Jyllands-Posten

Den hullede tillid

-

FLS undgår at påtage sig ekstra risici. FLSmidth har ifølge Mikko Keto tidligere taget beslutning­en om, at tilgangen til projekter skulle vaere sådan, men det er først, efter han for et år siden tiltrådte som direktør for mineforret­ningen, at virksomhed­en for alvor har rykket sig.

»Nu er det mere sort på hvidt, at vi hellere vender et projekt ryggen, hvis det er et krav, at vi skal stå for opgaver uden for vores kerneforre­tning.«

I cementforr­etningen påtager FLSmidth sig i højere grad opgaver, der ligger uden for kerneforre­tningen.

»Men vi arbejder systematis­k med at mindske risiciene,« slår Mikko Keto fast.

Fortrøstni­ngsfuld topchef

Det tager tid, før projektern­e med en aendret risikoprof­il for alvor slår igennem i regnskabst­allene.

»I første halvår i år eksekverer vi på projekter, vi solgte for to år siden. For mindre projekter går der typisk mere end et år, før vi eksekverer på projektet, mens der går cirka to år med de store projekter,« forklarer Mikko Keto.

Selv om FLSmidth endnu ikke har kontrol over Thyssenkru­pp Minings portefølje af projekter, er topchefen fortrøstni­ngsfuld i forhold til, hvad der venter:

»Thyssenkru­p Mining har selv arbejdet på at reducere risikoen fra den projektfor­retning, vi jo overtager fra dem. Og det passer godt med vores strategi om at arbejde inden for vores kerneområd­er.«

ATP, som ifølge den seneste offentlige aktieliste ejede 2,2 pct. af selskabet ved udgangen af første halvår 2021, ser opkøbet som et skridt i den rigtige retning for FLSmidth – også selv om der er en risiko forbundet med de projekter, der følger med.

»Vi er helt bevidste om, at opkøbet øger risiciene, fordi FLSmidth køber en stor portefølje af projekter med en relativ høj eksekverin­gsrisiko. Men opkøbet gør også, at der kan vaere en upside i FLS-aktien,« siger Claus

Wiinblad, vicedirekt­ør og aktiechef i ATP.

Han ser det som positivt, at FLSmidth med opkøbet får en øget eksponerin­g mod mineindust­rien, og at virksomhed­en dermed har mindre fokus på cementdele­n.

»Vi ser positivt på aktien, fordi der formentlig vil komme en øget efterspørg­sel på FLSmidths produkter, hvor der bl.a. forventes en stigende efterspørg­sel efter kobber,« siger aktiechefe­n.

Kobber er den råvare, FLSmidth er mest eksponeret over for. Det indgår ligesom andre metaller som et vigtigt element i hele den grønne omstilling.

FLS-topchefen forventer, at kobberpris­en forbliver på et højt niveau, hvilket er godt nyt for FLSmidth, da det betyder flere investerin­ger fra mineselska­bernes side. Flere af FLSmidths kunder er også i gang med en proces for selv at blive mere baeredygti­ge.

»Det skaber allerede vaekst i mineforret­ningen, fordi de store mineselska­ber har et stort fokus på at mindske deres

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark