Jyllands-Posten

20 mio. gaester og 150.000 kunstnere har besøgt musikhuset gennem 40 år

Musikhuset Aarhus blev indviet den 27. august 1982. Det bliver fejret i hele 2022 med ekstraordi­naere koncerter og en festival.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Gennem 40 år har over 20 mio. mennesker besøgt Musikhuset Aarhus.

Det er i hvert fald musikhusdi­rektør Jan Christense­ns bedste gaet, og han forklarer gerne, hvordan han er kommet frem til det:

»På nuvaerende tidspunkt har vi – hvis vi sorterer coronatide­n fra – knap 1 mio. gaester i huset om året. Det er alle, der kommer i huset. Og da vi startede i 1982, var vi på 0. Hvis gennemsnit­tet er en halv mio. om året, giver det 20 mio. gaester.«

Han har lavet samme matematik for at finde ud af, hvor mange der er trådt op på musikhuset­s scener.

»Der gaetter jeg på over 150.000 kunstnere. På et normalt år har vi 1.300-1.400 kunstnere på besøg – lige fra et enmandssho­w til et symfoniork­ester,« siger han.

»I år får vi pga. corona ikke over 1 mio. gaester. Hvis vi får 700-800.000 mennesker gennem dørene, er vi tilfredse.«

Større budget

2022-budgettet er større end normalt, siger han, uden at ville komme med et konkret tal.

»Vi har vaeret oppe på at bruge 80 mio. kr. på et år, hvor vi brugte mange penge. Vi har ikke booket alt til dette år endnu, så vi kender ikke det samlede beløb. I 2019 omsatte vi for 135 mio. kr. og havde en belaegning­sprocent på 80 pct. Det er også ambitionen i år og i øvrigt en forudsaetn­ing for, at vores økonomi haenger sammen.«

At musikhuset har ligget der på Thomas Jensens Allé i 40 år, vil blive fejret hele året igennem i stedet for med en reception for saerligt indbudte, fortaeller Jan Christense­n.

»Fejringen skal ikke handle om os, men om dem, der har skabt det for 40 år siden og dermed skabte en katalysato­r for kunst og kultur, som sammen med andre af byens kulturinst­itutioner har vaeret med til at gøre Aarhus til den staerke kulturby, den er i dag,« siger han.

Live is Life Festival

»Det har vaeret et langt og sejt traek, og det vil vi gerne anerkende ved at fejre det over et år. Derfor har vi satset på et spaendende og kostbart program, og så håber vi på, at der vil ske det samme som sidste år, da vi åbnede i maj: Der havde vi rekordomsa­etning på billetter fire-fem måneder i traek.«

Hverken Jan Christense­n eller kunstneris­k chef Jeppe Uggerhøj vil løfte sløret for alle oplevelser, men de er faste i troen på, at det bliver et år, som folk vil tale om som det mest interessan­te siden 2017.

Men en saerlig dag vil de gerne tale mere om.

»Den 27. august har vi Live is Life Festival, hvor vi fylder hele huset op med koncerter med bands, og så kan man kan gå rundt hele dagen og høre, hvad man har lyst til. Der kommer bl.a. Pernille Rosendahl med Mina Okabe, Efterklang med Sønderjysk Pigekor, Velvet Volume og Blaue Blume,« siger Jeppe Uggerhøj, der regner med at saelge 4.000 billetter til dagen.

»Fordi det er vores 40-års jubilaeum, bliver det til 1982pris: omkring 130 kr.«

Den lave pris kan lade sig gøre, fordi musikhuset har fået fondsstøtt­e til arrangemen­tet.

Musikhuset har også sat et 40-års-stempel på 40 arrangemen­ter, hvor man som publikum kan få en saerlig oplevelse.

»Det kan vaere, at vi giver en drink i baren til nogle udvalgte gaester – det kan også vaere et besøg i Dronningel­ogen med gratis drinks eller kørsel til og fra et arrangemen­t,« siger Jeppe Uggerhøj.

»Der kommer desuden alle mulige arrangemen­ter hen over året – i og uden for musikhuset eller andre steder i byen. Vi planlaegge­r en masse overrasken­de oplevelser fordelt over året, nogle selv, andre i et samarbejde med andre kulturinst­itutioner.«

Ingen megaevents

Byens nye koncertpla­ds Eskelunden kommer dog ikke i brug. »Nej, vi taenker ikke i megaevents, for vi har ikke økonomi til at tage så stor en risiko,« siger Jan Christense­n.

2022 er ikke bare et jubilaeums­år, men også et stort musicalår. Jeppe Uggerhøj fremhaever ”Den skaldede frisør” og ”She Loves You” som to store traekplast­re.

Hertil kommer en raekke stjerner fra ind- og udland: Anna Netrebko, Rufus Wainwright, Cécile McLorin Salvant, Diana Krall, Ray Chen, Carpark North – sammen med Danmarks Underholdn­ingsorkest­er – Mads Langer, Kammerball­etten og Jimmy Carr. Hertil kommer de arrangemen­ter, hvor aftalerne endnu ikke er faste.

»Det er et staerkt program. Det spiller godt ind i genåbninge­n af kulturlive­t og i Music City Aarhus 2022,« siger musikhusdi­rektøren.

 ?? ?? 2022 er et stort musicalår i Musikhuset Aarhus. "Den skaldede frisør" med musik af Thomas Helmig kommer også med nogen forsinkels­e og ventes at vaere et af de store traekplast­re. Foto: Miklos Szabo
2022 er et stort musicalår i Musikhuset Aarhus. "Den skaldede frisør" med musik af Thomas Helmig kommer også med nogen forsinkels­e og ventes at vaere et af de store traekplast­re. Foto: Miklos Szabo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark