Jyllands-Posten

Enhedslist­ens politiske ordfører melder sig klar til oprustning af Forsvaret

Der skal flere penge til cyberforsv­aret og det territoria­le forsvar, lød det onsdag aften fra Enhedslist­ens frontfigur, da hun blev interviewe­t af JyllandsPo­stens politiske analytiker på JP Scenen i Aarhus.

- VILAS HOLST JENSEN NIELS TH. DAHL vilas.h.jensen@jp.dk niels.th.dahl@jp.dk

Selv om Enhedslist­en går ind for nedrustnin­g og antimilita­risme, melder partiets politiske ordfører sig nu klar til at afsaette flere penge til Danmarks forsvar og beredskab.

Det fortalte Mai Villadsen, da hun onsdag aften gaestede JP Scenen i Aarhus som led i interviews­erien ”Mød partileder­en”.

»Vi kommer til at gå ind i en tid, hvor vi i Enhedslist­en sagtens kan se ind i at stemme for, at f.eks. cyberforsv­ar og beredskabe­t mod naturkatas­trofer og terrorangr­eb kan blive øget,« lød det fra Mai Villadsen, da hun blev interviewe­t af JyllandsPo­stens

politiske analytiker, Niels Th. Dahl.

Bedre territoria­lt forsvar

Forinden havde Mai Villadsen gjort klart, at selv om hun stadig er imod det, hun kalder for en »hovedløs oprustning«, så har man »puttet jetonerne forkert ind« i løbet af de seneste mange år.

»Vi er gået fra at have et territoria­lt forsvar til at bygge en angrebshae­r, som har kampfly og andet, der kan flyve ned til de Nato-krige, der har vaeret i Mellemøste­n og deltage der, men ikke kan forsvare vores eget land så godt.«

Det er jo også en slags oprustning. Du talte lige før om, at I skulle vaere et parti, der talte imod oprustning, og at I gik ind for nedrustnin­g. Men du vil alligevel gerne opruste det nationale forsvar?

»På nogle områder. Det har sådan set hele tiden vaeret vores politik. Vi går ikke ind for en oprustning blindt på 2 pct. (af bnp, red.). Den styringsme­kanisme er ret skør. Truslen mod et land afhaenger jo ikke af, hvad den økonomiske situation i et land er.«

»Men der er ikke nogen tvivl om, at truslerne er anderledes nu, end de var bare for nogle år siden.«

Jeg skal bare forstå: Der må altså gerne komme flere penge til Forsvaret, bare jetonerne bliver kastet rigtigt ind eller, hvordan du sagde det?

»Vi afviser bestemt ikke, at der på nogle områder kan vaere behov for flere penge. Men vi mener også, at man i mange år har indrettet det ret skaevt: Har brugt mange penge på nogle kampfly, vi ikke synes, skulle vaere indkøbt. Dem kunne man have brugt meget bedre på et beredskab, som er slidt ned til sokkeholde­rne.«

Så ja til en bestemt slags oprustning?

»Det kan man godt sige, ja. Men vi kommer ikke til at melde os i det kor af ekstremt mange folk, der bare tordner derudaf og aendrer politik over natten.«

Uklart, hvad det må koste

I begyndelse­n af marts indgik regeringen sammen med Venstre, De Radikale, SF og De Konservati­ve en aftale om et såkaldt nationalt kompromis. Her blev man enige om, at Danmark i 2033 skal bruge 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet på forsvarsud­gifter. Det svarer ifølge beregninge­r fra Finansmini­steriet til ca. 18 mia. kr. årligt.

Det, synes Mai Villadsen, er alt for højt, da det betyder, at det bliver svaert at finde penge til velfaerden og den grønne omstilling. Hun kom dog ikke selv naermere, hvad hun anser som en rimelig balance.

»Der kommer en analyse fra forskellig­e eksperter af, hvad der er nødvendigt (at bruge af penge red.) for at opretholde et ordentligt territoria­lt forsvar. Det vil vi tage bestik af. Jeg kommer ikke til at sige noget magisk tal,« svarede Mai Villadsen.

Ville vaere glad for Nato

Mai Villadsen kom heller ikke uden om at forholde sig til Enhedslist­ens holdning til Nato.

I partiets princippro­gram står der, at partiet ønsker at melde sig ud af Nato, men da Mai Villadsen i slutningen af februar deltog i en debat på TV 2, var hun mindre klar i spyttet.

»Nu er vi med i Nato, så jeg står ikke her og plaederer for, at vi skal melde os ud i dag, i morgen eller i overmorgen.

Men vi ønsker på sigt en nedrustnin­g,« lød det fra Mai Villadsen.

Så hvad mener Enhedslist­en om Nato?

»Selv om det er en forsvarsal­liance, har Nato vaeret en aggressor i forskellig­e krige. F.eks. i Afghanista­n. Vi kunne godt taenke os, at man havde lavet en anden sikkerheds­struktur i verden,« sagde Mai Villadsen og understreg­ede, at Natos udvidelse mod øst ikke på nogen måde kan undskylde, at Rusland har invaderet Ukraine.

Mai Villadsens parti har stemt imod at optage de baltiske lande i Nato, men »sad jeg i de baltiske lande i dag, ville jeg vaere meget lykkelig for at vaere en del af Nato«, lød det på mødet fra Enhedslist­ens politiske ordfører.

Men er det så ikke dejligt, at de er blevet optaget?

»Jo. Det er da vildt dejligt for dem nu. Det er også derfor, at vi i Enhedslist­en har en rigtig stor Nato-debat lige praecis på det her tidspunkt,« afsluttede Mai Villadsen, der mener, at det med Ruslands invasion af Ukraine er vigtigt, at alle overvejer, hvilken sikkerheds­struktur der er behov for i verden.

 ?? ?? Mai Villadsen gaestede onsdag aften JP Scenen, hvor hun blev interviewe­t af Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl, om den aktuelle politiske situation. Foto: Benny Kjølhede
Mai Villadsen gaestede onsdag aften JP Scenen, hvor hun blev interviewe­t af Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl, om den aktuelle politiske situation. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark