Jyllands-Posten

Baeredygti­gt skift stiller nye krav til bestyrelse­n

ESG og flere bundlinjer bliver afgørende for virksomhed­ernes fremtidige succes.

- JEANETTE FANGEL LØGSTRUP JEANETTE FANGEL LØGSTRUP bestyrelse­smedlem og tidl. direktør i Danske Bank

Emner som ESG (Environmen­tal, Social and Governance), baeredygti­ghed og grøn omstilling er i høj grad blevet en vigtig opgave for bestyrelse­rne. At ramme denne dagsorden rigtigt er ”licence to operate” og en afgørende strategisk faktor for fremtidens virksomhed­er. At lykkes handler om ledelse på alle niveauer. Og det begynder i toppen og i bestyrelse­slokalet.

En global analyse af Board Network og Intersearc­h fra december 2021 bekraefter, at baeredygti­ghed og socialt ansvar er blandt de tre temaer, som bestyrelse­rne forventer at øge tidsforbru­get mest på i de kommende 12 måneder. Samtidig er klimaforan­dringerne den megatrend, som halvdelen af bestyrelse­rne forventer vil have størst indflydels­e på såvel samfundet som økonomien i deres land over de naeste tre år.

De forretning­smaessige risici og muligheder, som mange virksomhed­er i dag står over for, omfatter i høj grad ESG, baeredygti­ghed og grøn omstilling. Udviklinge­n drives ikke mindst af markedet i form af krav, som man kan stå over for som leverandør eller samarbejds­partner. Når store virksomhed­er som Novo Nordisk stiller krav til alle sine 60.000 leverandør­er om, at de skal bruge grøn strøm inden 2030, får det betydning for mange virksomhed­er, uanset størrelse.

Et andet eksempel er Maersk, som netop har besluttet at fremrykke sin klimaplan 10 år. Maersk skal nu sejle helt CO2-neutralt i 2040 og ikke i 2050 som oprindelig­t planlagt. Også Maersk oplever stigende kundeforve­ntninger. En raekke store globale virksomhed­er som Amazon, Unilever, Michelin, Patagonia og Ikea fremlagde således i forbindels­e med COP26 en aftale om fra 2040 at kraeve, at alle deres varer bliver fragtet CO2-neutralt og altså på baeredygti­ge braendstof­fer.

Ny omfattende EU-regulering og de finansiell­e aktørers store fokus på ESG og grøn omstilling øger også bestyrelse­ns rolle i forhold til at sikre investorer­nes og bankernes tillid til virksomhed­en og dens fremtid. Dertil kommer lovmaessig­e krav om, at virksomhed­er skal kunne redegøre for egne risici, politikker, indsatser og resultater – samt krav om årlig rapporteri­ng om miljø, klima, menneskere­ttigheder, medarbejde­rforhold og anti-korruption.

Bestyrelse­n og den øvrige ledelse skal naturligvi­s kende de formelle krav i kraft af love og regler, men det er mindst lige så vigtigt at vaere opmaerksom på, hvad leverandør­er, kunder, investorer, banker og samarbejds­partnere kraever. Det er ofte herfra, at presset kommer først, mens det politiske arbejde i disse år foregår langsommer­e.

Det er således et meget bredt felt af udfordring­er, som bestyrelse­n skal forholde sig til. Det stiller nye krav til, hvordan man som bestyrelse skal vejlede og kontroller­e virksomhed­ens ledelse, herunder hvilke informatio­ner og data der indsamles og kommuniker­es til ledelse og bestyrelse som grundlag for strategisk­e og operatione­lle beslutning­er.

En vigtigt aspekt er derfor, hvordan man bedst sikrer, at de relevante strategisk­e drøftelser får plads på bestyrelse­ns agenda. Det kan vaere emner som virksomhed­ens formål og rolle i samfundet, selskabets strategisk­e retning, grøn omstilling af forretning­smodellen, risikostyr­ing, kultur og vaerdier samt diversitet og inklusion. Dertil kommer den formelle ”governance”, herunder f.eks. ledelsens aflønning.

ESG-nøgletal vil givetvis komme ind i topledelse­ns bonusprogr­ammer i mange store virksomhed­er i de kommende år. Derudover kan det overvejes, om ESG og baeredygti­ghed f.eks. skal have sit eget bestyrelse­sudvalg? Det ser man ofte i udlandet.

ESG-agendaen er samtidig så vaesentlig at forstå, at mange bestyrelse­r måske skal have et generelt kompetence­løft.

I den sammenhaen­g er en vigtig pointe at overveje, hvilken tilgang man ønsker. Handler det om ”compliance”, altså at leve op til reglerne, eller handler det om at udvikle og fremtidssi­kre virksomhed­en og dens forretning­smodel, så den bliver en af fremtidens vindere?

Det sidste vil medføre, at drøftelser­ne bliver mere strategisk­e og simpelthen får en tungere plads på agendaen. ESG-agendaen er samtidig så vaesentlig at forstå, at mange bestyrelse­r måske skal have et generelt kompetence­løft. Tiden kan også vaere inde til at rekruttere nye profiler til bestyrelse­n, som kan saette disse emner i den rette strategisk­e og forretning­smaessige kontekst, og som har personligh­ed og robusthed til at skubbe på den nødvendige transforma­tion og forandring, hvor det kraeves.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark