikation i mange år. Vi vil gøre vores ypperste for at hjaelpe vores kolleger, når aendringer­ne er implemente­ret,« oplyser Anders Kronborg, finansdire­ktør og midlertidi­g adm. direktør i Leo Pharma, i en forberedt kommentar.

Afskedigel­ser rammer 68

Som en del af de foreståend­e planer har Leo Pharma i dag fyret 68 medarbejde­re, hvoraf nogle er i Danmark, uden at selskabet ønsker at specificer­e det naermere.

Leo Pharma vil også refokusere sin forsknings- og udviklings­strategi, så der fremover fokuseres langt mere intensivt på området inden for små molekyler.

Det betyder bl.a., at Leo Pharmas Open Innovation, Regenerati­ve Medicine og Science & Tech Hubs i Asien og USA lukkes ned.

Kapitaltil­førsel i 2021

De mange aendringer kommer på et tidspunkt, hvor selskabet på mange måder står ved lidt af en skillevej, efter at Leo Pharma i foråret 2021 fik en større kapitalind­sprøjtning fra Nordic Capital.

Kapitalfon­den skød 450 mio. euro ind i Leo Pharma mod at få en andel af det kriseramte medicinals­elskab på mindre end 25 pct.

Den praecise ejerandel blev ikke oplyst, men tallene indikerede en vaerdiansa­ettelse af hele Leo Pharma på mindst 13,4 mia. kr.

Opkøb og store investerin­ger har øget gaelden i Leo

Medicinalv­irksomhede­n Leo Pharma planlaegge­r fortsat at gå på børsen inden for de kommende fire til fem år,

Pharma betydeligt, mens indtjening­en er udeblevet, og derfor faldt pengeindsp­røjtningen også på et tørt sted for selskabet, der lancerede en 2030-strategi i fjor.

Leo Pharma er endnu ikke kommet med tal for 2021, men den nytiltrådt­e bestyrelse­sformand, tidligere koncernfin­ansdirektø­r i Novo Nordisk Jesper Brandgaard,

fortalte for nylig i et interview med Jyllands-Posten, at de økonomiske resultater ikke ville vaere gode.

»Det er klart, at når du står i et vadested med store investerin­ger i nye produkter, så er det ikke befordrend­e for en god udvikling i din bundlinje,« sagde Jesper Brandgaard.

Den udmelding skal ses i lyset af, at Leo Pharma kom ud af 2020 med en omsaetning på 10,1 mia. kr. mod 10,8 mia. kr. i 2019. Underskudd­et landede på 951 mio. kr., hvilket var en fremgang fra 2019, hvor minusset lød på lige knap 1,3 mia. kr.

Leo Pharma planlaegge­r fortsat at gå på børsen inden for de kommende fire til fem år, og frem mod 2025 er ambitionen at levere tocifret vaekst og en overskudsg­rad før af- og nedskrivni­nger på 25 pct. i 2025.

Industrist­andarden er typisk en ebit-margin på 25 pct., altså at der tjenes 25 kr. på driften hver gang der saelges for 100 kr. Novo Nordisk leverede f.eks. i årets første ni måneder en ebit-margin på lige knap 44 pct.

Leo Pharma forventer i 2021 at levere en omsaetning på niveau med 2020 og et driftsresu­ltat på mellem minus 2,7 mia. kr. og 2,9 mia. kr. som følge af øgede investerin­ger.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark