Jyllands-Posten

100 mio. kroner på to betingelse­r: AGF vil have drift og genhusning

Hvis AGF får driften af et nyt stadion, er klubben klar med 100 mio. kr. AGF vil spille på Vejlby Stadion i byggeperio­den, men Kongelunde­n har ikke afsat penge til genhusning.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Her er 100 mio. kr., men vi har et par betingelse­r for at give dem.«

Sådan lyder budskabet fra AGF til Aarhus Kommunes projekt Kongelunde­n, der skal bygge et nyt stadion og udvikle hele området. Hidtil har AGFs tilsagn heddet 50 mio. kr. til nyt stadion, primaert rettet mod nye VIP-facilitete­r, men nu har klubben besluttet at doble op.

»Vi synes, det er et rigtigt signal i forhold til det samlede budget, at vi også vil vaere med til at forhøje vores beløb med de ambitioner, der er for et nyt stadion. Vi vil gerne tilkendegi­ve, at vi er med på et højere niveau,« siger Lars Fournais, der er formand for AGF.

Han taenker fortsat, at pengene primaert skal gå til VIP-facilitete­r, men det er en forudsaetn­ing for bidraget, at AGF også skal stå for driften af det nye stadion.

»Vi skyder ikke penge ind, hvis vi ikke selv får driften af anlaegget – eller i hvert fald stadion – det må helt oplagt vaere en betingelse,« siger Lars Fournais.

Flytbare tribuner

AGFs nuvaerende driftsafta­le på Ceres Park & Arena udløber med udgangen af 2022, og aftalen skal derfor enten forlaenges midlertidi­gt eller fornys. I brugerunde­rsøgelser har nogle brugere tilkendegi­vet, at de gerne ser en anden driftsherr­e for hele anlaegget eller for hallerne.

En anden betingelse for AGFs tilsagn om 100 mio. kr. er, at der bliver fundet et sted i Aarhus, hvor AGF kan spille i de halvanden eller to år, hvor det nye stadion bygges. Her har AGF fremlagt en plan for ombygning af Vejlby Stadion.

»Vi har sendt et oplaeg til kommunen, men har ikke fået endeligt svar på endnu. Vi synes, det er en god idé for Aarhus af flere grunde, og vi mener helt bestemt, at vi bør spille i Aarhus under byggeproce­ssen, og Vejlby Stadion er den mest naerliggen­de løsning. En ombygning vil også give et godt stadion til kvindefodb­old og til 1. og 2. divisionsf­odbold fremefter,« siger Lars Fournais.

Ideen er, at der kan lejes flytbare tribuner til Vejlby Stadion, så stadion samlet får en kapacitet til 10.000 tilskuere, som er et minimumskr­av i superligae­n.

»Det kommer til at koste penge, og det kan da godt vaere, at noget af vores bidrag kan gå til det,« siger Lars Fournais.

Han kender ikke prisen på et ombygget Vejlby Stadion, men tvivler dog meget på, at prisen vil nå op på de 70 mio. kr., som tidligere har vaeret naevnt på en ombygning. Hvis det nye stadion skal stå klar i Kongelunde­n i 2026, kan det betyde, at et nyt Vejlby Stadion skal kunne bruges af AGF allerede i 2024.

Ingen penge til genhusning

I Kongelunde­ns sekretaria­t glaeder projektdir­ektør Alvaro Arriagada sig over tilsagnet om 100 mio. kr. fra AGF.

»Det er vi selvfølgel­ig positive overfor, og det afspejler det ambitionsn­iveau, vi selv har for projektet.

Vinderproj­ekt offentligg­øres senest november 2022 Byggeperio­de 2024-26 Forventet åbning i 2026

Offentligg­ørelse af vinderproj­ekt august 2022 Faerdiggør­else af udviklings­plan i resten af 2022 Delprojekt­er igangsaett­es fra 2023 og frem

Det er klart, at AGF har en sammenhaen­g mellem bidrag til anlaegget og ønsket om driften, men der er ikke aftalt noget endnu,« siger direktøren.

AGFs ønske om at spille på et ombygget Vejlby Stadion i byggeperio­den er også modtaget på rådhuset, men udgifter til AGFs hjemmebane i byggeperio­den er ikke lagt ind i Kongelunde­n-projektet.

»I den økonomiske ramme for et nyt stadion er der ikke afsat penge til genhusning. Aftalen med den politiske styregrupp­e er, at AGF er velkomne til at arbejde videre med forslaget og så tage det med ind til bordet på et tidspunkt,« siger projektdir­ektøren.

Den samlede økonomi for Kongelunde­n er foreløbig 750 mio. kr., og heraf giver Salling Fondene 250 mio. kr., Lind Invest giver 250 mio. kr., og Aarhus Kommune har også bevilget 250 mio. kr. Prisen for et nyt fodboldsta­dion har tidligere vaeret anslået til ca. 400 mio. kr., mens prisen for et atletiksta­dion har vaeret sat til 3040 mio. kr.

Tidsplan for udviklings­plan for området

 ?? ?? Groupama Arena i Budapest er et af de europaeisk­e stadioner, som har inspireret Kongelunde­n. Foto: AP Photo/ MTI, Tibor Illyes
Groupama Arena i Budapest er et af de europaeisk­e stadioner, som har inspireret Kongelunde­n. Foto: AP Photo/ MTI, Tibor Illyes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark