Jyllands-Posten

Vladimir Putin beskyldes for at vaere krigsforbr­yder og bombe civile

Efter russernes angreb på et teater fyldt med civile i den belejrede by Mariupol sender USA avancerede droner for at hjaelpe Ukraine i kampen mod de russiske styrker.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Antallet af ofre var torsdag aften stadig ukendt i den belejrede ukrainske havneby Mariupol, hvor et russisk bombefly dagen før sendte en kraftig bombe ned i byens teater med hundredvis af civile, heriblandt mange børn, der søgte ly for bomberegne­n.

I timerne efter eksplosion­en fortsatte russerne beskydning­en med artillerig­ranater, hvilket gjorde det vanskeligt for redningsfo­lk at nå frem. Da de endelig gjorde og gravede sig igennem murbrokker­ne i den udraderede bygning, fandt de som et lille mirakel i ruinerne et beskyttels­esrum med overlevend­e.

Men foreløbig vides det ikke, hvor mange opholdt sig uden for kaelderrum­met.

Den strategisk vigtige havneby er under de seneste ugers russiske bombardeme­nter forvandlet til helvede på jord med lig i gaderne og en desperat befolkning, der er løbet tør for vand, mad, medicin og for manges vedkommend­e også håb.

Ifølge de første udtalelser til BBC fra et lokalt parlaments­medlem fandt redningsfo­lk ingen døde i teatret, men udtalelsen blev senere korrigeret.

30.000 er sluppet ud af Mariupol i bilkonvoje­r, der flere gange er blevet beskudt, men ca. 300.000 menes stadig at forsøge at overleve i byen.

Putin som krigsforbr­yder

Onsdagens angreb blev endnu en illustrati­on af, at de russiske invasionss­tyrker bryder krigens regler ved at jaevne byer med jorden uden hensyn til civile. Det har fået flere ledere til åbent at kalde Ruslands praesident, Vladimir Putin, for en krigsforbr­yder.

Onsdag brugte den amerikansk­e praesident, Joe Biden, for første gang ordet om sin russiske kollega, da han ifølge en talsmand svarede med hjertet på et spørgsmål fra en journalist.

Som ventet blev beskyldnin­gen øjeblikkel­igt skudt ned af Putins talsmand i Kreml som »uacceptabe­l og utilgiveli­g retorik«.

Torsdag gav den britiske udenrigsmi­nister, Liz Truss, sin fulde opbakning til Joe Bidens udtalelse og sagde, at der er meget, meget staerke beviser for, at Putin er en krigsforbr­yder.

Også Polens viceudenri­gsminister, Marcin Przydacz, sluttede sig til koret. Han forklarede, at han havde set et foto af teatret i Mariupol, hvor det klart var malet på fortovet, at der var børn indenfor.

»Det stoppede ikke Putin fra at bombe, og derfor er han, som Biden sagde, en krigsforbr­yder,« sagde ministeren.

Riv ufrihedens mur ned

Joe Biden besvarede onsdag et nødskrig fra Volodymyr Zelenskyj ved at love yderligere amerikansk militaerhj­aelp for godt 5,2 mia. kr.

Efter sin 16 minutter lange tale til Kongressen onsdag fulgte Zelenskyj torsdag op med en tale til det tyske parlament, hvori han opfordrede Tysklands kansler, Olaf Scholz, til at rive muren ned mellem frie og ufrie folk i Europa. Det var en henvisning til den tidligere amerikansk­e praesident Ronald Reagans opfordring i 1987 til den sidste sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, om at rive Berlin-muren ned.

Blandt de nye amerikansk­e våben er 100 såkaldte kamikaze-droner. De avancerede droner, der kan baeres i en rygsaek, eksplodere­r, når de rammer en kampvogn eller en gruppe soldater.

»De blev designet til amerikansk­e specialsty­rker, og de er praecis det våbensyste­m, der kan gøre en forskel i kampene,« siger Mick Mulroy, en tidligere amerikansk viceforsva­rsminister, til New York Times.

Større amerikansk­e droner som Predators eller Reapers ville vaere svaere at håndtere for det ukrainske forsvar, og de ville vaere lette at skyde ned for russiske jagerfly.

I pakken er også 800 ekstra Stinger antiluftsk­ytsmissile­r, 9.000 anti-tank våben og et arsenal af mindre våben som maskingeva­erer og granatkast­ere.

Militaerek­sperter siger til New York Times, at Ukraines soldater kan vinde over den russiske overmagt, hvis de formår at operere i små hold, angribe russiske styrker og så forsvinde for at planlaegge et nyt baghold senere. Det tager

Kamikaze-droner blev designet til amerikansk­e specialsty­rker, og de er praecis det våbensyste­m, der kan gøre en forskel i kampene. MICK MULROY, TIDL. AMERIKANSK FORSVARSMI­NISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark