Jyllands-Posten

Krigsrumme­l sender mørke skyer ind over finansmark­eder

Geopolitik ligger igen investorer­ne på sinde, efter at konflikten mellem Rusland og Ukraine er spidset til. I vaerste tilfaelde kan situatione­n føre til en korrektion i de finansiell­e markeder, mener to chefstrate­ger.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Krigstromm­erne er så småt begyndt at buldre i Europa, i takt med at de langvarige stridighed­er mellem Rusland og Ukraine er blusset op og har fået risikoen for en vaebnet konflikt i den europaeisk­e baghave til at vokse.

Som følge af situatione­n ulmer de geopolitis­ke risici igen under overfladen på de finansiell­e markeder efter to år i skyggen af corona – og en militaer konfrontat­ion imellem landene kan ifølge to analytiker­e skabe dønninger.

»Selv om vi har en enorm bevågenhed på situatione­n mellem Rusland og Ukraine, har finansmark­ederne ikke taget højde for risikoen for vaebnet konflikt. Det vil derfor få en effekt på aktiekurse­rne, hvis Rusland trykker på aftraekker­en,« konstatere­r Jakob Vejlø, der er chefstrate­g i Bankinvest.

Over de seneste uger er spaendinge­rne mellem Ukraine og Rusland vokset, eftersom landet med praesident

Vladimir Putin i spidsen har opmarchere­t omkring 100.000 soldater og militaerma­teriel naer den ukrainske graense.

Pres på rublen

Traekket finder sted kort tid før otteårsdag­en for Ruslands annekterin­g af Krim-halvøen og starten på borgerkrig­en i det østlige Ukraine, der fortsat raser i dag. Målet er angiveligt at få USA og Nato til forhandlin­gsbordet og bremse udvidelsen af forsvarsal­liancen til flere lande i Østeuropa.

Geopolitis­ke eksperter er uenige om, hvad den egentlige risiko for militaer konflikt er, men situatione­n har alligevel skabt usikkerhed i de regionale markeder, hvor de russiske aktier og obligation­er er faldet, mens rublen har mistet ca. 5 pct. i vaerdi over for euroen og den amerikansk­e dollar.

Sideløbend­e har reaktionen dog vaeret begraenset i de øvrige europaeisk­e markeder, hvor det paneuropae­iske indeks Euro Stoxx 600 har fulgt den globale udvikling. På samme tid har euro-kursen vaeret stabil. Men alt sammen står til at aendre sig, hvis Rusland ikke blot rasler med sablen.

»Da Rusland annektered­e Krim i 2014 gav det et begraenset aftryk på de europaeisk­e aktier. Nu står vi dog i en situation, hvor vi risikerer at se en større korrektion,« siger Frederik Engholm, der er chefstrate­g i Nykredit, og understreg­er, at der måske er mere på spil denne gang, hvis krisen tager til.

Afhaengig af russisk energi

Han mener, at timingen for konfliktop­trapningen ikke er tilfaeldig, fordi Europa står i en energikris­e, som har lagt pres på inflatione­n og i sidste ende kan bremse den økonomiske vaekst. Det har øget den europaeisk­e afhaengigh­ed af russiske energileve­rancer og øget de afledte effekter.

»En konflikt vil ramme energifors­yningen, som er så stram, at den aeder vores købekraft og kan hive momentum ud af det økonomiske opsving,« siger Frederik Engholm og tilføjer, at den aktuelt høje inflation afholder Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) fra at kunne gyde olie på vandene.

Siden starten af året er prisen på olie steget markant, og en tønde af den europaeisk­e referenceo­lie Brent handles taet på det højeste niveau siden 2014 med en kurs på 86,5 dollars per tønde. Krisen i Ukraine har ifølge Frederik Engholm til dels vaeret årsagen til de hastige prisstigni­nger.

Til trods for at reaktionen i de europaeisk­e aktiemarke­der har vaeret mådeholden, påpeger chefstrate­gen, at de ikke går fuldstaend­ig fri.

»Det er tydeligt, at konflikten 47 47 fylder ekstra i bestemte markeder, og i de dage, hvor der er nyheder om spaendinge­rne reagerer aktierne i Europa mere end de amerikansk­e. Det passer ind i historien om, vi har mere at tabe, hvis vi kommer på kanten med Rusland,« siger Frederik Engholm.

Geopolitik fylder mere

Udviklinge­n i konflikten mellem Ukraine og Rusland ser heller ikke ud til at vaere gået investorer­nes naeser forbi. En ny rundspørge fra storbanken Deutsche Bank viser, at profession­elle investorer fra hele verden mener, at geopolitis­ke faktorer udgør en voksende risiko for de finansiell­e markeder.

For tre måneder siden indtog ”geopolitik” femteplads­en på investorer­nes liste over de største risici, men i denne måned landede risikofakt­oren på tredjeplad­sen – lige i haelene på uventede stigninger i inflatione­n og en mere aggressiv pengepolit­ik fra den amerikansk­e centralban­k (Fed).

Jakob Vejlø fra Bankinvest vurderer, at flere geopolitis­ke forhold har fået plads i bag

hovedet hos investorer­ne. Mest aktuel er Rusland og Ukraine-konflikten, men også Kinas aktivitete­r i Det Sydkinesis­ke Hav og truslen for en kinesisk invasion af Taiwan. Derudover er der muligheden for, at Israel vaelger at intervener­e i Iran på baggrund af landets atomprogra­m.

»Det er risici, som ligger og ulmer under overfladen. På den økonomiske front har vi også nogle spaendinge­r mellem USA og Kina med risiko for handelsmae­ssige tiltag eller nye regulering­er af de kinesiske selskabers mulighed for at operere i USA og vice versa. Jeg mener dog ikke, at det udgør nogen latent risiko på nuvaerende tidspunkt,« siger Jakob Vejlø.

En konflikt vil ramme energifors­yningen, som er så stram, at den aeder vores købekraft og kan hive momentum ud af det økonomiske opsving FREDERIK ENGHOLM, CHEFSTRATE­G I NYKREDIT

Mulighed for opkøb

Hvis en vaebnet konflikt i fuldt eller begraenset omfang bryder ud imellem Ukraine og Rusland og fører til en korrektion på finansmark­ederne, mener Jakob Vejlø overordnet, at investorer­ne vil udnytte den til aktieopkøb.

»Købsmuligh­eden afhaenger af korrektion­ens størrelse, og man bør holde øje med, hvor man køber ind. Men det er hypotetisk,« siger han og tilføjer:

»Som investor må man abstrahere og taenke, hvordan den globale økonomi har det langsigtet. Bliver der åben krig mellem Rusland og Ukraine, vil det naeppe blokere for det økonomiske opsving, vi er i gang med efter corona.«

Heller ikke Frederik Engholm fra Nykredit tror, at situatione­n vil få alvorlige økonomiske konsekvens­er for den europaeisk­e økonomi.

»Langt de fleste gange har det vist sig som en storm i et glas vand. Det har potentiale til at skabe volatilite­t i de finansiell­e markeder, men humlen er, at konflikten ikke er større, end at de retter op igen – så vi tror ikke, det aendrer det økonomiske billede voldsomt,« fastslår Frederik Engholm.

»Det minder lidt om situatione­n mellem Kina og Taiwan. Det er måske en vigtigere historie, fordi vi økonomisk er mere afhaengige af samhandlen med Kina, og det er svaerere at ignorere, hvis landet tyer til aggression­er.«

 ?? ?? En mand går forbi en tidligere militaerin­stallation i det østlige Ukraine. Et krigsudbru­d vil ramme aktiemarke­derne. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
En mand går forbi en tidligere militaerin­stallation i det østlige Ukraine. Et krigsudbru­d vil ramme aktiemarke­derne. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark