Jyllands-Posten

Det store svendestyk­ke: Større muskler skal lappe

FLS-topchefen vil genskabe aktiemarke­dets tillid til selskabet ved at udrydde grimme overraskel­ser og give FLSmidth mere ”gunpower” efter en overstået integratio­n af et milliardop­køb.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Opgaven for den nye FLStopchef er tydelig, når man ser på aktien. Den handles lige nu til halv pris af tidligere tiders topniveaue­r.

Så Mikko Keto skal genvinde investorer­nes tillid. Det skal han ifølge flere aktionaere­r først og fremmest ved at sikre, at opkøbet af Thyssenkru­pps mineaktivi­teter bliver en succes, så FLSmidth kan få en stor bid af opsvinget i mineindust­rien, som er drevet af den grønne omstilling.

»Mikko Ketos store opgave og svendestyk­ke bliver integratio­nen af Thyssenkru­pp Mining, som kan skabe en masse vaerdi for FLSmidth,« siger Bertil From, finansdire­ktør i Lundbeckfo­nden, der som FLS’ største aktionaer ejer mere end 10 pct. af selskabet.

Bertil From har en stor forventnin­g til, at den nye topchef sammen det øvrige team i FLS vil få integratio­nen til at lykkes. Men han anerkender, at der er en vis portion risiko forbundet med at købe så stort op.

»Løber man ingen risici, får man omvendt heller ingen sejre.«

Større kritisk masse

Bertil From mener, at det er af stor betydning, at opkøbet og integratio­nen lykkes, fordi det giver FLS en større kritisk masse og større muskler.

Han bakkes op af to andre større investorer ATP og Akademiker­pension, som netop også ser integratio­nen som den finske topchefs hovedopgav­e.

Investerin­gschef i Akademiker­pension, som ejer 1,1 pct. af FLSmidth, Anders Schelde mener desuden, at en anden opgave er presserend­e.

»De skal også vise, at de generelt kan blive skarpere i deres eksekverin­g, så de kan genvinde noget af den tabte investorti­llid.«

Lige nu er Mikko Keto sammen med den øvrige ledelse i FLSmidth i gang med at planlaegge synergier i forbindels­e med integratio­nen af Thyssenkru­pp Mining, som ventes at blive en del af koncernen i andet halvår af 2022.

»Når vi har opkøbt Thyssenkru­pp Mining, kan vi vaere lidt mere selvsikre, i forhold til at vi er på vej til at blive den ubestridte leder i markedet,« siger Mikko Keto.

Han mener, at det kraever, at FLSmidth har en plads som nummer et eller to inden for alle essentiell­e teknologie­r.

»Efter opkøbet vil vi kigge vores portefølje igennem og gå systematis­k til vaerks,« siger han.

Ud over planlaegni­ngsarbejde­t omkring integratio­nen er Mikko Keto også i gang med at kigge den eksisteren­de forretning igennem for netop at gøre FLS skarpere.

»Vi skal vaere mere forudsigel­ige. Der skal vaere en mere stabil performanc­e kvartal efter kvartal. Det skaber vi ved at tage noget risiko ud af portefølje­n ved at fokusere endnu mere på selve produktern­e og serviceyde­lserne,« siger han.

Fokus på lønsomhed

Målet er at løfte indtjening­en. Ikke den, der er målt i kroner og øre, men den, der er målt i procent.

»Vi skal have fokus på den relative lønsomhed – overskudsg­raden. Vi er på ingen måde besatte af at bevare en vis volumen for enhver pris. Vi vil have ordrer med en høj kvalitet i forhold til risiko og lønsomhed,« siger FLS-topchefen og uddyber:

»Derfor løfter vi ambitionsn­iveauet for lønsomhede­n i nye ordrer og har fokus på at minimere de risici, vi påtager os. Jo højere risiko der er, des mere profit forsvinder.«

At mindske risici handler ifølge Mikko Keto bl.a. om at skaere dele af projekter vaek, som ikke er FLSmidths kerneforre­tning.

»Der kan vaere byggeopgav­er, som vi har underlever­andører til at udføre. Nogle gange er der mindre opgaver, vi bliver nødt til at påtage os, men ellers skal vi fravaelge den del.«

Mikko Keto anerkender, at der kan vaere kunder, som vil have en virksomhed til at stå for den samlede pakke, men hans indtryk er, at kunderne generelt er lydhøre over for at splitte et projekt op.

At skaere de bidder af mineprojek­terne, som ligger fjernt fra FLSmidths kernekompe­tencer, vil ifølge topchefen ikke få store konsekvens­er for omsaetning­en.

Til gengaeld vil det få stor betydning for projektern­es risikoprof­il, da de risici, FLSmidth påtager sig, vil falde markant.

»Vi undgår på den måde grimme overraskel­ser, og vi bliver mere konkurrenc­edygtige,« siger direktøren med henvisning til, at prisen på et projekt bliver lavere, når

300 100 02012

 ?? ?? 400 200
400 200

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark