Jyllands-Posten

Topchef har på naermeste hold oplevet skuffelser og succeser

Som departemen­tschef i Klimaminis­teriet og som adm. direktør i Energinet har Thomas Egebo i årevis vaeret en nøglefigur i klimaindsa­tsen.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Da Thomas Egebo var 26 år, afleverede han sin hovedopgav­e på Københavns Universite­t og gik direkte til Københavns Hovedbaneg­ård for at springe på toget til Paris.

Sådan begyndte han en karriere, der efter en periode hos den internatio­nale organisati­on OECD i Paris blandt andet har budt på 17 år som departemen­tschef, heraf 11 år i Klimaminis­teriet, og snart fire år som adm. direktør i Energinet.

»Jeg synes, at det er en ekstremt meningsful­d opgave at arbejde med omstilling­en af vores energisyst­em til ren grøn energi,« siger Thomas Egebo.

Hans rejse på Slotsholme­n begyndte i Finansmini­steriet, og i 2001 blev han departemen­tschef i det, der dengang hed Trafikmini­steriet. Undervejs blev det til Transportm­inisteriet på Thomas Egebos opfordring.

»Jeg har efterfølge­nde taenkt over, hvorfor det betød så meget for mig. Det har nok noget at gøre med, at det skal vaere meningsful­dt. Trafik er et problem, men transport er noget, vi har brug for i samfundet,« siger han.

Thomas Egebo er blevet beskrevet som den perfekte embedsmand, og da den davaerende VK-regering i 2007 ville etablere et spritnyt klimaminis­terium, fik han en opringning.

»Vi startede fra scratch med det, som nogen måske opfattede som et projektmin­isterium, der ville blive aflivet igen efter COP15 (FN’s klimatopmø­de i København i 2009, red.),« siger han.

»Men sådan gik det ikke. Det lykkedes at få opbygget et levedygtig­t ministeriu­m med en raekke kompetente styrelser og et meget spaendende dossier.«

Fra skuffelse til succes

Thomas Egebo var departemen­tschef i Klimaminis­teriet i 11 år. Energi havde han også under vingerne, og undervejs skulle han håndtere ressortomr­åderne ligestilli­ng og bygninger.

Da COP15 foregik i København, kom departemen­tschefen i mediernes søgelys.

En sag handlede om, at ministerie­t sendte chefforhan­dler Thomas Becker hjem på grund af bilagsrod.

En anden sag drejede sig om magtkampe mellem Klimaminis­teriet og Statsminis­teriet om strategien under topmødet.

»Selvfølgel­ig var der meningsudv­ekslinger og forskellig­e synspunkte­r, men sådan er det jo. Det fik måske også et mere dramatisk skaer, fordi topmødet ikke gik så godt, som man havde håbet på,« siger han.

Mens klimatopmø­det skuffede, blev omstilling­en af det danske energisyst­em en succes. Som departemen­tschef har han i årevis spillet en hovedrolle på de indre linjer, og i 2018 forlaenged­e han sit arbejde med den grønne omstilling, da han blev adm. direktør i den statsejede virksomhed Energinet, der står for det danske el- og gasnet.

Vin og vandreture

Fra den post kunne han for få måneder siden konstatere, at private selskaber stod i kø for at betale staten milliarder af kroner for at få lov til at bygge havvindmøl­leparken Thor. Den står som bevis på, at omstilling­en til grøn energi er lykkedes.

»Det er en fantastisk udvikling. Fra at subsidiere vedvarende energi for at få det ind i et fossilt domineret system er vi nu der, hvor vedvarende energi er konkurrenc­edygtig og sådan set bestemmer, hvordan systemet skal se ud,« siger han.

Skiftet til Energinet betyder, at Thomas Egebo har adresse i både København og Fredericia, hvor Energinet har hovedsaede.

Han er gift med tidligere forsvarsmi­nister Gitte Lillelund Bech og har fire voksne børn fra sit tidligere aegteskab.

Han bruger sin fritid på familie og venner og med bøger, vandring, opera, svampe og ikke mindst vin på et ifølge ham selv forholdsvi­s nørdet niveau.

»Det optimale er selvfølgel­ig en god vandretur i et vinområde,« siger Thomas Egebo.

 ?? ?? Thomas Egebo, Energinets adm. direktør, er blevet beskrevet som den perfekte embedsmand.
Foto: Joachim Ladefoged
Thomas Egebo, Energinets adm. direktør, er blevet beskrevet som den perfekte embedsmand. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark