Jyllands-Posten

Putins hårde linje tyder på, at Kreml er klar til en lang krig

Med skraekindj­agende retorik vil Vladimir Putin sikre ro på bagsmaekke­n i Rusland. Det lover heller ikke godt for fredsforha­ndlinger med Ukraine.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der er kun gået tre uger siden Rusland invaderede Ukraine, men Vladimir Putin er allerede begyndt at lyde, som om han har tilbragt meget lang tid i et belejret fort.

I tv-transmitte­rede bemaerknin­ger til sine ministre sent onsdag kastede praesident­en sig ud i en ophidset svada: »De vil uden tvivl satse på den såkaldte femte kolonne. På forraedere mod nationen,« sagde den russiske praesident om den vestlige verdens påståede strategi under Ukraine-krigen.

»Kollektivt søger Vesten at splitte vores samfund ved at spekulere i tab på slagmarken, social-økonomiske sanktioner og fremprovok­ere sammenstød i det russiske samfund. Under anvendelse af sin femte kolonne vil man nå sit mål. Og der er kun ét mål – det har jeg allerede naevnt – at ødelaegge Rusland,« sagde Putin.

Denne retorik traekker bekymrende tråde tilbage i russisk historie, påpegede flere iagttagere i timerne efter Putins udtalelser.

»Forraedere. Afskum. Renselse. Fjender. Putins tale og ordvalg er tilbage i 1937,« skrev Sebastian

Sebag Montefiore, forfatter med speciale i Stalin-tiden, på Twitter – med henvisning til det år, da diktatoren Josef Stalin udløste voldsomme udrensning­er i det sovjetiske samfund med hundredetu­sinde af ofre til følge.

De barske udtalelser er formentlig adresseret til flere forskellig­e modtagere.

Indadtil i Rusland skal de gøre det klart, at der vil blive slået nådesløst ned på enhver modstand. Udadtil skal de ikke kun advare Ukraine om, at Moskva ikke har de fjerneste planer om at kaste håndklaede­t i ringen, men også signalere til Vesten, at Putin er klar til at gå meget langt, når det handler om at begraense den vestlige støtte til ukrainerne­s kamp.

Et chok for Putin

En veloriente­ret politisk analytiker vurderer, at den enige vestlige front mod Kremls krig er kommet som et mindst lige så stort chok for Putin, som hans haers sløje indsats på slagmarken.

»Der er ikke laengere tvivl om, at sanktioner­ne, eller rettere sagt deres omfang, virkelig har ramt Putin hårdt følelsesma­essigt. Han havde ikke ventet noget sådant,« skriver Tatjana Stanovaja, direktør for konsulenth­uset R.Politik i Moskva, på det sociale medie Telegram.

»Nu er hovedrolle­n som ”fascister” overgået fra de ukrainske politikere til det vestlige etablissem­ent, som Putin beskyldte for at ville udslette den russiske nation,« skriver hun videre.

Her og nu er det usandsynli­gt, at Putin har meget at frygte fra den brede russiske befolkning, bedøvet af massiv statslig propaganda og med nok at taenke på i forhold til at klare dagen og vejen.

Men i hovedstade­n Moskva og i Ruslands øvrige millionbye­r, hvor det økonomiske tilbagesla­g vil ramme hårdt, har Kreml god grund til at frygte reaktionen fra en middelklas­se, der bestemt ikke har lyst til at spole tiden tilbage til Sovjetåren­e.

Truslen om indre uro er dog naeppe så akut, at den på kort sigt får indflydels­e på krigsførel­sen i Ukraine – med mindre den sporadiske lydighedsn­aegtelse, som synes at finde sted, udvikler sig til åbent mytteri blandt de russiske styrker.

Kremls planer synes stadig at indbefatte en militaer sejr af en art i Ukraine, selv om det praecise slutspil står mindst ligeså tåget som ved felttogets start – bl.a. fordi hovedstade­n Kyiv og andre ukrainske millionbye­r ikke gør tegn til at ville kapitulere til russerne.

Vanskelige forhandlin­ger

Stort set lige siden invasionen den 24. februar har der vaeret ført forhandlin­ger, hvor begge parter har udtrykt varierende grader af optimisme om forløbet. Fra ukrainsk hold blev der torsdag meldt om muligheden for et topmøde mellem Ukraines praesident Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin i løbet af få uger.

Blandt vestlige iagttagere er der dog skepsis om sandsynlig­heden for et hurtigt gennembrud.

Rusland »gør, som om man forhandler«, sagde den franske udenrigsmi­nister, Jean-Yves Le Drian, torsdag til dagbladet Le Parisien.

»Desvaerre står vi stadig over for den samme russiske logik – at fremsaette maksimumsk­rav, kraeve at Ukraine overgiver sig og intensiver­e belejrings­krigen,« sagde Le Drian.

Det er meget vanskelige spørgsmål, som en eventuel fredsaftal­e skal regulere: Ikke kun en effektiv våbenhvile, men også tilbagetra­ekning af styrker, dertil spørgsmåle­t om Ukraines alliancema­essige status, fremtiden for Krim, annekteret af Rusland i 2014, og de russisk-besatte områder i Østukraine samt eventuelle krigsskade-erstatning­er.

Gennem naesten otte år forsøgte Rusland og Ukraine uden held at enes om en vaesentlig mindre omfattende aftale for Østukraine.

Det forekommer derfor mest sandsynlig­t, at der først vil vaere tale om realitetsf­orhandling­er, i det øjeblik den ene af parterne militaert har ryggen mod muren.

Det kunne ske, hvis den russiske offensiv kører endegyldig­t fast, og tabene bliver uacceptabe­lt høje, eller alternativ­t hvis den ukrainske modstand i større dele af landet bryder sammen.

Nu er hovedrolle­n som ”fascister” overgået fra de ukrainske politikere til det vestlige establishm­ent, som Putin beskyldte for at ville udslette den russiske nation. TATJANA STANOVAJA, ANALYTIKER

 ?? ?? Tre uger inde i et blodigt felttog i Ukraine har praesident Vladimir Putin grebet til retorik, der forbindes med sovjetdikt­atoren Josef Stalin. Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters
Tre uger inde i et blodigt felttog i Ukraine har praesident Vladimir Putin grebet til retorik, der forbindes med sovjetdikt­atoren Josef Stalin. Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark