Jyllands-Posten

Rektorer vil have finansieri­ng til at få flere sårbare unge i uddannelse

I et brev til Christians­borg argumenter­er rektorer for, at der er brug for en central finansieri­ng af treårig HF. Flere partier bakker op.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Det var den førstnaevn­te af fem udfordring­er, Reformkomm­issionen satte fokus på i dens første publikatio­n, og problemet er af Nina Schmidt, økonomipro­fessor og formand for Reformkomm­issionen, blevet kaldt »en af de allerstørs­te udfordring­er for det danske samfund« i mediet Mandag Morgen. Men treårig HF kan vaere en del af løsningen, hvis der er politisk vilje til at finansiere det.

Sådan lyder budskabet i et brev til Christians­borg fra tre rektorer og en vicerektor, der har erfaring med tilbuddet på deres gymnasier, og som altså tror på, at treårig HF er en del af løsningen på at forløse potentiale­t blandt de ca. 47.000 15-24 årige, der er uden uddannelse og beskaeftig­else.

»Der skal mange ting til at løse det problem, men det her virker for nogle af dem,« siger Søren Hindsholm, der er rektor på Nørresundb­y Gymnasium & HF, naestforma­nd i Danske Gymnasier og medundersk­river på brevet.

En stor del af de unge, der ikke kommer i arbejde eller uddannelse efter folkeskole­n, har diagnoser, og det treårige HF-forløb er målrettet netop »sårbare unge, som har en diagnose«. Et ordinaert HF-forløb varer to år.

Søren Hindsholm forklarer, at de unge på treårig HF får mere tid og en mere jaevn arbejdsbel­astning, og at der er mentorer tilknyttet, som kan støtte, hvis eleverne får angstanfal­d eller på andre måder får det dårligt i løbet af skoledagen.

»Der er også en time midt på dagen, hvor de får hjaelp til lektier og aflevering­er, så de får lavet deres ting. Og så får de også en meget klar og entydig paedagogik, hvilket isaer autister har brug for,« forklarer Søren Hindsholm.

På hans gymnasium er der lige nu seks klasser, to pr. årgang, som går på treårig HF, og erfaringer­ne er positive. Rektoren remser op, at eleverne får højere karakterer end landsgenne­msnittet på HF, og at de gennem valghold vaennes til at vaere sammen med andre elever og bliver forberedt på at komme videre i uddannelse­ssystemet.

»Jeg ved, at der er flere, der tager en profession­sbachelor. Sygeplejer­ske og paedagog har jeg bl.a. hørt. Der er også nogle, der tager det supplerend­e overbygnin­gsforløb, som HF’ere skal have, hvis de vil ind på universite­terne. Men der er nok også nogle, der ikke er kommet i gang,« siger Søren Hindsholm.

Politisk vilje

Men det saerlige forløb skal finansiere­s. Lige nu hentes nogle af udgifterne gennem eksempelvi­s fonde, kommunal støtte eller socialpaed­agogisk støtte, også kaldt SPSmidler, der kan tildeles udfordrede elever individuel­t, men er en bureaukrat­isk tung løsning, når der er tale om hele klasser. Alligevel »mister gymnasiern­e penge« på det, lyder det i brevet.

»Vi vil gerne have en enkel og robust finansieri­ng,« siger Søren Hindsholm, der helt konkret ønsker et tillaegsta­xameter på 45.000 kr. pr. årselev.

Det synspunkt var han onsdag med til at fremføre på et forelaeg for Folketinge­ts Børne- og Undervisni­ngsudvalg. Og flere partier melder sig klar til at tage forslaget med til de kommende taxameterf­orhandling­er på ungdomsudd­annelsesom­rådet.

»Lige nu afhaenger det af, om det enkelte gymnasium kan laegge nogle ekstra penge i. Vi er afhaengige af, at skoler, som i forvejen har vaeret udsat for besparelse­r, tager et socialt ansvar. Det er flot af dem, men jeg synes, at vi skylder at bakke op fra centralt hold,« siger Anne Sophie Callesen, ungdomsudd­annelsesor­dfører for De Radikale.

Hun pointerer, at Radikale Venstre flere gange har bragt penge til treårig HF med ind til forhandlin­gsbordet uden held, men håber, at der vil vaere opbakning ved taxameterf­orhandling­erne. Hun bakkes op af Venstres ungdomsudd­annelsesor­dfører, Ellen Trane Nørby:

»Vi lavede jo en aftale sidste år om, hvordan vi får flere unge med handicap i uddannelse, og der var det et af de punkter, som vi, Radikale Venstre og SF, kaempede for, men som den socialdemo­kratiske regering ikke havde viljen til at finde penge til,« siger V-ordføreren.

Hos Enhedslist­en er undervisni­ngsordføre­r Jakob Sølvhøj »umiddelbar­t positiv«. For nogle vil det vaere bedre at tage ordinaere uddannelse­stilbud med den rette »individuel­le støtte«, men for andre er det treårige HFforløb det rigtige, mener han, der kalder det en »fornuftig del af pakken af tilbud til unge, der har behov for ekstra støtte«.

»Det betyder også, at vi synes, det selvfølgel­ig skal finansiere­s centralt med et taxameter, der modsvarer udgiften,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil.

Jeg synes, at vi skylder at bakke op fra centralt hold. ANNE SOPHIE CALLESEN (R), UNGDOMSUDD­ANNELSESOR­DFØRER

 ?? ?? Rektorer efterspørg­er et tillaegsta­xameter på 45.000 kr. pr. årslelev for at finansiere et tilbud om treårig HF til elever med diagnoser. Organisati­onen Danske Gymnasier skønner, at det samlet vil koste 45 mio. kr. årligt. Arkivfoto: Gregers Tycho
Rektorer efterspørg­er et tillaegsta­xameter på 45.000 kr. pr. årslelev for at finansiere et tilbud om treårig HF til elever med diagnoser. Organisati­onen Danske Gymnasier skønner, at det samlet vil koste 45 mio. kr. årligt. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark